kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Rakyat tidak perlukan rumah mewah!

JAWAB soalan-soalan berikut secara jujur. Berapa ramaikah rakyat Malaysia mampu membeli rumah berharga hampir tiga per empat juta? Berapakah jumlah bayaran bulanan pula untuk rumah berharga semahal itu? Siapakah yang benar-benar mampu membeli rumah tersebut?

Saya sengaja lontarkan persoalan-persoalan sebegini bertujuan menceritakan senario segelintir rakyat kita yang terlebih taksub dengan perumahan mewah. Golongan ini berhujah kononnya perumahan mewah akan meningkatkan ekonomi setempat dan harga hartanah di kawasan tersebut. Ketika ramai rakyat Malaysia masih belum memiliki rumah, adakah patut rumah mewah dibina dengan begitu banyak sekali? Siapakah yang sebenarnya mendapat manfaat daripada pembinaan rumah mewah? Apakah majoriti rakyat atau segelintir golongan sahaja? Soalan-soalan mudah sebegini tidak memerlukan mereka yang pakar dalam bidang ekonomi dan kewangan untuk menjawabnya.

Semua orang tahu bahawa projek perumahan mewah hanya dimanfaatkan oleh orang kaya sahaja. Rumah yang berharga hampir tiga per empat juta hanya mampu dimiliki oleh mereka yang berpendapatan sekurang-kurangnya belasan ribu ringgit sebulan. Jadi, dalam konteks ini, berapa ramaikah rakyat Malaysia yang berpendapatan melebihi angka itu?

Sudah banyak angka telah dikeluarkan. Rakyat kita tidak ramai berpendapatan sebegitu. Yang ramai berpendapatan kecil. Mereka ini pula mempunyai tanggungan yang banyak dan hutang keliling pinggang. Banyak sudah angka-angka didedahkan oleh pihak berkaitan seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Masih ramai rakyat Malaysia yang terhimpit dengan kehidupan kos sara hidup yang tinggi. Mereka ini lebih ramai berbanding segelintir golongan yang kaya-raya yang dalam kepala mereka hanya ingin menambah aset kekayaan tanpa memikirkan golongan miskin ter­utamanya miskin bandar.

Alasan untuk meningkatkan ekonomi setempat hanya memberi manfaat kepada mereka sahaja. Majoriti rakyat berpendapatan rendah hanya mampu melihat sahaja dan tidak sedikit pun menikmatinya. Alasan harga hartanah meningkat pun untuk mereka sahaja. Mereka yang memiliki rumah-rumah mewah yang bukan setakat sebuah tetapi berbuah-buah. Golongan yang berpendapatan rendah yang memiliki sebuah rumah pun masih boleh bersyukur meskipun ada antaranya terpaksa membayar hutang rumah melewati tempoh persaraan.

Harga rumah meningkat bukan hanya faktor kawasan tersebut amat bagus dek kerana pembangunan per­umahan mewah. Harga rumah meningkat banyak dipengaruhi oleh faktor spekulasi. Siapa di sebalik aktiviti spekulasi hartanah ini? Siapa lagi kalau bukan mereka yang terlalu tamak dan gelojoh serta masih tidak cukup dengan kekayaan yang diperoleh yang menyebabkan harga hartanah meningkat terlalu tinggi. Mereka yang tidak mampu membeli hartanah di situ, sedikit demi sedikit terpaksa berpindah ke kawasan lain. Akhirnya, kawasan itu hanya dikuasai oleh segelintir golongan mewah yang pada asalnya memberi seribu satu alasan hanya kerana ingin memastikan kemewahan mereka terpelihara. Inilah yang menyebabkan yang kaya semakin kaya, yang miskin semakin miskin. Terimalah fakta ini!

Jadi, apa lagi segelintir golongan kaya ini berasakan majoriti rakyat tidak mengetahui? Usahlah kerana terlalu banyak wang, diberikan alasan-alasan yang tidak munasabah. Bukan semua orang boleh termakan dengan alasan-alasan sebegitu. Tidakkah segelintir golongan kaya ini yang ada antaranya berpendapatan melebihi ratusan ribu ringgit sebulan menyedari kadar cukai pendapatan mereka sama dengan mereka yang berpendapatan belasan ribu ringgit sebulan? Kadar cukai mereka tetap sama meskipun pendapatan mereka meningkat setiap tahun. Itu pun masih mengeluh semua tidak kena selagi seluruh rakyat Malaysia tidak menerima pemikiran liberal dan sekular mereka! Mengeluh mengalahkan mereka yang berpendapatan rendah yang terpaksa menjaga lapan orang anak yang masih kecil.

Oleh itu, dalam hal ini, majoriti rakyat sebenarnya tidak memerlukan perumahan mewah. Perumahan mewah hanya didambakan oleh segelintir golongan yang cukup kaya yang rata-rata mereka ini menguasai sistem kapitalis. Wang bagi mereka bukan masalahnya. Yang jadi masalahnya, mereka ini sentiasa berasa tidak cukup dengan perumahan yang serba mewah.

Alasan yang digunakan mereka bahawa perumahan sebegini akan menyebabkan semua kaum bergaul juga tidak boleh diterima. Sewajarnya pergaulan masyarakat berbilang kaum bermula sejak kecil lagi. Caranya melalui sistem pendidikan. Malangnya mereka yang kaya-raya ini menghantar anak-anak ke sekolah antarabangsa yang berharga mahal. Bagaimana anak-anak kecil ini hendak bergaul antara satu sama lain agar memahami budaya, agama, perasaan dan sensitiviti kaum lain?

Mengatakan bahawa pihak-pihak yang kurang bersetuju dengan projek perumahan mewah sebagai golongan tidak boleh bercampur dengan rakyat Malaysia lain, satu lagi alasan yang tidak masuk dek akal. Perumahan mewah hanya menjadi tembok besar menghalang pergaulan masyarakat majmuk. Sudah diketahui, kehidupan bermasyarakat di bandar-bandar besar tidak bermaya berbanding dengan masyarakat di kampung. Ditambah lagi dengan projek-projek perumahan mewah yang berteraskan keselamatan canggih kerana kononnya masyarakat mewah ini tidak mahu diganggu dan mahu bersendirian. Mereka ini sebenarnya tidak mahu bergaul dengan orang lain. Maka, mustahil mampu meningkatkan pergaulan sesama kaum. Malah, perumahan mewah sebeginilah yang meningkatkan pengasingan dan polarisasi kaum.

Justeru, utamakan apa yang paling penting dahulu. Pelbagai projek perumahan mampu milik wajib dibangunkan secara besar-besaran oleh kerajaan dan pihak berkuasa yang diamanahkan. Majoriti rakyat tidak memerlukan sama sekali perumahan mewah. Mereka yang inginkan perumahan mewah, lebih baik berfikir dahulu nasib ramai rakyat Malaysia yang masih tidak mampu memiliki rumah.

Paling tidak pun mengenang nasib mangsa-mangsa banjir baru-baru ini yang kehilangan rumah masing-masing. Itu pun, jika segelintir golongan yang terlalu taksub dengan kemewahan ini mahu mengingati kesusahan orang miskin. Jika tidak, mereka akan sentiasa berada dalam dunia mereka sendiri dengan memberi pelbagai alasan yang tidak masuk dek akal bagi menafikan hak majoriti rakyat Malaysia.

Rohami Shafie ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan, Pusat Pengajian Perakaunan (SOA), Kolej Perniagaan (COB), Universiti Utara Malaysia (UUM). Utusan Malaysia Rencana 04 Februari 2015 12:46 AM

Tags: ekonomi, rumah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments