kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Profesionalisme dalam sukan

AKTIVITI sukan sudah dilihat sebati dalam kalangan rakyat negara ini sejak kita mencapai kemerdekaan pada tahun 1957 lagi. Tiada apa yang menghairankan apabila pertandingan akhir bola sepak Liga Perdana di Stadium Nasional, Bukit Jalil disaksikan oleh lebih 80,000 peminat sukan bola sepak di seluruh negara.

Sukan juga digunakan oleh kerajaan sebagai satu mekanisme untuk memupuk semangat kekitaan dan mengukuhkan lagi perpaduan dalam kalangan rakyat yang berbilang kaum. Tanpa perpaduan yang kukuh sudah tentu negara tidak mampu untuk merealisasikan segala impian dan matlamat yang di­gariskan untuk rakyat. Semua pihak sama ada kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan lebih-lebih lagi rakyat perlu bekerjasama dan bagi tujuan tersebut.

Ada perbezaan antara aktiviti sukan amatur dan profesional. Sukan di negara ini masih bersifat amatur secara umumnya tetapi usaha dan bibit-bibit ke arah profesional itu sedang diusahakan terutama dalam kalangan sukan yang mendapat sambutan ramai seperti bola sepak dan badminton. Ramai individu terlibat dengan aktiviti sukan di negara ini adalah secara amatur.

Ringkasnya amatur bermaksud individu yang terlibat dengan aktiviti sukan atas sifat suka akan sukan itu dan bukan atas kepentingan ganjaran. Ia lebih menekankan kepada nilai-nilai fair play, keadilan, hormat kepada pihak lawan, pengadil dan pegawai. Sukan profesional lebih menekankan kepada ganjaran yang diterima oleh individu yang terlibat. Dikatakan, New Zealand dianggap sebagai sebuah negara paling amatur atas pengli­batan rakyat dengan aktiviti sukan.

Individu perlu kekal sebagai amatur jika mahu terlibat dengan banyak dalam pertandingan termasuk pada peringkat antarabangsa. Di Amerika Syarikat, perbezaan antara amatur dan profesional atlet adalah tidak sama apa yang terdapat di England dan memaparkan kehidupan yang lebih baik dalam masyarakat demokratik.

Kini, sukan jika diikuti secara betul dilihat adalah cara terbaik membentuk karakter individu di samping memberi manfaat dari segi kesihatan dan kekuatan. Agak jelas peranan amatur mengekang proses profesionalisme sukan sama yang terdapat di tempat lain seluruh dunia.

Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan profesionalisme sukan? Dalam dunia sukan, perkataan profesionalisme telah digunakan dengan cara stereotaip. Dari perspektif sejarah, profesionalisme merujuk kepada individu yang menumpu sepenuhnya pada sukan sebagai suatu pekerjaan, dibayar gaji seperti pemain bola sepak Bri­tish.

Hari ini, ia bermaksud pembentukan jawatan kerja untuk kedua-dua pengamal, pelbagai pentadbir (penyelia, ahli ekonomi, pegawai undang-undang, agen) dan jurulatih di mana bentuk, pengisian dan objektif adalah sama seperti jawatan lain dalam masyarakat.

Konsep profesionalisme me­ngambil kira peranan sesebuah organisasi yang kuat di mana amalan rasionalisasi dan keberkesanannya memberi kesan kepada organisasi dan aktiviti sebenar kesukanan. Ia bukan sesuatu yang mudah untuk mentransformasi sukan dari sudut amatur kepada profesional kerana melibatkan kewangan yang banyak.

Tidak banyak sedikit isu profesionalisme turut membabitkan pemegang jawatan dalam persatuan sukan di negara ini dan secara tidak langsung dikaitkan dengan pencapaian prestasi para atlet dalam sesuatu bidang sukan yang dijaga. Ada kalanya pemegang jawatan dikatakan tidak mempamerkan sikap profesional dalam menjalankan tugas yang dipertanggungjawabkan - lebih-lebih lagi bagi mereka yang dibayar gaji. Walaupun seseorang individu itu menjawat secara sukarela dalam persatuan sukan, individu ber­kenaan tetap tertakluk kepada peraturan dan tatacara yang ditetapkan oleh organisasi sukan itu. Ini melibatkan isu tanggungjawab atau akauntabiliti seseorang individu yang menjawat jawatan dalam persatuan sukan.

Akauntabiliti dilihat dari aspek kemahiran, integriti, ketelusan, ke­terbukaan dan etika. Budaya etika bersifat profesional seperti yang ditekan di atas perlu dihayati dan diamalkan setiap masa.

Perkara yang kerap timbul dan dipertikaikan ialah aspek kawalan dan pengendalian kewangan yang masuk ke kantung persatuan yang gagal diurus dengan baik dan berkesan. Tidak kira sama ada kewangan yang disumbang oleh kerajaan atau swasta yang penting ia perlu diurus dengan baik dan efisien. Jika berlaku kelemahan, semua ini perlu diatasi dengan melakukan penambahbaikan segera bagi mengelakkan kerugian terus berlaku.

Kita mesti ingat segala peruntukan kewangan yang disumbangkan oleh kerajaan kepada persatuan sukan melibatkan wang pembayar cukai. Jadi penjawat dalam persatuan sukan harus bertanggungjawab atas peruntukan besar yang diberikan oleh kerajaan.

Segala kelemahan perlu diakui oleh persatuan dan tidak menutupnya ibarat bidalan Inggeris yang berbunyi, Don’t sweep the dusts ­under the carpet. Jika ini dilakukan, lambat laun segala kepincangan akan terbongkar juga. Jika pegawai yang dipertanggungjawabkan ti­ada kemahiran tertentu, pastikan pegawai ini mengikuti kursus yang berkaitan bagi membolehkan ia menjalankan tugasnya dengan berkesan lagi.

Ada juga kedengaran rungutan pihak luar iaitu pihak persatuan tidak memberi peluang kepada individu berkebolehan yang mempunyai ilmu dan kemahiran untuk ditarik masuk ke dalam persatuan bagi menyumbang kepada persatuan. Ini sesuatu yang merugikan.

Maka sudah sampai masanya, cara pengurusan persatuan diubah kepada yang lebih telus dan profesional jika inginkan keputusan yang baik dalam sukan yang dijaga. Perubahan kepada sesuatu yang lebih meyakinkan dan dinamik diperlukan. Aspek lain yang perlu diambil kira ialah cara membuat keputusan yang berkesan dan beberapa aspek lain.

Jika kita ingin melihat sukan di negara ini maju dengan cepat seperti Korea Selatan, China dan Jepun, konsep profesionalisme ini perlu dipertimbangkan secara serius. Isunya setakat mana kita mahu menerima konsep profesionalisme ini dan mampu bergerak pantas bagi merealisasikan impian tersebut. Semua pihak yang ada kepentingan akan isu ini perlu duduk semeja dan berfikir dalam acuan yang sama dan lebih profesional.

Ini semua tidak hanya bergantung pada pihak kerajaan semata-mata. Sudah sampai masanya semua pihak yang berkepentingan mengambil usaha serius dalam memartabatkan sukan negara dan tidak lagi melihat isu ini secara sinis dan sambil lewa jika ingin meletakkan sukan pada tahap antarabangsa. Aspek profesional perlu diberi perhatian serius mulai sekarang sebelum terlambat.   - Hamdan Ahmad ialah seorang pengkritik bebas sukan. Utusan Malaysia Rencana 09 Mac 2015 12:13 AM

Tags: accountability, profesionalisme, sukan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments