kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pokok hilang dahaga bukti kedatangan AcehALOR SETAR: Tanpa disangka kunjungan ke Makam Puteri Lindungan Bulan, dekat sini, turut membawa kepada penemuan sejenis pokok lokcan, bersebelahan makam berkenaan yang pernah dikaitkan dengan kehadiran Kerajaan Aceh ke Kedah.

Menariknya, pokok lokcan berasal dari Aceh, Indonesia ini hanya boleh dilihat di Kota Siputeh, Padang Sera, dekat sini, yang menjadi satu-satunya lokasi kewujudan tumbuhan terbabit.

Berusia hampir 400 tahun, pokok lokcan di Kota Siputeh ini, tumbuh setinggi kira-kira tiga meter (m) dan rimbun, selain dipercayai mampu berbuah setahun sekali mengikut musim.

Berdasarkan maklumat penduduk kampung, pokok lokcan menjadi antara bukti kedatangan wakil Kerajaan Aceh ke Kedah, kononnya untuk memperisterikan Puteri Lindungan Bulan, sebelum hasratnya ditolak Sultan Kedah ketika itu, Sultan Sulaiman Syah.


POKOK lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan. - Foto Amran Hamid

Tertarik untuk mengetahui lebih mendalam mengenai kewujudan pokok lokcan ini, wartawan dan jurugambar BH sekali lagi menemui Tokoh Sejarawan, Wan Shamsudin Mohd Yusof bagi mengesahkan dakwaan penduduk kampung.

Sambil mengiyakan cerita itu, Wan Shamsudin berkata, sejarah mengenai pokok lokcan di Kedah bermula ketika angkatan armada dari Aceh diketuai Iskandar Muda Mahkota Alam pada tahun 1619 ke Kota Siputeh bagi menyerang pusat pemerintahan negeri ketika itu.

Mengulas lanjut, beliau berkata, selain membawa bekalan makanan dan minuman, pahlawan Aceh turut dibekalkan dengan sejumlah buah lokcan kerana ia dipercayai mampu menghilangkan dahaga.

Katanya, ketika angkatan tentera berehat di sebuah kawasan di Kota Siputeh, pahlawan menikmati buah lokcan itu lalu membuang bijinya, sebelum ia tumbuh dan membesar menjadi sebatang pokok.

"Buah lokcan ini berwarna kekuningan apabila sudah masak dan isinya masam serta manis. Rupanya pula seperti buah epal," katanya yang juga Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah.


POKOK lokcan berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan. - Foto Amran Hamid

Malah, beliau pernah berkunjung ke Aceh pada tahun 1993 bagi menemui rakan sejarawan dengan membawa setangkai dahan dari pokok lokcan.

Berikutan itu, beliau mengetahui bahawa pokok lokcan dikenali sebagai 'berembang' di Aceh dan ia masih dinikmati sebagai `pencuci mulut' oleh penduduk di sana seperti buah-buahan lain.

"Sayangnya, di sini kewujudan pokok lokcan seolah-olah sudah hampir pupus apabila ia hanya tinggal dua batang saja, daripada asal lebih 20 pokok.

"Justeru, kami meminta pihak muzium supaya tidak menebang pokok itu yang menjadi bukti yang mengaitkan serangan Aceh ke Kedah, selain mahu Jabatan Pertanian melakukan sesuatu supaya pokok ini tidak pupus," katanya.

Berkeinginan untuk lebih tahu mengenai kisah pokok ini, BH berkunjung semula ke Kampung Lindungan Bulan dan ternyata kunjungan kami berbaloi apabila berpeluang menemui Yusof Yaakob iaitu penduduk yang tinggal paling hampir dengan kedudukan makam dan pokok lokcan ini.

Yusof yang kediamannya terletak kira-kira hanya 150 meter daripada makam, sudah menetap di sini sejak 50 tahun lalu dan katanya pokok lokcan itu masih sama bentuknya sejak puluhan tahun lalu.

Malah, katanya, setiap kali musim berbuah, dia tidak akan melepaskan peluang untuk menikmati keenakan buah lokcan yang mampu berbuah hingga ratusan biji dengan rasanya persis pisang kaki.


YUSOF Yaacob ketika membersihkan Makam Puteri Lindungan Bulan di Kampung Siputeh. - Foto Amran Hamid

"Sejak kecil, saya rajin naik ke makam ini untuk kutip buah lokcan yang gugur setiap kali musimnya setahun sekali.

"Dulu saya lihat pokok lokcan ini memang tidak berubah, malah ketika tok wan saya masih hidup, dia turut katakan perkara sama," katanya.

Selain lokcan yang terdapat di atas makam Puteri Lindungan Bulan ini, Yusof yang sering menjaga kebersihan di kawasan makam itu berkata, terdapat sebatang lagi pokok sama tidak jauh dari lokasi pertama.

Namun peliknya Yusof mendakwa, pokok lokcan itu tidak mahu hidup selain di tanah kampung Lindungan Bulan.

Bukan sekadar dakwaan kosong, katanya, temannya dari Kuala Lumpur pernah berkunjung ke sini untuk mengambil baka pokok terbabit sebelum dibawa pulang.

Malangnya, pokok itu mati sebaik ia dibawa ke Kuala Lumpur dan perkara sama turut dialami rakannya dari Johor dan beberapa negeri lain yang berhajat seumpama.

Sementara itu, BH sempat menghubungi Pemangku Pengarah Jabatan Pertanian Kedah, Mohamed Bukhori Abdul Rahman bagi memaklumkan mengenai hasrat persatuan sejarah itu yang mahu baka pokok lokcan terus dipelihara.

Beliau berkata, melalui semakan di laman sesawang mengenai perihal pokok di negara ini, tiada jenis pokok lokcan yang disenaraikan di Malaysia.

"Saya dimaklumkan pokok lokcan hanya ada di situ. Mungkin saya kena pergi tengok bersama persatuan sejarah sebelum kita dapat kenal pasti jenis pokoknya dan melakukan teknik merambat," katanya.


PENDUDUK kampung Siputeh, Yusof Yaacob. - Foto Amran Hamid
POKOK lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan di Kampung Siputeh, Padang Sera. - Foto Amran Hamid
PAPAN tanda yang dilekatkan di batang pokok lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan. - Foto Amran Hamid
PENDUDUK Kampung Siputeh,Yusof Yaacob di bawah pokok lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan di Kampung. - Foto Amran Hamid
PENDUDUK Kampung Siputeh,Yusof Yaacob membersihkan Makam Puteri Lindungan Bulan di Kampung Siputeh. - Foto Amran Hamid

PENDUDUK kampung Siputeh, Yusof Yaacob. - Foto Amran Hamid

POKOK lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan di Kampung Siputeh, Padang Sera. - Foto Amran Hamid

PAPAN tanda yang dilekatkan di batang pokok lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan. - Foto Amran Hamid

PENDUDUK Kampung Siputeh,Yusof Yaacob di bawah pokok lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan di Kampung. - Foto Amran Hamid

PENDUDUK Kampung Siputeh,Yusof Yaacob membersihkan Makam Puteri Lindungan Bulan di Kampung Siputeh. - Foto Amran Hamid

MAKAM Puteri Lindungan Bulan dibersihkan di Kampung Siputeh,Padang Sera. - Foto Amran Hamid

POKOK lokcan yang ditanam berhampiran dengan Makam Puteri Lindungan Bulan. - Foto Amran Hamid

PENDUDUK Kampung Siputeh,Yusof Yaacob melihat pokok Lokcan di Kampung Siputeh. - Foto Amran Hamid

GAMBAR buah lokcan di dalam buku penerbitan Tokoh Sejarah, Datuk Wan Shamsuddin Mohd Yusof. - Foto Amran Hamid

TOKOH Sejarah, Datuk Wan Shamsuddin Mohd Yusof menunjukan gambar buah lokcan di dalam buku penerbitan beliau di Lorong Suri Jalan Pegawai. - Foto Amran Hamid

Tags: heritage, sejarah, warisan
Subscribe

 • Mat Kelubi pahlawan yang dilupakan

  MENGKAJI sejarah perjuangan gerakan menentang campur tangan Inggeris dalam pemerintahan negeri Pahang pada hujung abad ke-19, ia tidak lengkap jika…

 • Mengenang tokoh pendidikan berjasa

  BUKU ditulis oleh bekas Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM), Khailani A. Jalil, adalah mengenai latar belakang 15 Ketua Pengarah…

 • Zaaba pencetus kebangkitan Melayu

  ZAABA atau nama asalnya Zainal Abidin Ahmad, seorang tokoh ilmuwan yang sangat dikenali rakyat dan mendapat sanjungan sebagai seorang pendeta.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments