kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Komplot membunuh MaoTse-tung

Jika rancangan kudeta yang diberi nama Projek 571 itu gagal, atau tidak dapat digerakkan kerana sebab-sebab tertentu, Lin Biao cuba merampas kuasa dengan cara membunuh Mao Tse-tung.

Awalnya, anaknya, Lin Li-guo, lebih setuju rancangan kedua ini. Bukan saja kerana kebencian Li-guo terhadap Mao cukup mendalam, dia memberitahu bapanya bahawa cara pertama itu berisiko kerana ia memberi ruang dan masa kepada Mao Tse-tung untuk bertindak balas. Kata Li-guo, akhirnya ini boleh mematahkan tujuan Lin Biao mengambil alih kuasa daripada Mao. Malah Li-guo mengesyaki, bahawa Mao sudah pasti sedang memerhatikan setiap gerak laku keluarga Lin Biao – secara jelas atau sulit. Kata Li-guo, ‘mata dan telinga’ Mao Tse-tung berada di mana-mana. Ibunya, Ye Qun, sependapat dengan Li-guo. Ye Qun berhujah, angkatan tentera China adalah besar, tidak mudah mendapatkan kesetiaan padu seluruh kepimpinan tentera China pada setiap masa jika pun rancangan pertama itu berjaya dilaksanakan. Dalam ketiadaan Mao Tse-tung, tentera China akan berpecah-belah dan ini pasti menimbulkan keadaan kacau-bilau seluruh negara, malah mendedahkan negara China kepada ancaman kuasa-kuasa luar seperti Amerika Syarikat dan Rusia.

Perbincangan tiga beranak itu membuat keputusan membunuh Mao Tse-tung. Mengikut Dr. Li Zhi-sui, doktor peribadi Mao, menjelang bulan Ogos 1971, syak wasangka Mao terhadap Lin Biao telah sampai ke puncaknya apabila Mao diberitahu oleh Xie Jing-yi (wanita), timbalan pengarah jawatankuasa revolusi yang mentadbir Universiti Qinghua, bahawa ada ‘desas-desus’ tentang penubuhan sebuah badan sulit dalam kalangan pegawai tentera udara yang diketuai anak Lin Biao, Li-guo. (Semasa Revolusi Kebudayaan, semua universiti di China diletakkan di bawah pentadbiran apa yang dinamakan Jawatankuasa Revolusi Pentadbir Universiti berkenaan. Peranan Naib-Canselor dan Majlis Universiti dihapuskan). Bagaimana Xie Jing-yi tercium bau kewujudan badan itu? Suaminya, Xiao Su ialah pegawai tentera udara yang bertugas sebagai pegawai staf di ibu pejabat tentera udara. Xiao Su menyuruh isterinya memberitahu Mao, komplot itu bertujuan merampas kuasa dengan membunuh Mao. Dia menyeru Mao supaya “…..to shore up his (Mao) own support in the military” (halaman 533, buku Dr. Li Zhi-sui berjudul The Private Life of Chairman Mao).


Hasrat Mao untuk menyingkirkan (purged) Lin Biao menjadi semakin kuat dengan adanya maklumat komplotan itu. Menurut Dr. Li Zhi-sui, pada 14 Ogos 1971, walaupun tidak terjadual lebih awal, dia ikut Mao Tse-tung menaiki kereta api khas – memang diadakan khas untuk kegunaan Mao – menuju ke bahagian selatan China. Mereka singgah di beberapa buah bandar seperti Wuhan, Changsa, Nangchang, Hangzhou dan Shanghai untuk mengadakan pertemuan-pertemuan sulit dengan pemimpin-pemimpin tempatan daripada parti, kerajaan dan komander-komander tentera.

Tujuan Mao adalah untuk menentukan supaya semua – terutama komander-komander tentera – menyebelahi Mao apabila dia memecat Lin Biao daripada jawatan dalam parti dan kerajaan (sebagai Naib Pengerusi parti dan Menteri Pertahanan China). Menurut Dr. Li Zhi-sui, mesej Mao semasa pertemuan-pertemuan itu ialah: dengan tidak menyebut nama Lin Biao, Mao berkata kononnya, semasa persidangan parti di Lushan Ogos 1970, ada seseorang yang sangat tidak sabar-sabar lagi untuk menjadi Pengerusi atau Presiden negara China. Orang itu, kata Mao, tidak sedar tingkah-lakunya boleh menyebabkan parti berpecah-belah.

Rakus

Sungguhpun Mao tidak menyebut nama Lin Biao, semua yang hadir tahu sasaran bedilan Mao Tse-tung ialah Lin Biao. Ini terutama apabila Mao berkata, ada seseorang yang walaupun sudah bersumpah mahu menyokong dan mempertahankannya, dalam hatinya dia menyokong dirinya sendiri. Kata Dr. Li Zhi-sui lagi, semasa pertemuan-pertemuan itu, Mao menyelar juga perangai isteri Lin Biao, Ye Qun, yang katanya bersikap lebih rakus kuasa daripada suaminya. Ye Qun, kata Mao, mengaturkan siapa yang boleh dibenar atau tidak dibenarkan menemui Lin Biao.

Pada pandangan Dr. Li Zhi-sui, walaupun Mao mengkritik sikap Lin Biao, dia menaruh harapan untuk memperbaiki hubungannya dengan Lin Biao. Mao, malah, telah membayangkan kepada hadirin kemungkinan dia berkompromi dengan Lin Biao. Mao mahu "mengubati penyakit untuk menyelamatkan si pesakit". Mao banyak menekankan perlunya wujud perpaduan dalam parti dalam menyelesaikan soal Lin Biao. Pada pandangan saya pula, ini adalah gambaran tipikal sikap putar-belit politik Mao.

Penjelajahan Mao Tse-tung ke selatan China itu memakan masa hampir satu bulan. Dia pulang ke Beijing pada 12 September. Sementara itu, walaupun Mao telah meminta butir-butir pertuturannya tidak disampaikan kepada Lin Biao, segala tutur kata dan buah fikiran Mao cepat sampai kepada Lin Biao sebelum pun Mao pulang ke Beijing. Pengikut-pengikut setia Lin Biao, yang menghadiri pertemuan-pertemuan sulit itu, tidak menunggu masa lama untuk menyampaikan maklumat berkenaan kepada Lin Biao. Semasa itu, Lin Biao sekeluarga berada di bandar resort Beidaihe, 150 kilometer ke timur Beijing. Di Beidaihe itulah Lin Biau, Ye Qun dan anak mereka, Lin Li-guo membuat perbincangan terakhir. Lin Biao tahu, tiada harapan baginya mendapatkan sokongan angkatan tentera China jika pun dia meneruskan rampasan kuasa. Lin juga tahu, Mao tidak akan mengampunkan semua ahli keluarganya. Dia pernah memberitahu anaknya, apabila Mao sudah menentukan seseorang itu adalah musuhnya, dia tidak akan berhenti membenci orang itu selagi orang itu tidak dihapuskan. Mao pantang disanggah, dia akan menyeksa orang itu sampai musnah – dan menuduh mangsanya bertanggungjawab terhadap jenayah yang sebetulnya Mao yang bertanggungjawab.

Keluarga Lin Biao mengambil keputusan untuk melarikan diri ke luar negara menerusi Lapangan Terbang Shanghaiguan yang terletak berdekatan. Untuk tujuan itu, Li-guo telah pergi ke Beijing pada 8 September untuk mendapatkan sebuah pesawat tentera udara. Dia membawa ‘surat kuasa’ daripada bapanya, sebagai Menteri Pertahanan. Surat itu menyatakan “Sila ikuti perintah Li-guo dan Yu-chi (rakan karib Li-guo)”, ditandatangani oleh Lin Biao bertarikh 8 September. Pegawai bertugas di lapangan terbang tentera udara di Beijing meluluskan pesawat jenis Trident berkuasa tiga motor untuk diterbangkan ke Beidaihe di mana Lin Biao dan Ye Qun menunggu. Pesawat itu sampai di Shanghaiguan pukul 5 petang, 12 September. Pesawat itu sebenarnya telah dikhaskan untuk kegunaan VIP China dan mempunyai tiga kru tetap yang berpengalaman. Li-guo memberitahu kru, Lin Biao akan menggunakan pesawat pada keesokan hari (13 September). Mereka diperlukan bersiap sedia seawal pukul 8 pagi untuk terima arahan lanjut daripada Lin Biao. Tetapi, kru tidak diberitahu ke mana Lin Biao akan pergi. Kehadiran pesawat Trident di Shanghaiguan pada malam 12 September itu telah dicatatkan oleh kawalan udara lapangan terbang seperti lazimnya.

Sementera itu, pada malam hari yang sama, Perdana Menteri China, Chow En-lai, bekerja lebih masa di pejabatnya yang terletak di Bilik Fujian, Dewan Besar Rakyat. Dikatakan bahawa, Chow telah mengubah jadual asalnya untuk menemui delegasi dari Jepun pada malam itu kerana dia mahu menyiapkan satu laporan tentang rancangan mengadakan persidangan Dewan Rakyat.


Pada pukul 10.20 malam hari tersebut, setiausaha Chow memberitahu, bahawa Setiausaha Unit 8341 hendak bercakap dalam telefon dengan Chow. Unit 8341 ialah nama rejimen tentera yang mengawal keselamatan wilayah Beijing. Chow mengangkat ganggang telefon, Setiausaha Unit 8341, dalam suara yang tergesa-gesa, memberitahu Chow bahawa Lin Biao, Ye Qun dan Lin Li-guo sedang bersiap-siap untuk berangkat ke luar negara. Ini sama sekali di luar jangkaan Chow. Ikutilah kisah selanjutnya dalam coretan saya pada minggu hadapan. - Rahim Noor Utusan Malaysia Rencana 1 Februari 2015
Tags: komunis, mao
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments