kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bercakap benar, biarpun pahit

BIJAK dan berkepimpinan menjadi kelebihan bagi personaliti Kampus Legend ini, Datuk Khairul Anwar Rahmat, 38. Beliau yang merupakan Pengerusi Pertubuhan Sukarelawan Peguam Malaysia (SukaGuam) turut bergiat aktif dalam bidang politik.

Buku menjadi teman paling baik dan jujur buat Khairul Anwar.


Antara jawatan beliau dalam bidang politik ialah Ketua Sekretariat Perundangan Umno Malaysia, Naib Ketua Pemuda Umno Johor dan Ketua Pemuda Umno Kluang.

Anak kelahiran Kampung Melayu, Kluang ini mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Tunku Mahmood 1, Kluang dan Sekolah Tinggi Kluang. Di zaman persekolahannya, beliau menyandang jawatan ketua kelas dan ketua pengawas. Selain aktif dalam bidang sukan olah
raga dan bola sepak hingga ke peringkat negeri, beliau juga bergiat dalam acara pidato dan bahas.

“Sejak dulu, emak saya, Kamariah Arifin dah sebut setiap daripada kami sembilan beradik bila besar nanti nak jadi apa. Kami pilih berlainan bidang supaya boleh tolong antara satu sama lain. Kini masing-masing dah jadi doktor, jurutera, akauntan, guru, peguam, dan pakar teknologi maklumat.

“Emak saya sangat tegas dalam soal agama dan mengaji. Hal pelajaran diserahkan kepada Allahyarham ayah saya, Rahmat Sulaiman, yang juga bekas guru, imam dan amil. Dia sangat terbuka dan penuh kata-kata hikmah,” katanya.

Graduan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) ini sejak kecil diasuh peka dengan keadaan sekeliling. Beliau melihat pendekatan bapanya, bekas Ketua Umno Cawangan Kampung Melayu, Kluang dalam mentadbir dan membantu masyarakat.

“Politik tidak pernah memberikan apa-apa imbuhan kepada ayah saya. Dari situ saya melihat Umno sebagai gerakan masyarakat, bukan parti politik.

“Saya tidak pernah anggap politik itu sebagai kerjaya, sebaliknya memberi khidmat bakti kepada masyarakat. Umno, gerakan massa sekarang semakin luntur kerana terlalu lama di puncak kuasa, sehingga ada yang buat duit.

Sering mendapat perhatian pihak media untuk mendapatkan pandangan beliau dalam bidang undang-undang.


“Tidak hairanlah jika ada yang berebut jawatan, malah merajuk apabila namanya tidak tersenarai. Bagaimanapun sehingga kini, Umno adalah paling baik untuk membela kaum Melayu,” ujar pasangan kepada Datin Yuskiahniza Md Yusof.

Perjuangan di kampus

Berkongsi pengalaman di zaman kampus, Khairul Anwar menjadi Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) UIAM, 1997 hingga 1999. Beliau bersama pemimpin pelajar sering berbincang mengenai perjuangan masyarakat, dakwah dan politik.

Beliau pernah ditahan polis ketika berdemonstrasi bersama pelajar PKPIM seluruh negara di hadapan Kedutaan Amerika Syarikat bagi membantah konsert Saleem Cool Planet yang menampilkan artis luar negara pada Disember 1999. Mereka tidak bersetuju dengan budaya hedonisme iaitu hiburan yang melampau.

“Dari situ, saya berkenalan ramai pimpinan mahasiswa dan sehingga kini masih berhubungan. Mereka sudah pun berada di kedudukan strategik dalam kerajaan. Kita pernah duduk dan berkata, suatu hari nanti mesti berada di tempat strategik untuk mengubah landskap politik dan kemasyarakatan negara.

“Pemimpin mahasiswa 1990an ini akan menjadi pemimpin utama negara dalam semua bidang dan kita boleh bersatu atas dasar Islam dan umat seperti yang dilaungkan hampir 20 tahun lalu,” katanya.

Bantu masyarakat

Selepat tamat pengajian, Khairul Anwar berkecimpung dalam bidang kewartawanan di New Straits Times selama lima tahun. Beliau dan rakannya, Mohd Yusof Sulaiman dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Kajai 2002.

“Artikel kami berjaya membongkar hal birokrasi pejabat tanah, yang menyebabkan tanah 50 tahun tak keluar geran. Akibat pembongkaran isu tersebut, saya pernah dapat surat ugutan dan kenderaan kena baling.
Bersama isterinya, Yuskiahniza (berdiri, kanan).

“Prinsip saya mahu lakukan yang terbaik. Apabila kerjaya wartawan sudah sampai kemuncak, saya kembali ke bidang guaman saya dengan membuka firma sendiri pada 2004. Selepas itu, saya bertemu beberapa pemimpin yang pernah saya kenal semasa jadi wartawan.

“Kata mereka, kalau nak berjuang masuk arena politik. Saya melakukan solat istikharah dan sertai Umno di Johor. Sebagai bekas pemidato, saya berpegang kepada bercakap benar walaupun pahit di sebelah pihak dan jujur mengatakan sesuatu.

“Menjadi pentadbir dan pemerintah perlu tadbir dengan adil dan saksama. Kita perlu berani menongkah arus, buat sesuatu yang tidak popular pada masa itu tetapi tepat dan berhasil. Ini dapat dilihat beberapa faktor fikiran termaju seperti bekas Perdana Menteri Tun dr Mahathir.

“Itu semua perlukan banyak membaca dan ia menjadi teman ilmu paling baik dan jujur. Dari situ saya mengetahui sejarah zaman Nabi Muhammad SAW dan khalifah. Ini menukilkan perjuangan dalam konteks berani tegur pemimpin tetapi tidak sampai pecah organisasi,” ujar bapa tiga anak ini.

Beliau sebagai Pengerusi firma guaman Khairul A. & Co dan firma syariah KA Syariah Advisory, kini mempunyai tujuh cawangan, 70 staf dan 30 peguam di seluruh negara. Di SukaGuam, beliau memberikan khidmat kemasyarakatan terutama berkaitan literasi undang dan bantuan guaman.

“Saya pilih kerjaya peguam kerana ia adalah fardu kifayah bagi umat Islam dalam memberikan nasihat guaman terbaik untuk masyarakat. Bidang guaman ini mendekatkan kita dengan masyarakat. “Undang-undang ialah satu set peraturan yang menentukan tatacara hidup masyarakat. Keluhuran undang-undang perlu dihormati sebagai tanda aras negara bertamadun.

“Lebih ramai orang muda perlu menyertai bidang ini untuk memberikan dimensi yang lebih segar terhadap undang-undang. Orang muda juga secara semula jadinya amat berminat dengan isu keadilan,” katanya.
Tags: truth
Subscribe

 • Ergonomi, Peranti Mudah Alih dan Tempat Kerja

  Sejak Mac 2020, kebanyakan institusi mula dan diarahkan untuk bekerja di rumah. Bagi institusi pendidikan terutamanya kerja mendidik dijalankan…

 • Perjalanan panjang telefon awam

  SEJARAH dan perkembangan telefon awam di negara ini bermula ketika zaman pemerintahan British sekitar tahun 1930-an. Menurut Ketua Muzium Telekom,…

 • Perlu bantuan operator

  A/B Black merupakan telefon awam buatan British yang dilengkapi dengan sebuah telefon lengkap dail bagi memberi kemudahan kepada sesiapa yang…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments