kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kecerdasan emosi tentukan tindakan

Kecerdasan emosi penting untuk kita mendapatkan sesuatu matlamat dan tujuan kehidupan. Magnet diri kita bergantung kepada kecerdasan emosi kita. Untuk mencapai matlamat dalam kehidupan, kita mesti tahu apa yang kita hendak, dan spesifik apakah yang menjadi matlamat kita?

Contohnya, sebagai Mukmin, kita mesti spesifik dengan matlamat kita; iaitu mahu menjadi orang yang kuat akidah, taat beribadah dan baik akhlak, untuk menjadi ahli syurga. Sebagai seorang isteri, kita berniat hendak menjadi isteri seperti Siti Khadijah, isteri Rasulullah SAW, yang kaya, baik, pemurah, menjaga kedudukan dan maruah suami. Setiap yang kita laksanakan, mesti ada garis panduan atau penanda aras secara spesifik, kita hendak apa dan hendak menjadi macam mana? Barulah jelas tindakan dan sasaran kita, serta akan memberangsangkan emosi kita.Berubah menjadi EISQ

Emosi yang perlu ada hanyalah emosi positif, barulah sasaran dan matlamat kehidupan kita mudah dicapai. Emosi positif itu ialah, pertama, emosi cergas dan kasih sayang. Kedua, emosi menghormati orang. Ketiga, emosi menghargai orang lain. Jika kita ingin dihargai, tetapi tidak suka menghargai orang, sukar untuk mencapai matlamat yang disasarkan, kerana kita tidak akan mendapat kerjasama dan kesepakatan daripada orang lain. Keempat, emosi murah hati dan penuh belas kasihan. Orang yang tua daripada kita, kita hormat. Orang yang kurang daripada kita, kita belas kasihan. Automatik apabila kita jumpa orang tua, orang miskin, kanak-kanak kita kasihan. Kesemua emosi yang baik ini akan memberikan kecerdasan emosi dan menentukan kecerdasan tindakan.

Bagaimanakah hendak menangkis secepat mungkin emosi negatif yang datang dalam fikiran kita? Apa pun emosi kita, sama ada positif atau negatif, kita mesti bersyukur. Terutama untuk emosi negatif, contohnya kita berada dalam kesusahan dan kesedihan, tangkiskan emosi negatif itu dengan kesyukuran. Mensyukuri apa yang kita ada, bukan fokus kepada kesukaran yang kita hadapi atau fokus kepada kehilangan apa yang kita ada.

Seterusnya kalau kita berada dalam emosi negatif hendak marah, cara mengawalnya, bayangkan orang yang kita hendak marah itu, kanak-kanak umur lima tahun. Pasti kita tidak tergamak untuk memarahinya dan kita akan memandangnya dengan rasa kasih sayang dan rasa kasihan. Manusia yang mempunyai sifat kuat marah biasanya berpunca daripada dua sebab sahaja. Pertama, kerana kita berasa tidak cukup kasih sayang. Kedua, kerana kita berasa cukup baik.

Manifestasi emosi orang yang berasa dirinya cukup baik ini, biasanya kita seorang yang terlalu betul dan cerewet? Kita berasa kita betul, kita baik dan kita sahaja yang positif, sedangkan pada hakikat sebenarnya tidak. Setiap kali kita katakan hendak “membuktikan” bermakna kita sedang sibuk mengharapkan penghargaan daripada orang sekeliling kita. Apa yang kita harapkan kalau kita hendak “membuktikan”? Maknanya kita mengharapkan sanjungan, pujian dan pasti mewujudkan suasana persaingan, bukan kerja sama, serta masing-masing hendak tunjuk dia paling hebat.

Romantik

Bagi emosi orang yang kurang disayangi pula, kita akan suka mencari perhatian. Dalam Facebook kita akan melakukan perkara yang pelik-pelik, dan ini bermakna kita kurang perhatian dan kita meminta diberikan perhatian. Ini adalah tanda emosi orang yang kurang disayangi.

Contohnya dalam rumah tangga, sebagai suami kalau lihat isteri memakai pakaian yang terlebih sangat fesyennya dengan barang perhiasan yang serba terlebih, bermakna isteri sedang mencari perhatian di luar daripada orang lain, kerana dia kurang mendapat perhatian daripada orang yang terdekat dengannya, iaitu orang dalam rumahnya, iaitu suaminya sendiri. Suami perlu memeluk isteri dan membelai isteri serta katakan bahawa anda sebagai suami menyayanginya.

Jadilah suami yang romantik seperti Rasulullah SAW. Para suami, berapa kali anda katakan kepada isteri, bahawa anda menyayanginya? Jangan tunggu hari ulang tahun perkahwinan atau hari kelahiran baru suami hendak menyatakan kasih sayang kepada isteri. Jangan bermusim untuk menyatakan sayang, masa yang penting masa sekarang, orang yang penting orang yang terdekat dengan kita, perkara penting berbuat baik. Orang yang sukses hidupnya akan menggunakan masa sekarang dan melupakan masa silam. Emosi yang positif antara suami dengan isteri akan menarik magnet positif kepada anak-anak, dan seterusnya memberikan kesan positif kepada keluarga dan seterusnya kepada negara.

Sesuatu yang dilakukan dengan emosi yang positif lebih cepat atau mudah tercapai matlamatnya. Kalau sesuatu yang kita 'hendak' dengan sesuatu yang kita ‘hendak sangat’, mana satu yang kita akan dapat? Tentulah kita akan dapat yang kita ‘hendak sangat’ atau ‘yang paling kita hendak’.

Kita mesti fokuskan emosi kita. Kalau kita hendak sangat, sesuatu itu, kita mesti dapat. Hal ini adalah kerana emosi kita yang paling kuat itulah, yang akan datang kepada kita. Ertinya, kalau emosi kita positif maka, perkara positiflah yang akan datang dan demikianlah sebaliknya jika kita beremosi negatif. Oleh sebab itu kita fokus apa yang kita mahu dengan mengawal emosi kita ke arah yang positif, bersangka baik dan berharap yang baik-baik daripada Allah, selain berdoa dan bertawakal.

Bagi menjaga kecerdasan emosi mesti; pertama ada ilmu. Kedua, amal. Ketiga, istiqamah. Emosi yang mesti ada cuma kasih sayang, hormat, murah hati, ceria, dan banyakkan senyum. Emosi adalah segala-galanya, dan jangan menuduh wanita emosional. Apabila wanita emosional, bermakna ada yang tersirat di hati isteri yang tidak kena, yang perlu suami fahami isteri. Suami layani isteri dan hargai isteri, seperti mula-mula berkahwin dahulu, yang saling sayang menyayangi.

Para isteri juga, kawal emosi. Respons yang positif kepada peristiwa negatif akan memberikan hasil kehidupan yang positif. Orang berbuat baik kepada orang yang berbuat baik kepadanya; fitrah/biasa. Orang berbuat jahat kepada orang yang berbuat baik kepada; kejam. Orang berbuat baik kepada orang berbuat jahat kepadanya; sunnah. Para isteri kalau sabar dengan kezaliman suami; sunnah. Jom, fikir dan nilai emosi kita.Apabila kita menjaga emosi, kita juga boleh menjaga emosi orang sekeliling kita. Interaksi manusia dengan komponan yang sangat besar datang daripada hati. Banyak orang terlalu menggunakan dan tidak mengambil berat tentang nilai hati, maka berlaku banyak kepincangan dalam kehidupan kita.

Dari segi kecerdikan minda positif atau negatif pula, bergantung pada pilihan kita setiap hari, yang menentukan emosi kita positif atau negatif. Lihat pada diri kita apakah pilihan pembacaan kita? Adakah kita memilih bahan bacaan yang positif atau negatif? Apabila kita suka membaca perkara yang negatif bererti dalaman (hati) kita akan menjadi tidak elok. Semua pillihan itu menentukan emosi kita dan menjadi filter system atau tapisan ke arah kebaikan. “Jom jaga diri, jaga akidah, ibadah dan akhlak”.

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments