kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Penerapan integriti elak bencana

Musibah paling buruk melanda negara akhir tahun lalu membawa kita kepada suatu dimensi baharu, iaitu pentingnya menyemai nilai integriti dalam setiap tindakan kita. Tidak kira sama ada tindakan tersebut berbentuk secara langsung ataupun tidak langsung. Beberapa pihak mendakwa banjir di Pantai Timur, khususnya di Kelantan mempunyai kaitannya dengan pembalakan haram.

Sudah pasti pembalakan haram ini akan dihubung kait dengan unsur rasuah dan salah guna kuasa. Tetapi, adakah ia hanya disebabkan oleh pembalakan haram semata-mata? Jawapannya tidak. Pembalakan sah yang tidak teratur juga boleh membawa kepada masalah. Apapun kedudukannya, kini bukan masa untuk menuding jari siapa yang bersalah dalam perkara ini.

Sebaliknya, yang penting semua pihak perlu berganding bahu untuk membawa pendekatan baharu bagi mencari jalan penyelesaian jangka panjang. Sudah pasti penyelesaian secara bersama ini adalah lebih baik berbanding dengan sikap saling tuding-menuding. Sebelum banjir besar akhir Disember 2014, negara berhadapan dengan tragedi banjir lumpur dan hakisan tanah di Cameron Highlands. Tragedi ini turut meragut nyawa. Kejadian pada 6 November lalu adalah yang kedua selepas tragedi yang hampir sama pada Oktober 2013.

Beberapa pihak berpandangan, langkah awal perlu dilakukan bagi mengelakkan isu yang sama berulang di pusat peranginan terkenal itu. Malah, ada yang mengatakan jika kita gagal melakukan sesuatu tindakan terhadap Cameron Highlands, maka ia akan kehilangan statusnya suatu hari kelak. Kerajaan Pahang dan Kerajaan Pusat sudah mengemukakan pelan pemulihan dan pencegahan malapetaka itu.

Begitu juga dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang membentangkan pelan tindakan 12 perkara kepada kerajaan Pahang pada Julai 2014. Ini termasuklah tindakan jangka panjang dan jangka pendek.

Difahamkan kerajaan Pahang sudah mula melaksanakan beberapa perkara dengan kadar segera. Banjir di Pantai Timur, Perak, dan Cameron Highlands baru-baru ini adalah antara beberapa tragedi dan bencana alam yang perlu diberi perhatian yang serius mengenai elemen integriti agar negara bebas daripada musibah yang sama.

Di sebalik musibah banjir itu, ada pihak yang mendakwa wujud elemen salah guna kuasa dan penyelewengan dalam soal pengurusan dan pengagihan bantuan kepada mangsa banjir. Ini membawa kepada penubuhan Jawatankuasa Integriti Pengurusan Dana dan Tabung Banjir oleh SPRM dengan kerjasama Majlis Keselamatan Negara dan Jabatan Audit Negara.

Pengurusan dana dengan telus

Jawatankuasa ini dilaporkan akan memastikan pengurusan dana dan tabung banjir, sama ada oleh kerajaan atau badan bukan kerajaan (NGO) dikendalikan dengan telus dan bebas daripada penyelewengan.

Ini kali pertama pendekatan sedemikian diambil. Lebih-lebih lagi banjir kali ini yang terburuk dalam sejarah negara. Difahamkan SPRM mengambil langkah ini berdasarkan pengalaman mereka ketika pengagihan bantuan kepada mangsa tsunami satu dekad lalu. Kita tidak pernah terfikir negara akan berhadapan dengan tragedi paling buruk seperti ini.

Oleh itu, kita terlepas pandang mengenai aspek integriti dalam pengurusan bantuan kepada mangsa banjir. Dengan pembentukan Jawatankuasa Integriti Pengurusan Dana dan Tabung Banjir, maka diyakini bahawa akan wujud satu mekanisme bagi memantau penyaluran dan pengagihan bantuan kepada mangsa banjir.

Langkah proaktif ini patut disambut baik bagi memastikan penyaluran bantuan sama ada dalam bentuk wang ataupun barangan adalah wang bebas daripada sebarang bentuk penyelewengan dan salah laku.

Langkah ini juga satu langkah yang baik bagi memupuk ciri-ciri integriti dalam kalangan rakyat negara ini dalam jangka panjang. Banyak pandangan dibangkitkan bagi mengelakkan negara digegarkan dengan bencana dan malapetaka yang sama berulang kembali seperti yang penulis nukilkan di atas. Kita berhadapan dengan masalah yang sama dari semasa ke semasa.

Sejak tragedi Highland Towers pada tahun 1993 sehingga musibah 'bah kuning' akhir tahun lalu, apakah pengajaran buat kita daripada setiap insiden ini? Asas kepada setiap insiden ini adalah kegagalan kita mengutamakan integriti. Saya tidak mahu mengatakan rasuah, salah laku ataupun penyelewengan. Tetapi sekadar membawa kepada peri pentingnya pendirian dan sikap kita kepada soal integriti.

Di Sarawak, Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem memperlihatkan pendirian tegas beliau dalam memastikan nilai integriti diberi penekanan bagi menghapuskan jenayah rasuah dalam jangka panjang. Yang terbaru, beliau bercadang untuk mewajibkan semua menteri dan Menteri Muda Kabinetnya menandatangani ikrar integriti mereka terhadap amalan rasuah.

Sebagai permulaan beliau telah mewajibkan semua pegawai dan kakitangan jabatan kerajaan negeri dan badan berkanun untuk menandatangani ikrar itu sebelum dilanjutkan kepada semua ahli Kabinet Sarawak. Mengikut maklumat SPRM, lebih 500 entiti awam dan kerajaan sudah menandatangani Ikrar Integriti Korporat hingga kini.

Setiap pihak sama ada orang perseorangan, agensi swasta ataupun awam, dan juga pemimpin Pusat dan negeri perlu mengutamakan penerapan nilai integriti bagi mengelak bencana alam semula jadi. Setiap tindakan mempunyai impak yang berkaitan dengan amalan berintegriti. Jika kita tidak mengamalkan integriti, bermakna impaknya akan membawa mudarat kepada kita.

Amalan integriti

Justeru, utamakan amalan berintegriti. Mulakan hari ini sekiranya kita prihatin terhadap kepentingan masa depan dan generasi akan datang. Integriti menjadi asas kepada persekitaran yang bebas daripada rasuah, salah laku dan penyelewengan. Sekiranya integriti disemai secara semula jadi ataupun menerusi penguatkuasaan, jika perlu, sudah pasti kita boleh menikmati kehidupan yang bebas daripada tragedi, musibah dan bencana.

Jika sekalipun tidak dapat mengelak, sekurang-kurangnya kita boleh elak risiko bencana alam. Dalam merangka pelan strategi bagi mengelak perkara yang sama berulang, maka elemen integriti turut diberi penekanan.

Agensi seperti SPRM perlu terbabit apabila membincangkan pendekatan dan strategi baharu. Demikian dengan penyertaan NGO, juga amat penting.

Dr Marimuthu Nadason ialah Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) Berita Harian Kolumnis 04 Februari 2015

Tags: integriti
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments