kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Melawan 
demam ekonomi

Di utara tempat penulis menetap sudah hampir sebulan tidak hujan. Membuka pili air sahaja, airnya cukup panas. Cuaca yang berubah dengan begitu cepat yang mana pada Disember lalu hujan turun dengan lebatnya, kini cuaca panas pula. Ini sudah menjadi lumrah sejak akhir-akhir ini. Iktibarnya, kita perlu beringat dengan cara merancang dalam mengambil tindakan untuk mengharungi kehidupan yang mana sekejap hujan sampai banjir teruk dan sekejap pula panas sehingga air di empangan terpaksa dicatu.

Cuaca yang panas ini membuatkan penulis berasa tidak sedap badan serta demam panas sehingga setiap hari terpaksa meminum air kundur sebagaimana disyorkan oleh ibu penulis bagi menyejukkan suhu badan. Ekoran bimbang jika mengalami demam denggi, maka dengan segera penulis mendapatkan rawatan di salah sebuah hospital swasta. Seperti biasa, perkhidmatan perubatan swasta memerlukan perlindungan insurans bagi membuktikan kemampuan untuk membayar kos rawatan.

Sudah banyak kes di Malaysia, kos perubatan yang tinggi tidak mampu dibayar oleh sesetengah rakyat Malaysia. Dalam kita bising-bising mengenai harga barang yang tidak turun-turun meskipun harga minyak semakin murah, usah kita lupa bahawa kos perubatan juga perlu diberi perhatian. Mujurlah, universiti tempat penulis bekerja sentiasa menjaga kebajikan para pekerjanya dengan berusaha membantu menyediakan perkhidmatan insurans.

Kos perubatan swasta yang tinggi menyebabkan tidak ramai yang mampu mendapatkan perkhidmatan di hospital swasta. Maka, tidak hairanlah ramai rakyat Malaysia mendapatkan rawatan di hospital kerajaan yang juga setanding dengan kualiti perkhidmatan hospital swasta.


KOS perubatan hospital swasta yang tinggi menyebabkan ramai rakyat Malaysia memilih mendapatkan rawatan di hospital kerajaan. – GAMBAR HIASAN

Cuba bayangkan di hospital-hospital bagi sesetengah negara yang tidak akan melayan pesakit jika diketahui tidak mampu menanggung kos rawatan. Rakyat kita bernasib baik kerana mempunyai alternatif yang lebih murah bagi mengelak hutang yang tinggi.

Perlu diingat, permasalahan hutang merupakan antara perkara pokok yang perlu diberi perhatian. Ini tidak kira kepada individu, syarikat hatta sebuah negara sekali pun.

Buktinya, permasalahan hutang yang tinggi dialami oleh Greece menyebabkan negara itu masih mencari mekanisme terbaik untuk keluar daripada krisis ekonomi yang dialaminya. Ekonomi Greece bukan setakat demam biasa tetapi sudah menjangkau penyakit kronik.

Itulah penangan hutang! Sebab itu, dalam konteks kos perubatan swasta yang tinggi, sewajarnya pengguna yang merupakan pelanggan hospital mempunyai hak untuk mendapatkan rawatan dengan harga lebih kompetitif agar tidak termasuk dalam kategori golongan yang `berpenyakit kronik’ dengan hutang tinggi.

Apabila menyentuh mengenai hak pengguna, sememangnya rakyat Malaysia berasa hampa dengan harga barangan dan perkhidmatan yang kekal tinggi meskipun harga minyak semakin murah. Episod tuding menuding dan mengelak untuk dipersalahkan jelas kelihatan dalam situasi sekarang .

Kalau asyik tuding menuding antara satu sama lain untuk memesongkan isu utama pengguna rakyat Malaysia ini, jadi, sampai bilakah isu harga ini dapat diselesaikan? Dalam hal ini, fokus kembali kepada isu utama menegakkan hak pengguna rakyat Malaysia!

Maka, apabila Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menyediakan pasar tani dengan 73 produk yang berharga murah, itu satu berita yang cukup baik buat pengguna. Penurunan 5-20 peratus produk-produk pasar tani menandakan usaha berterusan kementerian berkenaan membantu rakyat Malaysia.

Namun, itu hanya melibatkan pasar tani, bagaimana pula dengan peniaga-peniaga lain? Adakah mereka sanggup mengorbankan untung mereka demi membela nasib rakyat? Yang pasti belum ada tanda-tanda besar bahawa suara pengguna menjadi gelombang besar mengatasi segelintir kapitalis yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata.

Namun, pujian perlu diberikan kepada sesetengah badan bukan kerajaan (NGO) yang sentiasa berusaha untuk mencetuskan gelombang kuasa pengguna dalam menegakkan hak pengguna.

Selain isu ekonomi membabitkan hak pengguna ini, isu panas ekonomi melibatkan kemungkinan wujudnya sabotaj terhadap ekonomi negara kita yang boleh mendatangkan kesan sistemik terhadap ekonomi Malaysia. Sebenarnya susah untuk membuktikannya. Lebih-lebih lagi membuktikan siapakah dalangnya.

Yang pasti, ekonomi kita pernah disabotaj oleh pihak asing sebelum ini. Malah, dibantu oleh media Barat yang sentiasa berusaha untuk memberi gambaran yang buruk tentang dasar Malaysia terutamanya dasar afirmatif yang kononnya mendiskriminasikan rakyat Malaysia berasaskan kaum.

Terbaharu, sebuah majalah berbahasa Inggeris yang berpangkalan di Barat menyalahkan dasar negara seolah-olah pilih kasih kepada satu pihak dan pada masa sama merugikan pihak lain. Mereka ini buat-buat lupa bahawa diskriminasi yang masih berlaku di Afrika Selatan tidak pula disajikan sebagai bahan berita umum. Di manakah hak asasi manusia yang dilaung-laungkan mereka?

Hanya kerana diskriminasi berkenaan dilakukan oleh bangsa yang sama warna kulit dengan mereka, maka perkara sebenar disenyapkan. Sebaliknya, mereka cukup prihatin dan sibuk menghentam situasi di Malaysia seolah-olah mereka itu cukup sempurna.

Jadi, adakah segelintir daripada kita masih tidak sedar agenda pihak-pihak tertentu sampaikan termakan dengan hasutan propaganda liberalisme dan sekularisme bertopengkan kesederhanaan yang dijaja kepada kita? Begitu juga, tidakkah kita patut berasa bimbang akan hak kita sebagai rakyat Malaysia akan hilang begitu sahaja apabila usaha mereka ini berjaya nanti sebagaimana diimpi-impikan oleh mereka?

Justeru, bertindaklah tatkala nikmat yang dikecapi ini masih ada. Usah terlalu leka kerana dibimbangi kelekaan ini pada mulanya hanya mendatangkan demam biasa terhadap ekonomi Malaysia tetapi akhirnya berubah menjadi penyakit kronik yang sukar diubati lagi. Lawanlah secara bijaksana agar kemakmuran Malaysia tidak hilang buat selama-lamanya. - Rohami shafie ialah Pensyarah Kanan, Perakaunan dan Kewangan Pusat Pengajian Perakaunan, Kolej Perniagaan Universiti Utara Malaysia

Tags: ekonomi
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments