kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Trend ugut, rogol, bunuh

BARU-BARU ini saya berkesempatan berjumpa dengan seorang blogger bukan Melayu yang seringkali ber­sikap lantang bercakap mengenai kebenaran tentang apa yang berlaku melibatkan parti pembangkang.

Beliau yang sememangnya konsisten menulis ten­tang muslihat serta pembohongan DAP serta pakatan pem­bangkang sering sahaja mencetuskan kontroversi yang ak­hirnya membuatkan pihak ini tidak senang duduk. Namun keberaniannya menulis dan mendedahkan perkara sebenar selain sering bersikap sinis terhadap pihak pembangkang serta sebuah akhbar Inggeris yang padanya semakin tersasar dari landasan sememangnya perlu dihormati.

Ini kerana walaupun beliau bukan berbangsa Melayu tetapi begitu berani mendedahkan perkara tidak popular dan tidak bertujuan untuk menarik simpati atau meraih populariti. Akibat sikapnya yang berani ini telah memberi kesan yang bukan sedikit. Beliau dikatakan telah mendapat ugutan bunuh, pukul malah rogol akibat tulisannya yang kerap mendedahkan kepincangan dalam kalangan pembangkang.

Banyak pihak melihat keberanian beliau menulis sikap sebenar DAP dan pembangkang sebagai tindakan yang melawan arus. Apatah lagi penulisannya lebih rasional dan tidak terlalu terikut-ikut beberapa penulis sebangsanya yang adakalanya dilihat keterlaluan. Beliau menulis tidak terlalu terikut-ikut tentang agenda perkauman dan agama seperti yang sering dilakukan oleh pemimpin dan penyokong pembangkang yang sarat dengan fitnah keterlaluan terhadap orang Melayu dan Islam.

Walaupun beliau bukan Melayu dan beragama Islam tetapi penulisannya selalu mempertahankan kedudukan orang Melayu, agama Islam serta menempelak pemikiran jumud dalam kalangan anggota DAP dan PKR. Beliau juga selalu mendedahkan tentang cubaan pihak-pihak tertentu yang semakin berani menyebarkan agama tertentu malah hingga ke peringkat memurtadkan orang Melayu seperti mana yang pernah berlaku di sebuah negeri tidak lama dahulu.

Akhir-akhir ini akibat penulisannya itu telah men­da­tangkan bahaya kepada di­ri­­nya sehingga menerima ugu­tan daripada pihak tidak bertanggungjawab. Malang bagi­nya kerana terpaksa berhadapan dengan tindakan pihak yang berfikiran sempit malah sanggup pula mengugut sehingga ke tahap membunuh.

Apabila mendengar cerita beliau ini saya teringat kisah sama yang pernah dilalui melibatkan seorang penulis muda yang juga bukan berbangsa Melayu. Penulis muda ini lebih popular dengan nama gelaran SYA atau nama se­benarnya Shen Yee Aun, juga per­nah menerima ugutan pukul dan bunuh selain salah seorang rakannya menerima ugutan ro­gol hanya kerana menyatakan so­kongan terhadap Barisan Nasional (BN).

Syee Aun merupakan seorang blogger dan penganalisis politik selain pernah menjadi kolumnis di akhbar ini.Nampaknya permainan ugut-mengugut sehingga ke tahap sanggup membunuh dan merogol kini sudah menjadi seperti satu trend atau mungkin budaya yang berbahaya serta menjijikkan jika tidak dikawal.

Ia seolah-olah sudah menjadi antara tindakan yang se­ring dilakukan terhadap mereka yang berfikiran ra­sio­nal dan tidak terlalu berfikiran perkauman terutama melibatkan mereka yang berbangsa bukan Melayu. Keli­hatannya apabila mereka menulis tentang perkara sebenar, pelbagai ugutan dan ancaman akan dilakukan supaya mereka tunduk dan akhirnya menyerah kalah.

Namun melihat kepada semangat dan iltizam Syee Aun dan blogger yang sengaja saya rahsiakan namanya ini, mereka masih belum mengalah dan tetap teguh dengan pendirian. Ini kerana blogger ini semakin cekal ma­lah semakin berani mendedahkan tentang percubaan memurtadkan orang Islam yang kini semakin berleluasa dan menakutkan.

Mungkin bagi sesetengah orang, jika menerima ugutan sebegini mereka akan berfikir untuk menghentikan usaha dan tindakan yang dilakukan sebelum itu. Tetapi berbeza pula dengan blogger ini yang mana beliau semakin berani mendedahkan tentang gerakan pihak-pihak tertentu yang dikatakan semakin berani menyusup dan menyamar hing­ga ke tahap memeluk Islam untuk mengelirukan orang Islam lain terutama mereka yang lemah dan tidak mempunyai fahaman agama yang kuat.

Malah ujarnya lagi, ada juga dalam kalangan mereka yang cuba menyelami budaya dan cara hidup orang Melayu selain belajar Bahasa Melayu untuk memudahkan usaha penyebaran agama mereka dalam kalangan orang Islam dan Melayu.

Amat malang bagi seorang yang berfikiran rasional tentang realiti kehidupan di negara ini akhirnya dilayan dan diugut sebegitu teruk hanya kerana pendapat dan pemikirannya tidak sehaluan dengan beberapa pemimpin pembangkang. Mungkin ugutan dan tindakan sebegini ada kaitannya dengan Red Bean Army yang sering bertindak bacul di belakang tabir alam siber dengan melakukan tindakan mengugut sebegini.

Namun saya tetap yakin bahawa majoriti rakyat bukan Melayu di negara ini masih rasional dan berfikiran waras untuk tidak sama terlibat dalam budaya bacul sehingga ke peringkat ugut-mengugut sebegini. Kebanyakan me­re­ka berpendirian seperti blogger ini serta Syee Aun, namun akibat dakyah keterlaluan yang disebarkan pihak pembangkang mengakibatkan terdapat mereka yang keliru dan takut untuk menyuarakan pandangan serta sokongan.

Oleh itu saya juga berharap pihak berkuasa perlu bertindak melindungi orang sebegini supaya keselamatan dirinya dan haknya sebagai rakyat Malaysia untuk hidup bebas lebih terjamin. Kita juga mahu supaya hak bersuara dan kebebasan penulis-penulis ini lebih terjamin dan telus bukan hanya terarah kepada pihak pembangkang.

Kalau mereka boleh memperjuangkan soal kebebasan bersuara dan hak asasi manusia atas asas demokrasi, apakah mereka ini tidak mempunyai hak sebegitu hanya kerana lebih condong berfikiran rasional dan di luar batasan kaum. Maka akhirnya sudah jelas siapa sebenarnya yang berselindung dan hanya memperjuangkan hak tertentu hanya untuk kepentingan serta agenda peribadi pihak yang pandai bermuka-muka.

- Hafizahril Hamid Utusan Malaysia Rencana Februari 1, 2015
Tags: budaya, bunuh, politik, rogol
Subscribe

 • Grades in high school to be a teacher?

  The subject above is related to an article entitled 70% of teachers have no more than 3A in SPM (FMT, 09/09/2021) I am called upon to give a little…

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments