kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pendapatan wakil rakyat perlu setaraf, kompetitif

Dalam sistem demokrasi berperwakilan, wakil rakyat sama ada pada peringkat Parlimen mahupun Dewan Undangan Negeri (DUN) mempunyai amanah dan tanggungjawab besar. Mereka adalah jambatan antara kerajaan dan rakyat.

Tugas utama mereka adalah berkhidmat untuk rakyat dan kerana itulah, mereka dihormati dan bergelar Yang Berhormat (YB). Dalam erti kata lain, penghormatan mereka datang bukan kerana kedudukan sebagai wakil rakyat, tetapi amanah yang dipertanggungjawabkan.

Wakil rakyat mempunyai peranan berkembar. Pertama, tanggungjawab besar mereka kepada masyarakat dan negara. Mereka mempunyai tugas memastikan kebajikan rakyat yang mereka wakili disempurnakan dengan baik. Rakyat senantiasa menjadi keutamaan mereka. Semua permasalahan sedaya mungkin disuarakan pada sidang dewan agar mendapat jalan pencerahan serta penyelesaian berkesan.

Kedua, mereka mempunyai tanggungjawab legislatif. Mereka berperanan mempengaruhi peruntukan awam, memperkenalkan undang-undang dan peraturan baharu, meminda undang-undang sedia ada agar bersifat sezaman dan memberikan pandangan, idea dan teguran yang konstuktif agar masyarakat dan negeri ini menjadi lebih baik.

Tanggungjawab sangat penting

Kedua-dua peranan ini adalah tanggungjawab sangat penting dan besar. Jika kita mengharapkan perkhidmatan luar biasa tetapi ganjarannya sekadar jumlah yang tidak berpada, maka ia adalah sangat tidak adil dan tidak munasabah.

Bagi mengiktiraf pengorbanan wakil rakyat dan menghargai sumbangan mereka kepada Johor dan rakyatnya, serta setelah mengambil kira pertumbuhan pesat ekonomi Johor serta perbandingan ganjaran di negeri lain di Malaysia serta kedudukan dan amalan di negara lain, maka Sidang Dewan Undangan Negeri Johor meluluskan usul kenaikan elaun 56 wakil rakyat daripada RM5,000 kepada RM9,000 berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Kenaikan elaun ini berasaskan kepada beberapa wajaran. Pertama, gaji dan ganjaran kepada Ahli Dewan Undangan negeri mestilah kompetitif dan sesuai dengan tanggungjawab agar mereka yang berkelayakan, berketrampilan dan berwibawa tertarik dan bersedia untuk menawarkan khidmat mereka pada bangsa dan tanah air khususnya daripada sektor swasta dan bidang profesional.

Kedua, falsafah dan semangat perkhidmatan politik, iaitu kebaktian pada khidmat awam perlu diambil kira. Maka dengan itu, kenaikan yang dicadangkan ini tidak terlalu tinggi sebaliknya sesuai dengan pendapatan golongan profesional lain di Malaysia.

Ketiga, kenaikan ini bertujuan memastikan kita bergerak ke arah sistem yang bersih dan telus tanpa disaratkan dengan manfaat sampingan tersembunyi. Dan keempat, kenaikan ini adalah selaras dengan kemajuan sosio- ekonomi Johor dan masyarakatnya.

Kerjaya sebagai ahli politik adalah satu tugas sivik. Oleh kerana orientasi siviknya, maka tidak banyak perbezaan ahli politik dengan perkhidmatan profesional sivik lain yang berpendapatan jauh lebih tinggi seperti doktor, profesor, pegawai tinggi keselamatan serta pelbagai perkhidmatan awam lain.

Nilai khidmat YB

Lebih penting, ahli politik diharapkan untuk memaparkan sikap profesionalisme yang tinggi, kepakaran, tahap intelek, dedikasi dan integriti yang sesuai dan setaraf dengan kedudukan mereka sebagai wakil rakyat dan ahli legislatif. Maka, sebagai sebuah kerajaan bertanggungjawab, amat munasabah untuk gaji ahli dewan yang mulia ini ditetapkan dengan merujuk kepada pekerjaan lain yang mempunyai tahap pendapatan yang setaraf dan kompetitif.

Johor bukan sebuah negeri besar. Namun, ekonomi kita sangat terbuka, rancak dan berdaya saing. Kita mencatat pertumbuhan antara yang paling pesat di Malaysia. Tetapi, agenda kita tidak terhenti sekadar mempunyai pertumbuhan ekonomi mengagumkan. Kita mahukan sebuah masyarakat yang mempunyai susun atur dan kawal selia lebih baik. Malah, kita ingin menjadi yang terbaik di negara ini.

Secara perbandingannya, cadangan kenaikan elaun Ahli Dewan Negeri Johor ini tidak jauh bezanya dengan Negeri Sembilan (RM8,954), Sabah (RM7,950) dan Perak (RM8,000), malah jumlahnya lebih rendah jika dibandingkan dengan Sarawak (RM15,000) serta Selangor (RM11,250).

Di luar negara pula, kita maklum bahawa Singapura membayar gaji tertinggi di dunia untuk menteri Kabinet dan Ahli Parlimennya. Di Perancis dan Jepun, gaji ahli legislatifnya ditetapkan setara dengan gaji golongan birokrat dengan pendapatan tertinggi.

Di Mexico, ahli legislatif dibayar lumayan dan mereka ditegah sama sekali untuk berniaga dan melakukan kerja lain walaupun mereka mempunyai kelayakan profesional. Malah, mereka tidak dibenarkan memegang apa-apa jawatan dalam parti politik mereka. Di Amerika Syarikat, Ahli Kongres tidak boleh memperoleh pendapatan luar melebihi 15 peratus daripada ganjaran sebenar mereka sebagai ahli Kongres.

Kenaikan ini pastinya tidak terlalu membebankan dan mampu dibiayai oleh kerajaan negeri. Pada tahun lalu, Johor mempunyai lebihan RM300 juta dan tahun sebelumnya sebanyak RM400 juta. Maka, sewajarnya sedikit dari pendapatan lebihan ini digunakan untuk membolehkan ahli dewan menerima ganjaran sesuai dengan pembangunan pesat Johor.

Saya berkeyakinan, kenaikan elaun wakil rakyat ini akan melonjakkan lagi pencapaian mereka, sekali gus memberi manfaat kepada kesejahteraan rakyat Johor. Untuk rakyat, bagi rakyat, pro-rakyat. Insya-Allah. Khaled Nordin ialah Menteri Besar Johor Darul Takzim Berita Harian Kolumnis 20 Feb 2015

Tags: parlimen
Subscribe

 • Mitos Malas dan Memilih Pekerjaan

  Satu ketika baru-baru ini, terpapar satu isu yang mengatakan bahawa rakyat Malaysia adalah pemalas dan memilih pekerjaan. Tokoh-tokoh…

 • Jangan suka menyalahkan orang lain

  Apa yang berlaku di pembukaan sidang Parlimen baru-baru ini bukanlah perkara baru yang diharapkan. Wakil pilihan rakyat dari kedua-dua pihak…

 • Sukarnya untuk bersikap baik di dunia ini

  Adalah sukar untuk menjadi baik di dunia di mana semuanya telah banyak berubah termasuk nilai peribadi, norma tradisional, integriti dan kesaksamaan…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments