kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Wujudkah pilihan mati cara terhormat?

HARI ini di negara kita ‘Euthanasia’ atau mena­mat­kan tempoh hayat sese­orang yang mengalami penyakit yang dikatakan sukar atau tidak mungkin boleh sembuh dengan cara-cara yang sengaja (unnatural means) tidak dibolehkan oleh undang-undang.

Namun kemungkinan pesakit yang ingin mati secara bermaruah (die with dignity) dikatakan sudah ada. Dalam keadaan ini pesakit yang berkenaan boleh memberi panduan kepada doktor yang me­rawat tentang bagaimana hasrat mereka boleh ditunaikan oleh doktor tersebut.

Sebagai contoh, doktor tidak perlu menyedarkan (resuscitate) semula pesakit tersebut sekiranya mereka tidak sedar. Panduan atau arahan ini disebut sebagai “Advanced Medical Directive (AMD)” atau Arah­an/Panduan Perubatan Awal (APA).

AMD atau APA menjadi tajuk yang hangat dibincangkan rentetan peristiwa seorang pesakit, Britanny Maynard (29 tahun) dari Amerika Syarikat yang menghidap penyakit barah otak tahap 4 meninggal dunia dengan ia diberikan dos barbiturate yang mematikan oleh para doktor pada 1 November 2014. Di Oregon, negeri di mana beliau berada, Akta APA yang membolehkan hal ini berlaku.

Selain dilihat sebagai sebuah wasiat (living will) yang memberi peluang dan kebebasan kepada pesakit untuk menentukan nasib mereka, APA dikatakan dapat membantu doktor/perawat mengu­ruskan rawatan dan bantuan bagi empat jenis pesakit:

(a) mereka yang dijangka mati dalam masa terdekat (nazak)

(b) pesakit yang tiada harapan sembuh

(c) pesakit yang tidak sedar

(d) pesakit yang sedar yang tidak mahu rawatan terhadap mereka diputuskan, walaupun nantinya mereka jatuh ke dalam kategori (a), (b) dan (c).

APA dianggap penting kerana ia dapat mengelakkan keputusan yang dibuat oleh kaum keluarga berlawanan dengan kehendak pesakit itu sendiri; ia boleh mengelakkan konflik di antara sesama ahli keluarga, dapat melindungi doktor dan perawat daripada tindakan undang-undang dan ia boleh membantu pesa­kit membuat ikrar menjadi penderma organ apabila dia meninggal.

Para doktor merasakan APA tidak sama dengan Eutanasia yang seperti yang disebut, tidak dibenarkan oleh undang-undang negara. Namun ada yang berpendapat bahawa membolehkan APA wujud akan membantu mereka melaksanakan tugas menghadapi keadaan kesihatan pesakit yang rumit de­ngan lebih cekap dan mudah.

Apa pun, pandangan Islami dan keagamaan tentang hal ini diperlukan oleh doktor, pesakit dan masyarakat Islam sendiri. Amat menarik sebenarnya bagi umat Islam bahawa pandangan yang diperlukan mungkin boleh mula difikirkan jika hukum/fatwa me­ngenai Eutanasia atau mercy killing dirujuk (http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-eutanasia-atau-...).

Dalam tahun 2011 Muzakarah Jawatankuasa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Ke-97 telah membuat keputusan, iaitu setelah mendengar dari pakar-pakar yang terlibat memberi penjelasan, bahawa - “… Dalam keadaan di mana pakar perubatan telah mengesahkan bahawa jantung dan/atau otak pesakit telah berhenti berfungsi secara hakiki dan pesakit disahkan tidak ada lagi harapan untuk hidup dan hanya bergantung kepada bantuan sokongan pernafasan, … tindakan memberhentikan alat bantuan sokongan pernafasan tersebut adalah dibenarkan oleh Islam kerana pesakit telah disahkan mati oleh pakar perubatan dan sebarang rawatan tidak lagi diperlukan.

Begitu juga dalam kes di mana pakar perubatan telah mengesahkan bahawa pesakit tiada harapan untuk sembuh dan pesakit telah dibenarkan pulang, maka tindakan memberhentikan rawatan utama dan hanya rawatan sokongan (conventional treatment) diteruskan adalah dibenarkan oleh Islam ke­rana keadaan seumpama ini tidak termasuk dalam amalan Eutanasia yang diharamkan.”

Seterusnya, “…menghentikan hayat seseorang sebelum dia di­sahkan mati dengan menggunakan apa-apa cara dan bersandarkan kepada apa-apa alasan adalah haram dan dilarang oleh Islam.”

Muzakarah memutuskan juga bahawa “perbuatan mempercepatkan kematian melalui amalan Euta­nasia (sama ada Eutanasia vo­luntary/atas kehendak sendiri, non-voluntary/yang pasif atau involuntary/yang menolak rawatan) atau ‘mercy killing’ adalah haram menurut Islam kerana ia menyamai perbuatan membunuh dan ia juga bertentangan dengan etika perubatan di Malaysia.”

Jawatankuasa Fatwa juga telah mengatakan bahawa asas kepu­tusan yang dibuat ialah “Firman Allah SWT dalam Surah an-Nisa’, ayat 92 yang bermaksud: “Dan tidak harus sama sekali bagi seseorang mukmin membunuh seorang mukmin yang lain, kecuali dengan tidak sengaja” dan Ha­dis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh an-Nasa’ie yang bermaksud: “Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah kamu mengharapkan kematian, jika seseorang itu baik, boleh jadi ia menambahkan kebaikan dan jika seseorang itu berbuat dosa boleh jadi dia bertaubat (dan mengharap reda Allah).”

Oleh itu, apabila seseorang doktor yang sebenarnya ditugaskan untuk menolong pesakit, sebaliknya membantu mempercepatkan kematian (dalam kes APA), perbuatan itu tidak boleh dianggap satu ke­baikan tetapi merupakan sesuatu yang dilarang dan mengundang dosa.

Azizan Baharuddin alah Timbalan Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam (IKIM) Utusan Malaysia Rencana 23 Feb 2015

Tags: mati
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments