kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hemat berbelanja, cukup-cukuplah acara potong reben

Ketika negara berhadapan dengan kegawatan ekonomi yang teruk pada 1997 dan 1998, kerajaan telah mengambil langkah penjimatan di sektor awam seperti mengurangkan program-program di hotel mewah. Sebelum itu perkara ini seolah-olah perlumbaan antara agensi dan kementerian-kementerian. Banyak program anjuran kerajaan diadakan di dewan mewah hotel lima bintang padahal di kementerian tertentu mempunyai dewan yang lengkap.

Saya tidak menganggap itu sebagai penjimatan sebaliknya mendidik berbelanja secara bertanggungjawab. Sepatutnya sikap ini bukan sahaja pada waktu tertentu ketika dalam kesempitan. Ini adalah satu amanah dan kebolehpercayaan terhadap kementerian dan agensi kerajaan.

Peruntukan itu sebahagiannya datang daripada cukai yang dibayar oleh rakyat termasuk cukai pendapatan. Maka sebaik-baiknya “pelaburan” rakyat itu dinikmati secara menyeluruh dan bukannya kelompok kecil dan lebih teruk lagi menjadi “pelaburan” politik pihak tertentu. Oleh kerana itu, yang perlu ditekankan bukan penjimatan tetapi berbelanja dengan bertanggungjawab.

Kalau “penjimatan” sifatnya hanya sementara. Selepas musim ikat perut tamat, mereka akan berbelanja sakan di kementerian dan agensi tertentu. Sikap berbelanja dengan bertanggungjawab hanya tinggal dalam lipatan sejarah apabila ekonomi kita pulih dan keluar daripada kegawatan. Sikap boros membelanjakan duit rakyat kembali menjadi-jadi hingga dalam Perhimpunan Agung UMNO tahun lalu ada disebut supaya dikurangkan “acara potong reben”. Isunya bukan memotong reben tetapi belanja acara potong reben. Maknanya boros berbelanja sudah menjadi virus dalam sektor awam.

Ketika ini keadaan ekonomi kita tidak berapa baik berbanding sebelumnya, walaupun ada pihak menafikan negara berada dalam kegawatan ekonomi. Ini disebabkan kejatuhan harga minyak dunia pada paras terendah di bawah AS$50 setong. Ekoran itu kerajaan telah melihat semula Belanjawan 2015 yang dibentangkan tahun lalu ketika harga minyak dunia berada pada keadaan stabil.

Kerajaan telah mengambil 11 langkah penjimatan di sektor awam. Saya sangat mengalu-alukan langkah ini walaupun ada beberapa perkara yang digariskan agak remeh seperti pemotongan elaun RM100 atau RM200 kepada pegawai gred tertentu dalam sektor awam.

Tetapi saya sangat tertarik dengan saranan supaya mengurangkan acara-acara keraian, mengupah jururunding serta pemberian cenderamata kepada tetamu kenamaan. Saya melompat kegembiraan kerana akhirnya sesetengah daripada kita sudah mengakui bahawa selama ini kita boros. Memanglah pengurusan acara atau jururunding akan marah kerana menyekat duit mengalir ke poket mereka. Tetapi membiarkan duit mengalir dengan cara begini tidak bertanggungjawab kepada rakyat.

Sebenarnya tidak perlu pun menggunakan khidmat pengurusan acara atau jururunding kepada program yang boleh dibuat sendiri. Tetapi disebabkan duit berlambak, dan "bukan duit aku" belanja sajalah. Sepatutnya pemikiran lapuk yang mengutamakan acara perasmian berbanding isi kandung program sudah berubah. Tetapi inilah yang terus berlaku misalnya programnya sehari suntuk, setengah hari untuk acara perasmian sahaja. Bayangkan.

Marilah kita sama-sama berubah dan mengurangkan acara memotong reben, memberi cenderamata yang mahal kepada tetamu dan diikuti dengan “makan besar.” Rakyat melihat semua ini menerusi televisyen. Ironinya mereka diminta supaya berjimat dalam berbelanja. Watak seperti Pak Uteh dan Mak Uteh dalam puisi Sasterawan Negara, Usman Awang saling berpandangan sesama sendiri. Hendak jimat apa lagi, kata mereka. Sepatutnya apabila menyuruh Pak Uteh dan Mak Uteh berjimat, pemimpin organisasi di sektor awam menunjukkan teladan baik dan tidak berlumba-lumba memperagakan kemewahan.

Mengambil iktibar daripada cuaca ekonomi yang tidak begitu cerah ini, eloklah mulai tahun ini kementerian dan agensi kerajaan bersederhana dalam menganjurkan majlis berbuka puasa. Tidak perlulah berebut menempah di hotel lima bintang untuk "berbuka puasa". Buatlah majlis berbuka puasa dengan belanja yang kecil tetapi dinikmati oleh jumlah tetamu yang lebih besar dan yang penting orang yang selayaknya. Begitu juga majlis rumah terbuka yang sudah acara sosial, bermewah-mewah dan menyimpang daripada konsep Aidilfitri. Cukup-cukuplah. Sektor swasta tidak menjadi masalah kerana mereka yang berkerja keras mencari duit.

Sebaik-baiknya yang perlu dirai ialah golongan kurang kemampuan dan bukannya tetamu-tetamu kenamaan yang hidup mereka pagi, petang, siang dan malam menjamu selera di hotel mewah. Memanglah ada mengundang anak-anak yatim tetapi biasanya satu atau dua meja sahaja. Itu pun sebagai props untuk bergambar.

Saya mempunyai pengalaman yang agak menyedihkan apabila diundang berbuka puasa di sebuah hotel lima bintang di Kuala Lumpur. Saya bertanya kepada pekerja hotel bayaran untuk seorang? Dia memberitahu lebih RM100 + +. Saya mencongak dalam dewan itu lebih 500 tetamu korporat dan politik, tidak termasuk 20 anak yatim. Saya berasa sangat bersalah apabila rakyat membayar lebih RM100 untuk saya berbuka puasa.

Dari jendela hotel mewah itu saya perhatikan golongan yang lebih memerlukan dan RM100 itu sepatutnya untuk mereka. Siapalah saya yang layak menikmati hasil cukai daripada rakyat sebanyak itu?

Memang saya agak kolot kerana menganggap RM100 untuk berbuka puasa itu terlalu besar. Tetapi yang lebih penting duit sebanyak itu sepatutnya digunakan untuk tujuan lain yang manfaatnya dinikmati oleh rakyat bukan acara sosial yang menjurus kepada politik.

Saya percaya banyak juga yang berfikir begini tetapi tidak menyuarakan kerana tindakan ini tidak popular. Menegur begini boleh membuatkan sesetengah pihak tidak suka kepada kita. Kacau daun, kata mereka. Kacau orang dapat kontrak pengurusan acara dan cari artis untuk menyanyi. Malah ada yang mempertahankan sikap bermewah-mewah begitu dengan alasan sudah diberi peruntukan. Memang benar sudah ada peruntukan tetapi kita semua ini bukan robot yang telah diprogramkan. Kewarasan dan tanggungjawab membezakan kita dengan robot.

Maka saya pun tertanya-tanya, di mana hilangnya mutiara kata orang tua-tua, hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah?

- Ku Seman Ku Hussain Utusan Malaysia Rencana 1 Februari 2015
Subscribe

 • Tiga bendera merah — Menerajui perubahan

  Photo by No-longer-here on Pixabay Tiada sesiapa yang suka diberitahu bahawa mereka tidak menunjukkan prestasi yang setanding…

 • Kemerdekaan dan kebebasan

  Ada yang menyebutnya kebebasan Ada yang mengatakannya kemerdekaan Dilayan seolah-olah sinonim Namun ada perbezaannya. Satu terletak…

 • Mengapa kempen bendera hitam

  Kempen kibar bendera hitam bermula, #lawan bermula pada jam 3 petang, 3 Jul 2021 sebagai tanda berdiri melawan kerajaan Perikatan Nasional (PN).…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments