kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ikan RM1 sekilo kurang 20% tak beban

Ikan RM1

Alor Setar: Harga pasaran ikan kembung di negeri ini mencatat penurunan sehingga RM1 sekilogram (kg) berikutan berlaku lambakan akibat musim angin timur ketika ini sejak dua minggu lalu.

Tinjauan Harian Metro di pelantar ikan Seberang Kota, Kuala Kedah, di sini, mendapati harga ikan kembung dijual antara RM1 hingga RM2 sekilogram (kg) bergantung kepada saiz dan kesegaran menyebabkan pelanggan memenuhi kawasan pelantar itu sejak jam 6 pagi.


NELAYAN menunjukkan ikan yang baru ditangkap di jeti nelayan Kuala Kedah.

Malah, lambakan ikan kembung jenis pelaling itu mendapat sambutan terutama dalam kalangan peniaga restoran dan kedai makan kerana harga yang murah berbanding sebelum ini apabila mencecah sehingga RM6 sekilogram.

Kebanyakan nelayan menganggap ia sebagai rezeki buat mereka kerana hasil tangkapan ikan yang diperolehi setiap hari sejak dua minggu lalu habis dibeli pelanggan.

Peniaga ikan Salmiah Ramli, 50, berkata ikan kembung yang dijual di gerainya mendapat sambutan pelanggan dari luar untuk mendapatkan ikan segar dan harga murah.

Katanya, peniaga juga terpaksa menjual pada harga murah disebabkan lambakan ikan begitu banyak setiap hari kerana ada di kalangan nelayan mampu membawa pulang sekurang-kurangnya satu tan atau lebih ikan sehari.

“Daripada membiarkan ikan busuk atau tidak habis dijual, kami bersepakat menurunkan harga, tetapi tidak menentu setiap hari.

“Kalau tangkapan kurang, harganya tinggi sikit, tetapi jika hasil tangkapan melebihi daripada jangkaan, harganya akan terus turun sehingga RM1 satu kg,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Nelayan Mahadi Mohammad, 42, berkata hasil tangkapan yang diperolehi tidak menentu dan biasanya nelayan di kawasan itu membawa pulang antara 500 kilogram hingga satu tan disebabkan ikan yang banyak.

Bagaimanapun, katanya, tangkapan udang dan sotong berkurangan menyebabkan harganya tinggi berbanding ikan kembung jenis pelaling dan borek yang melambak di pasaran.

“Keadaan cuaca yang baik memberi rezeki buat kami menangkap ikan sejak awal pagi hingga petang dan ada yang pulang pada waktu malam dengan hasil tangkapan yang banyak.

“Lambakan ikan di pasaran sehingga sekarang membuatkan nelayan memperoleh hasil sangat memuaskan, tetapi tak pasti bila musim angin timur ini akan berakhir,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kedah Baharudin Kadri mengesahkan berlaku penurunan harga ikan yang banyak sehingga ada peniaga terpaksa menurunkan harga sehingga RM1 satu kg sejak musim angin timur ini bermula dua minggu lalu.

Bagaimanapun, beliau tidak dapat memastikan hasil tangkapan ikan mencukupi sebelum perayaan Tahun Baru Cina ini kerana semuanya bergantung pada keadaan cuaca.

“Setakat ini, kira-kira 8,000 nelayan di negeri ini turun ke laut dan memperoleh hasil tangkapan banyak terutama ikan pelaling yang memberi rezeki kepada mereka,” katanya.


Kurang 20%

Ipoh: Rata-rata peniaga di pasar tani di bandar raya ini menurunkan harga barang jualan mereka sebaik arahan penyelarasan dikeluarkan Kementerian Pertanian Industri dan Asas Tani bagi menurunkan harga 73 jenis barangan basah dan kering pada kadar lima hingga 20 peratus kelmarin.


TINJAUAN harga barangan di Pasar Tani Medan Gopeng.

Peniaga daging Ahmad Rafie Md Dali, 69, yang sudah menjalankan perniagaan selama 30 tahun di Pasar Tani Medan Gopeng berkata, dia tidak mempunyai masalah dengan penyelarasan harga kerana keuntungan tetap diperolehi.

“Harga diturunkan, namun kualiti barangan tetap dijaga supaya pelanggan berpuas hati selepas membeli.

“Tidak dinafikan penurunan harga menyebabkan peniaga mungkin akan mendapat sedikit masalah, namun permintaan bertambah daripada pembeli dan keadaan ini memberi kesenangan kepada peniaga dan pengguna dalam jangka masa panjang,” katanya ketika ditemui, semalam.

Sementara itu, peniaga sayur, Lai Teng Kong, 70, berkata, dia sudah menurunkan harga barangan sayuran seperti kubis, timun, tomato, lobak merah dan cili daripada 20 peratus hingga separuh harga.PENIAGA sayur menyusun sayur-sayuran di Pasar Tani Medan Gopeng di Ipoh.

“Kita memang sudah menurunkan harga dan kita lakukan secara perlahan-lahan,” katanya yang mendapat bekalan daripada kebun sendiri dan pemborong lain.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pasar Tani Medan Gopeng, Muhammad Syahid Zakaria berkata, pihaknya sentiasa memantau 80 lot peniaga yang menjual barangan basah, kering dan pelbagai jenis makanan.

“Kita memahami harga yang dijual peniaga bergantung kepada harga bekalan dan sesetengah barangan harganya tidak tetap serta berubah-ubah, malah ada yang menggunakan orang tengah untuk mendapatkan bekalan,” katanya.Tak beban

Kuala Lumpur: Harga barangan keperluan harian di ibu negara termasuk ayam, daging, ikan, udang serta sayur-sayuran mengalami sedikit peningkatan semalam berbanding sepanjang minggu lalu.


TINJAUAN harga ayam di Pasar Borong Chow Kit.

Tinjauan Harian Metro di Pasar Chow Kit, semalam, mendapati ayam dijual pada harga RM7.50 satu kilogram (kg) berbanding RM7 pada minggu lalu, manakala daging lembu tempatan naik daripada RM30 kepada RM35 satu kg.

Hasil laut seperti ikan kembung RM9 hingga RM10 satu kg, udang pula dijual antara RM8 hingga RM18 setengah kg mengikut jenis dan saiz, manakala ikan bawal hitam dijual pada harga RM18 satu kg.

Rata-rata peniaga memberikan alasan perayaan Tahun Baru Cina yang bakal disambut minggu depan sebagai punca kenaikan harga terbabit.

Peniaga ayam, Faisal Abdullah, 27, berkata kenaikan harga sesetengah barangan itu adalah fenomena biasa dan berpunca daripada peningkatan permintaan menjelang musim perayaan.


TINJAUAN harga barang selepas program jualan turun harga Pasar Tani di Pasar Borong Chow Kit.

Katanya, hampir semua peniaga di pasar itu menggunakan harga yang menurut mereka tidak membebankan pembeli.

“Bukan kami sengaja mahu menaikkan harga barangan, tetapi harga ini pun datangnya dari pembekal dengan mengatakan permintaan meningkat.

“Kami tidak mempunyai pilihan, tapi kami semua sependapat harga ini masih biasa kerana tahun lepas ketika musim perayaan, harga ini masih sama,” katanya.

Sementara itu, peniaga daging, Erwan Muhammad, 35, berkata harga barangan yang dijual di pasar terbabit masih murah jika dibandingkan dengan beberapa tempat lain di Kuala Lumpur.

“Kenaikan harga itu biasa, tapi kami juga faham beban pembeli, harga di sini masih murah, sehingga kini saya tak terima lagi pembeli mengatakan harga yang kami beri ini mahal melampau,” katanya.

Tags: ekonomi, ikan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments