kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tahun Baharu Cina 
Di China, Malaysia , lebih ramai yang tidak mahu gaduh-gaduh

SEMASA Tahun Baharu Cina lazimnya makanan adalah bahagian penting pesta ke­ramaian tradisi ini dalam kalangan masyarakat Cina di seluruh dunia.

Bagi orang Cina di Malaysia, Yu Sang atau Yee Sang, salad ikan mentah cara Teochew yang berasal dari Selatan China adalah salah satu makanan popular yang biasa dihidangkan.




TANGLUNG merah digantung di sepanjang jalan di Wang Fujing, Beijing, China, yang menjadi tumpuan pelancong sempena sambutan Tahun Baharu Cina. – BERNAMA

Makanan ini yang terdiri daripada hirisan sayur-sayuran pelbagai warna serta ikan mentah biasanya dihidangkan sebagai pembuka selera sebelum makan tengah hari atau makan malam.

Ketika menggaul Yee Sang ini, masing-masing akan berkata de­ngan suara kuat apa yang mereka ­inginkan pada tahun baru agar semua dapat mendengar ucapan mereka dan tercapailah impian masing-masing. Namun, makanan ini hanya dikenali di Malaysia dan Singapura.

HIDANGAN UTARA CHINA

Le Gao, berusia 26 tahun dari bandar Dalian, utara China tidak tahu langsung tentang Yee Sang apabila penulis bertanya mengenainya.

“Dengar macam menarik tapi baru kali ini saya dengar,” katanya kepada Bernama.

Menurut Le, di Dalian, makanan yang mesti ada untuk sambutan Tahun Baharu Cina terutama sekali pada petangnya termasuk dumpling atau ladu, ladu pulut, salad kurma, kuih pulut dan ikan.

“Kami juga ada meletakkan duit syiling yang bersih, biasanya 50 sen emas di dalam beberapa ladu (jiaozi dalam bahasa Cina),” katanya, sambil menambah duit syiling adalah tanda nasib baik untuk menikmati tahun yang baik juga.

Di samping ladu, makanan yang dihidangkan pada petang Tahun Baharu Cina semuanya membawa makna yang simbolik. Contohnya, kuih pulut simbol menjadi lebih meningkat atau lebih kaya setiap tahun; ikan bermakna mempunyai lebih banyak wang, salad simbol harta yang bertambah sementara ladu pulut memperoleh banyak wang setiap tahun.

Le memberitahu, semua ahli keluarganya akan berkumpul di rumah untuk makan ladu dari waktu makan tengah hari hingga tengah malam sambil bermain kad dan bersama-sama menonton program televisyen.

TRADISI DI BAHAGIAN TENGAH CHINA

Di Malaysia, satu daripada pantang larang Tahun Baharu Cina ialah menyapu rumah pada hari pertama. Hal ini kerana orang Cina bimbang akan menyapu untung baik.

Bagaimanapun, masyarakat Cina di wilayah Hubei, bahagian tengah China tidak mengamalkan pantang larang ini.

“Sudah tentu kami menyapu rumah pada hari pertama Tahun Baharu Cina. Mestilah sapu, ramai yang akan datang ke rumah, lantai mudah kotor,” kata Yang Jing yang berusia 32 tahun.

Sehingga 50 orang saudara-mara Yang akan berkunjung ke rumahnya pada perayaan Tahun Baru Cina.

“Pada petang Tahun Baharu Cina, biasanya kami makan ikan, spring roll dan teratai. Sudah tentunya wain juga dihidangkan,” katanya sambil menambah sejak tahun-tahun kebelakangan ini, wain ala-Barat disajikan berbanding wain tradisi.

“Hari ini semuanya ala-Barat. Malahan tidak ada lagi makan besar di rumah. Sebaliknya kami makan di restoran pada petang Tahun Baharu Cina sehingga hari ketiga atau keempat,” katanya.

Bagaimanapun, masyarakat di Hubei masih mengamalkan tradisi seperti membakar mercun, menghias rumah dengan tanglung merah, main mahjung dan berkunjung ke tokong.

MEMBERI ANGPAU

Mendapat angpau atau wang dalam sampul merah antara yang paling dinanti-nantikan pada perayaan Tahun Baharu Cina. Bagi kanak-kanak Cina, angpau ini seolah-olah idaman mendapat hadiah Krismas.

Bagi masyarakat Cina di Malaysia, angpau biasanya diberi oleh pasangan yang sudah berkahwin kepada rakan yang masih bujang dan ahli keluarga mereka. Pemberian angpau ini sebagai simbol mendapat rahmat sementara ibu bapa pula akan memberi angpau kepada anak mereka yang belum berkahwin.

Bagaimanapun, lain pula halnya di Beijing, ibu negara China. Di sini, orang dewasa yang sudah bekerja, sama ada yang berkahwin atau bujang, perlu memberi angpau kepada generasi muda dalam keluarga mereka yang belum ada pendapatan.

“Ibu bapa kami tidak akan memberi kami angpau selepas kami mula bekerja. Sebaliknya kami akan memberi mereka angpau sebagai tanda sayang dan untuk mendapat restu mereka,” kata Zhang Zhe.

Menurut Zhang, seperti masyarakat Cina di wilayah lain, masyarakat di Beijing akan menikmati makanan seperti ladu, kuih pulut dan ikan ketika menyambut Tahun Baharu Cina.

“Biasanya, masyarakat tempatan akan berkunjung ke tokong pada hari besar itu,” tambah Zhang.

Pesta tokong adalah satu daripada kegiatan tahunan yang popular di China semasa perayaan Tahun Baharu Cina.

Banyak pesta diadakan membabitkan beratus-ratus gerai menjual pelbagai jenis kudapan, makanan, kraftangan serta barangan antik. - Niam Seet Wei ialah Koresponden Bernama di Beijing, China.

Lebih ramai yang tidak mahu gaduh-gaduh

SEORANG rakan Facebook (FB) saya, Zee Kin Tai menulis dalam laman sosialnya itu memberitahu, sempena Tahun Baru Cina yang akan disambut esok, jirannya yang dipanggil Mak Ngah telah memasak kek Brownie untuknya sekeluarga.

Katanya, Mak Ngah dan suaminya yang dipanggil Tok Haji mempunyai ikatan yang sangat baik dengan keluarganya. Ketika dia kecil lagi setiap pagi selepas solat Subuh, Mak Ngah akan memasakkannya nasi lemak sebagai bekal untuknya ke sekolah.

Tambah Kin Tai, banyak ‘pengalaman pertamanya’ dengan jiran itu - Rumah pertama Melayu/Muslim yang dia kunjungi, perbualan pertama Melayu/Muslim yang diikuti dan rumah pertama sempena Hari Raya yang dia pergi.

Sehingga hari ini, katanya, Mak Ngah tetap dengan sikap pemurahnya, iaitu sentiasa memberi keluarganya kuih muih yang sedap-sedap. ‘Good neighbours are better than distance relatives’, itu pepatah Cina sebagai menggambarkan hubungan baiknya dengan jiran Melayunya itu, tambahnya.

Gambar Kin Tai, bersama Mak Ngah dan kek Brownie itu dimuat naik dalam akaun FB miliknya. Ramai yang memberi komen. Membaca komen-komen tersebut, semuanya terasa begitu muhibah!

Membaca status sebegini dalam laman sosial, membuatkan hati saya rasa sejuk. Pada saya ini adalah jauh lebih baik daripada berbalah pasal isu-isu yang membabitkan fahaman politik yang membuatkan kita rasa semak kepala.

Kita biasa lihat, apabila sesuatu status mengenai politik dimuat naik, ramailah pakar penganalisis politik yang tidak bertauliah memberi komen-komen yang tidak matang. Yang menyebabkan pergaduhan sesama mereka.

Ada yang bukan saja memenangkan mana-mana pemimpin politik, tetapi menyentuh juga tentang sensitiviti kaum dan agama dengan mencaci cerca sesiapa saja yang tidak bersetuju dengannya. Maka hilang semua budi bahasa walaupun mereka ini kebanyakannya berpelajaran dan berkedudukan tinggi dalam masyarakat.

Hakikatnya, walaupun banyak pihak yang cuba bermain dengan isu perkauman tetapi pada saya lagi ramai dalam kalangan rakyat di negara ini seperti Zee Kin Tai. Yang mahu hidup selesa dengan semua kaum di negara bertuah ini. Tidak mahu gaduh-gaduh.

Ini sebenarnya boleh sahaja dinikmati dengan mudah, iaitu hanya dengan mempunyai sikap hormat-menghormati semua orang. Tidak perlu bayar apa-apa pun. Kita lihat saja, anak-anak kita. Mereka tidak kenal apa itu erti rasis. Di sekolah mereka gembira belajar dan bermain bersama dan suasana itu tidak sepatutnya diracuni oleh orang dewasa yang sepatutnya bertindak lebih matang dan bijaksana daripada kanak-kanak.

Saya yakin semua kita mempunyai kawan daripada bangsa lain. Saya sendiri mempunyai kawan baik berbangsa Cina. Boleh kata hari-hari kami berhubung jika tidak sempat menelefon, kami akan berbual dalam aplikasi WhatsApp atau pun WeChat. Dalam pada itu, kawan semasa saya sekolah dulu Esther Chia, masih lagi menghubungi saya sehingga kini. Kami berkongsi hobi yang sama. Membela kucing. Macam-macam maklumat kami kongsi mengenai penjagaan kucing.

Hakikatnya pun di mana saja kita lihat, rakyat di negara ini tiada masalah hidup bersama. Yang bermasalah ialah segelintir pemimpin parti politik tertentu yang gemar memainkan isu kaum dan agama sebagai modal politik mereka sedangkan banyak isu lain membabitkan kepentingan rakyat yang dibiarkan.

Sempena Tahun Baru Cina ini saya ingin mengucapkan Gong Xi Fa Cai kepada rakan saya, Foo Mei Ling, Esther, Datuk Ti Lian Ker, Au Yong Heow, Yang Chin Mee, Chong Choon Hau dan semua pembaca Utusan Malaysia berbangsa Cina. - Fauziah Arof Utusan Malaysia Rencana 18 Februari 2015 12:58 AM

Tags: raya
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments