kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Makan di luar lebih murah daripada masak sendiri di Perlis?

PERGILAH ke mana-mana sahaja di bumi Perlis, anda pasti berjumpa kedai makan. Begitulah perumpamaan diberikan seorang rakan kerana banyaknya kedai dan gerai makan di negeri kecil dihuni hanya kira-kira 200,000 penduduk itu.

Terlalu banyak sehinggakan tidak sepadan dengan bilangan penduduknya yang sedikit. Terdapat sebatang jalan yang jaraknya 200 meter di kawasan Bintong, ada kira-kira 15 buah premis jualan makanan.


Salah satu pandangan sebuah gerai di Padang Behog, Kangag, Peghelieh

Cuma bezanya hanya waktu operasi sahaja iaitu sama ada pagi, peniaga menjual nasi lemak, kuih-muih dan nasi kuning. Kalau tengah hari pula sudah tentu nasi kandar manakala waktu malam pula masakan ala Thai.

Ketika diajukan persoalan kepada rakan dari negeri itu, pantas dia menjawab penduduk Perlis gemar makan di luar kerana antara faktornya disebabkan harga makanan dijual lebih murah daripada dimasak sendiri.

Maka sebab itu, penduduk Perlis lebih gemar makan di luar sehingga menyebabkan kedai dan gerai makan tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Benarkah begitu tidak dapat dipastikan kerana tiada kajian dibuat oleh mana-mana pihak.

Ketika berbual dengan seorang pegawai kanan dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Perlis baru-baru ini, beliau turut mengakui ramainya peniaga makanan di negeri itu.

Beliau memberi contoh di sepanjang Jalan Padang Behor, Kangar, lebih 10 peniaga makanan berniaga di situ, kiri dan kanan jalan. Hanya perlu tanya selera jenis makanan apa yang menjadi pilihan.

Harganya pula masih murah jika dibandingkan dengan makanan sama di beberapa bandar utama di negeri-negeri lain. Begitu juga harga barang mentah seperti ikan dan sayur-sayuran di pasar-pasar.

Daripada sudut pandangan kementerian, ini disebabkan Perlis merupakan sebuah negeri yang kecil dengan seluruh negeri itu boleh dilalui jalan darat. Tiada pulau-pulau di kelilingnya yang dihuni penduduk.

Ia menyebabkan harga barangan makanan bukan sahaja murah malah stabil meskipun pada musim-musim perayaan. Pegawai itu bagaimanapun menasihatkan orang ramai supaya tetap berhati-hati memilih premis ketika hendak menjamu selera. Jadilah pengguna bijak untuk memilih kedai makan yang menawarkan hidangan terbaik dengan harga berpatutan.

Apatah lagi ketika berkunjung ke tempat tumpuan pelancong seperti Kuala Perlis, yang biasanya menjadi destinasi tetap jika datang ke utara tanah air. Mungkin ada peniaga yang akan mengambil ke-sempatan.

Ada kes yang pernah ditangani pihak KPDNKK, seekor ikan terubuk yang siap masak dijual pada harga RM90 sekilogram di sebuah gerai makan di situ, tahun lalu. Lebih malang, ia berlaku ketika berlangsungnya Sukan Malaysia (Sukma).

Hasil soal siasat dijalankan, pengusaha memberi alasan ikan dijualnya tersebut segar dan sehubungan itu, notis amaran dikeluarkan pihak kementerian.

Bagi penulis yang berasal dari sebuah negeri di selatan tanah air yang juga terkenal dengan ikan bakarnya, sepatutnya para pengusaha makanan di Kuala Perlis dapat menjualnya dengan harga lebih rendah berbanding tempat lain.

Di samping pemandangan yang indah dan merasai hembusan bayu laut ketika menjamu selera di waktu malam, sudah pasti harga makanan laut menjadi ukuran.

Biarlah orang ramai yang berkunjung Pulau Pinang dan Kedah atau ke Padang Besar serta Wang Kelian di Perlis untuk membeli-belah barangan negara jiran, waktu malamnya ‘wajib’ diisi dengan berkunjung ke Kuala Perlis.

Kerajaan negeri dan pihak berkaitan juga seharusnya lebih aktif menggalakkan orang ramai berkunjung ke Perlis dan menjadikan Kuala Perlis, terletak hanya kira-kira 10 kilometer dari Kangar, antara yang wajib dibangunkan dengan kemudahan dan prasarana lebih baik.

Antara yang boleh dilakukan adalah bekerjasama dengan golongan bikers dari seluruh negara untuk berkunjung ke Kuala Perlis dan mewujudkan platform sesuai untuk buskers menunjukkan bakat mereka di tepi-tepi pantai.

Sebagai rekod, dalam Operasi Antipencatutan (Ops Catut) yang dilancarkan KPDNKK sejak 1 Janua-ri lalu, seramai 10 peniaga didakwa kerana menaikkan harga barang sesuka hati sempena pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST).

- Sharilfuddin Saari Utusan Malaysia Rencana 10 Februari 2015 12:39 AM
Tags: makanan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments