kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kedudukan kita di WP KL ....

Hari ini, Wilayah Persekutuan (WP) Kuala Lumpur berusia 41 tahun, Labuan 31 tahun dan Putrajaya 14 tahun berdasarkan tarikh penubuhan status masing-masing. Antara tiga buah WP ini, tumpuan sambutan pasti kepada Kuala Lumpur.

Sebagai abang sulung, banyak cabaran dan ranjau dilaluinya sebelum mengecapi kedudukan seperti sekarang. Syabas kepada tenaga kerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan warga kota metropolitan yang sama-sama memajukan kota ini hingga menjadi pusat ekonomi, budaya, pendidikan, pelancongan, kesihatan yang terbaik di rantau ini.

Namun sekian banyak kejayaan dan kemajuan dikecapi, satu perkara yang mesti di lihat oleh pentadbir kota ini. Jangan sekali-kali lupa kepada 'orang kerdil' bila mahu menjadikan Kuala Lumpur bertaraf dunia menjelang 2020. Beberapa projek pembangunan sejak satu atau dua dekad yang lalu, dilihat semakin pesat kemajuan, semakin terpinggir golongan orang bahawahan.

Begitu juga perihal tanah-tanah milik kerajaan apabila di­ma­jukan menjadi pusat komersial, tidak lagi mengambil kira geo­polotik penduduk. Golongan orang bawahan bagaikan ‘ti­dak layak’ untuk bermastautin dan berumah tangga di dalam kawasan pusat bandar. Senario ini mungkin akan terus berlaku sebab tiada agenda untuk golongan bawahan dan pertengahan. Atas tuntutan komersial, fenomena itu dianggap satu tindakan wajar.

Saya sudah melihat pembangunan ibu kota sejak zaman rumah kilat (setinggan) 1970-an hingga pertumbuhan begitu banyak kondominium. Siapa yang mendiami kawasan projek har­tanah ini? Saya pun seperti warga kota lain, ada harapan amat besar kepada orang besar yang mentadbir WP Kuala Lumpur.

Selagi pentadbir yang ada kuasa itu Melayu, maka pandang dan telitilah kedudukan bangsa kita di dalam kota ini. Orang kita memang kurang berkemampuan dari segi kuasa beli hartanah, tetapi jika diwujudkan dasar-dasar perumahan yang sesuai, orang kita pasti beli dan mempertahankannya.

Cuba pandang kiri dan kanan jalan di Kuala Lumpur, ke­banyakan bangunan dan hartanah milik siapa. Siapa yang tinggal di bangunan tinggi. Kalau boleh dicabut bangunan komersial dan kediaman di Kuala Lumpur, berapa banyak hartanah Melayu.

Sebab itu ketika DBKL meran­cang pembangunan melalui Pelan Strategik Kuala Lum­pur dengan lima strategi iaitu ‘Bandar Raya Milik Warga Kota’, ‘Ke­mak­mur­an Ekonomi’, ‘Bandar Raya Sa­­ling Bersaring’, ‘Bandar Ra­ya Eko’ dan ‘Bandar Raya Tadbir Urus Cekap’ pastikan pelan itu tidak ting­gal pelan sahaja.

Kalau boleh kita tidak mahu ke­­se­­sakan lalu lintas di Kuala Lumpur terus berlaku bagaikan tia­da kesudahan, walhal dahulu pem­bi­naan LRT, Komuter dan RapidKL menjanjikan pengurangan masalah yang wujud seja­k tahun 1970-an. Bas mini yang dikatakan punca kesesakan di bandar raya pun sudah lama tiada. Tapi sesak juga.

Saya percaya selepas siap MRT laluan Sg. Buloh - Kajang, masalah kesesakan tidak akan berakhir. Akan ada projek pembinaan ja­lan atau lebuh raya dalam ban­dar dilakukan se­bab jalan raya kita sempit. Lihatlah laluan di KL Sentral yang penuh dengan bangunan pejabat dan kediaman. Begitu juga dengan jalan raya di pusat komersial lain dalam kota ini.

Hari ini hingga 3 Februari (Hari Thaipusam), penghuni Kuala Lumpur akan bertukar apabila dibanjiri warga asing termasuk pekerja asing tanpa dokumen sah. Kalau kita berkunjung ke beberapa lokasi di ibu kota, seolah-olah kita berada di negara lain dan bukannya Kuala Lumpur kerana terlalu ramai warga asing. Mereka pula bebas melakukan apa saja tanpa peduli rakyat tempatan.

Apakah DBKL ada cara untuk mengawal kota raya ini agar ke­kal dengan wajah Malaysia dan bukan wajah Bangladesh, In­donesia, Vietnam, Nepal dan Afrika? Usahakanlah sesuatu su­paya kita tidak malu kepada pelancong asing yang ingin mengenali wajah sebenar Kuala Lumpur.

Tiada siapa peduli BM?

Minggu lalu saya menulis tentang ‘Berilah DBP bisa dan sengat.’ Saudara Zainal Ahmad mengirimkan e-melnya kepada saya memberitahu tidak akan ada sesiapa pun yang akan ambil peduli isu kedaulatan bahasa Melayu di Malaysia. Katanya, mengharapkan pemimpin-pemimpin Melayu yang ada, ibarat mengharap mimpi indah sahaja. “Berani saya ka­ta­kan bahawa tidak ada seorang pun pemimpin Melayu yang mempunyai jiwa untuk mendaulatkan bahasa Melayu. Saya faham dengan tindakan berdiam diri orang berkenaan sebab mereka pun setakat boleh menulis sahaja,” kata Zainal.

Saudara Shamsuddin Jusoh dalam e-melnya pula berkata, tak usahlah timbulkan isu tiada usaha mendaulatkan penggunaan bahasa Melayu dalam kalangan orang Melayu, ataupun isu penggunaan bahasa rojak. “Ramai graduan kita tidak mahir dan gagal bila ditemu duga kerja. Ke arah mana graduan tersebut jika tidak dapat menguasai bahasa Inggeris. Mereka yang mahir berbahasa Melayu hanya layak jadi pakar bahasa di universiti, di sekolah ataupun DBP. Tanpa mahir bahasa Inggeris, pelajar Melayu tidak akan ke mana.

“Apa salahnya bahasa rojak jika orang yang bercakap dengan kita selesa dan faham. Mereka yang pakar bahasa saja sibuk. Di syarikat swasta takkanlah nak mesyuarat guna bahasa Melayu,” itu kenyataan di dalam e-mel Shamsuddin. Anda setuju? - Azman Anuar Utusan Malaysia Rencana 1 Februari 2015

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments