kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jurang generasi: Kesan dalam keluarga, masyarakat

SAYA masih teringat akan masa-masa emak merujuk ketika beliau sebaya saya dan menyatakan bagaimana berbezanya kehidupan antara masa mudanya dengan zaman saya sendiri.

Emak memberi contoh perbezaan cara hidup, budaya dan sikap dalam keluarga. Di mana tiada bekalan elektrik atau air. Dan terutamanya bagaimana ramai ibu bapa enggan membenarkan anak-anak perempuan mereka melanjutkan pelajaran melebihi Darjah 7 sekolah Melayu.

Ada nada kesal dalam kata-kata emak, yang mencerminkan betapa ruginya beliau tidak dibenarkan terus belajar.

Kesannya ialah saya digalakkan belajar ke tahap yang sedaya saya, diberi segala sokongan moral dan semangat. Dan reaksi saya ialah merasakan betapa bernasib baiknya saya dapat meneruskan pelajaran, dan berjanji pada diri saya untuk tidak akan mensia-siakan peluang-peluang yang terbuka pada saya.

Bila sampai masa saya pula berinteraksi dengan anak-anak, saya juga menceritakan bagaimana cara hidup yang saya alami semasa sebaya dengan mereka, seperti:

* Terpaksa menggunakan seterika arang tembaga yang panas dan berat untuk menyeterika baju sekolah sendiri;

* Menolong membasuh baju dengan tangan menggunakan sabun buku;

* Tiada televisyen;

* Berjalan kaki berbatu-batu ke sekolah;

* Membantu kerja di rumah sebaik sahaja selesai kerja sekolah; dan

* Pelbagai lagi perkara yang memberi contoh kesempitan hidup serta persekitaran serba kekurangan.

Reaksi anak-anak saya berbeza. Kehidupan mereka sudah jauh berubah. Mereka tidak dapat menghayati hidup tanpa televisyen, bas sekolah, bekalan elektrik dan air di dalam rumah, serta kemudahan-kemudahan yang mereka sedang menikmati. Apatah lagi mereka tidak perlu ke dapur untuk memasak makanan, mencuci baju atau menggunakan seterika. Mereka hanya dipastikan membersih bilik tidur masing-masing.

Sekarang telah sampai generasi cucu-cucu saya pula. Kesemua mereka ialah generasi digital, serta Generasi Y dan Z yang hampir segala aspek hidup mereka berkitar dan dipengaruhi oleh ICT, Internet, media sosial. Mereka gusar jika Wi-fi tidak terdapat di mana jua mereka berada; mereka merungut apabila Internet mereka lambat berfungsi. Komunikasi dengan kawan-kawan sekolah dilakukan melalui Skype. Mereka berhubung dengan Facebook, Twitter dan Instagram. WhatsApp merupakan satu lagi cara berhubung dengan sesiapa juga, yang berada baik di dalam negara atau di luar negara.

Segala-galanya seolah-olah berkitar pada alat teknologi se­perti telefon mudah alih, tablet atau komputer. Dunia digital men­dedahkan mereka kepada apa jua yang boleh di­salurkan melalui Internet.

Menceritakan tentang tidak wujud komputer, telefon mudah alih atau Internet semasa saya sebaya mereka, mendatang­kan reaksi seolah-olah saya membesar di zaman manusia prasejarah! Mereka tidak dapat memikir­kan bagaimana keada­an sedemikian!

Maka akan berterusanlah jurang generasi dalam keluarga dan seterusnya dalam masyarakat. Perbezaan gaya hidup dan budaya memupuk persepsi, pandangan, sikap-sikap, dan nilai-nilai yang berbeza.

Generasi digital akan terus terdedah kepada apa yang ada di dunia luar. Mereka tidak mungkin dapat membina benteng menghalang alir masuk unsur-unsur negatif ke dalam kehidupan mereka. Pengaruh-pengaruh yang memudaratkan sukar ditapis. Lebih buruk lagi jika mereka tidak dapat membezakan antara yang buruk dengan yang baik. Antara kawan-kawan dan orang yang berniat jahat.

Dalam Internet tidak boleh dipastikan identiti dan latar belakang seseorang itu seperti orang yang ingin memerangkap anak-anak muda atau pedofil, penipu-penipu, dan akhir-akhir ini pengganas-pengganas yang ingin mencari rekrut-rekrut baharu untuk apa jua yang mereka perjuangkan.

Memang jurang generasi tidak dapat dielakkan. Tetapi kita tidak sewajarnya membiarkan jurang tersebut menjadi semakin luas kerana ia telah mula menunjukkan perbezaan-perbezaan yang besar antara generasi dalam pelbagai aspek, antaranya:

* Sikap terhadap nilai-nilai hidup

* Tanggapan tentang tanggungjawab sosial

* Jurang komunikasi dan fahaman antara generasi

* Perspektif-perspektif berbeza yang boleh membawa selisih faham

* Penghayatan unsur-unsur budaya yang semakin terhakis.

Jelas bahawa sangat perlu dilakukan usaha-usaha untuk merapatkan jurang-jurang tersebut bermula dalam unit-unit keluarga. Ibu bapa perlu memahami ciri-ciri anak mereka yang merupakan warga-warga digital serta menghayati apakah faktor yang menjadi penggerak dan pendorong bagi mereka. Juga memahami bahawa persekitaran sudah begitu berubah dan pendekatan berkomunikasi serta mendidik perlu selaras dengan keadaan semasa.

Generasi baru tidak akan memberi respon positif kepada pendekatan cara garang atau gertak. Mereka akan lebih sedia menerima komunikasi dua hala yang rasional yang memberi sebab-musabab dengan jelas. Mereka berada dalam persekitaran masyarakat yang semakin menuntut persamaan, ke­telusan dan keadilan.

Mereka terdedah kepada gaya hidup serta budaya yang lebih berbentuk sejagat dengan pelbagai maklumat diperoleh melalui ICT terutama media sosial. Ini jauh berbeza da­ripada generasi-generasi sebelum mereka yang tidak mendapat pendedahan seperti itu atau dipengaruhi oleh nilai-nilai dan perspektìf yang berbentuk global.

Maka memahami ciri-ciri generasi baharu ini dan berkomunikasi dengan mereka selaras dengan naluri-naluri baharu mereka akan merapatkan jurang generasi. Dan proses mendidik mereka akan lebih mudah dan berkesan. Melalui pendekatan-pendekatan yang efektif itu akan dapat diterap­kan secara langsung dan tidak langsung, nilai asas sepanjang zaman yang baik seperti integriti, disiplin, menghormati sesama manusia serta harga diri.

Dan tidak perlu mereka memberi jawapan yang kerap mereka beri apabila kita menceritakan perihal masa muda kita iaitu “dulu lain, sekarang lain”. Kerana kita yang merupakan ibu bapa dan hidup jauh terdahulu sebelum mereka memahami bagaimana merapatkan jurang-jurang generasi.

Tan Sri Rafidah Aziz pernah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen selama 35 tahun, menteri selama 28 tahun dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO selama 38 tahun. Beliau kini ialah Profesor Adjung di Kolej Perniagaan Universiti Utara Malaysia (UUM) selain menjadi Pengerusi AirAsiaX, Megasteel dan Pinewood Iskandar Malaysia Studio. - Utusan Malaysia Rencana 02 Mar 2015

Tags: keluarga
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments