kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Rumah ‘amfibia’ semasa banjir

APABILA banjir melanda, tidak ada banyak tempat untuk ratusan malah ribuan mangsa menyelamatkan diri.

Di United Kingdom, hujan sering kali membawa masalah dan kerosakan harta benda yang besar. Dalam usaha mengurangkan masalah ini, pihak berkuasa Britain baru sahaja setahun dua ini membina rumah ‘amfibia’ (amphibious) atau rumah terapung pertama di negara itu di tebing Sungai Thames. Apabila air sungai naik, rumah ‘naik bersekali’ dengannya.

Rumah amfibia ini adalah konsep baharu penempatan di kawasan tanah rendah sebagai strategi tebatan banjir. Bagaimanapun Britain, bukanlah negara pertama menggerakkan pembinaan tempat tinggal terapung seperti ini.


SEBAHAGIAN daripada 46 rumah amfibia di Maasbommel, Belanda yang akan terapung jika dilanda banjir. – MIT TECHNOLOGY REVIEW

Konsep ini telah lama dipraktikkan di Kanada, Jerman, Belanda dan Amerika Syarikat (AS) serta beberapa negara di Asia dan Amerika Selatan di mana rumah biasanya dibina di atas (diikat pada) tiang untuk mengelakkan air banjir bermusim.

Pembinaan rumah-rumah amfibia ini menandakan banyak kerajaan kini secara diam-diam memperakui bahawa dekad akan datang mungkin akan membawa peristiwa cuaca yang semakin kritikal.

Sebahagian besar kawasan di Belanda contohnya adalah di bawah paras laut. Reputasi Belanda sendiri dikenali kerana memiliki teknologi terbaik dalam tebatan banjir dunia. Beberapa tahun lalu, sebuah firma Belanda membina beberapa rumah terapung di luar Amsterdam untuk melihat bagaimana mereka konsep rumah amfibia ini boleh dimajukan. Satu lagi reka bentuk rumah di Belanda yang sedang diusahakan adalah sebuah kompleks pangsapuri pelbagai unit yang boleh terapung di atas air.

Di Britain, rumah-rumah amfibia ini diletakkan di atas empat tiang menegak yang dipacakkan jauh dalam tanah. Ia terletak dalam sejenis dok, dikelilingi tembok penahan di atas platform konkrit. Jika air banjir mula mengalir di permukaan tanah, air dikatakan akan memasuki kawasan berongga (berlubang) di bawah rumah.

Kawasan berongga yang disediakan ini membantu kestabilan semasa terapung dengan mengurangkan olakan di bawah rumah semasa banjir. Ia membantu mengurangkan interaksi permukaan ‘platform konkrit’ dengan aliran air semasa banjir. Lebih-lebih lagi, ia menyediakan kawasan untuk pembersihan dan penyelenggaraan selepas setiap banjir. Ini ideanya. Di Malaysia, konsep perumahan ‘amfibia’ ini ini boleh dilaksanakan di kawasan-kawasan yang dilanda banjir di Kelantan, Pahang , Terengganu dan Johor.

Perubahan iklim dan pemanasan global sering meningkatkan risiko banjir dan kenaikan paras laut di Asia Tenggara. Lebih-lebih lagi risiko banjir kilat yang memerlukan penjanaan pendekatan dan strategiyang berbeza untuk mengurangkan impak bencana alam ini ke atas kemudahan awam dan kediaman.

Tidak dinafikan, kerjasama di antara Kerajaan Pusat dan negeri-negeri di Malaysia telah menyaksikan banyak usaha bagi mengekang kesan buruk daripada akibat bencana banjir. Antara langkah-langkah bagi ‘melawan’ banjir, kita melihat pihak berkuasa tempatan sering membersihkan longkang tersumbat, mendalamkan sungai malah membina terowong lencongan air yang merupakan binaan kedua terpanjang di Asia dengan kos pelaburan bernilai hampir RM2 bilion. Terbaharu, akibat musibah banjir baru-baru ini, kerajaan mengumumkan peruntukan bernilai beratus-ratus juta ringgit untuk membina kembali kemudahan awam dan kediaman yang musnah.

Cuma, kita melakukan penyelesaian dengan cara mencari kaedah untuk ‘melawan’ limpahan air yang mengakibatkan banjir. Mengapa tidak diusahakan secara ‘luar kotak’ untuk hidup secara harmoni dalam limpahan air banjir itu dengan menggunakan konsep rumah ‘amfibia’ ini.

Maldives, negara yang diunjur bakal tenggelam akibat kesan pemanasan global juga mulai menerima konsep pembangunan terapung untuk menyelamatkan geografi mereka.

Kerajaan jiran di utara kita iaitu Thailand juga, dikatakan telah menimbang secara serius untuk menggalakkan lebih banyak projek pembinaan hartanah secara pembangunan terapung sebagai kaedah penyelesaian terbaik dan bersifat jangka panjang bagi menghadapi bencana banjir di negeri gajah putih itu.

Di Seattle, AS, rumah-rumah bot terawal di sana telah direkodkan pada tahun 1930-an dan memuncak dengan lebih 1,500 rumah bot pada 80-an di seluruh negara itu. Kini jumlahnya mencapai puluhan dan ratusan ribu. Rumah-rumah bot pasang siap atau lain-lain jenis perlindungan terapung seperti treler amfibia juga banyak didapati di negara-negara Eropah.

Dalam aspek ini, difahamkan, Vlothomes.com, syarikat pemaju hartanah terapung yang berpangkalan di Rotterdam, Belanda bercadang mengembangkan operasi di Malaysia dan Singapura.

Semakin banyak negara lain di seluruh dunia menerima konsep pembangunan terapung atau amphibious untuk hidup secara harmoni dan mesra kepada fenomena banjir. Mengapa tidak kita?

Tags: rumah
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments