kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pemberi rasuah juga boleh dihukum

APAKAH masyarakat ta­hu bahawa perbuatan memberi rasuah adalah satu jenayah. Kesalahan pemberi adalah sama dengan yang menerima dan jika disabitkan, seseorang itu akan berhadapan hukuman berat termasuk dipenjarakan dan didenda. Rupa­nya ada juga antara kita tidak me­ngetahui bahawa memberi rasuah itu suatu kesalahan jenayah.

Terdapat juga pandangan segelintir masyarakat bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hanya mengambil tindakan ke atas penerima rasuah sahaja. Selama ini, masyarakat awam seolah-olah melupakan pihak yang memberi rasuah juga sama jijiknya di sisi undang-undang dan moral, seperti kata pepatah, ‘bertepuk sebelah ta­ngan tidak akan berbunyi’. Jika tiada pemberi, tiadalah penerima­nya.

Akhbar Satar ialah Presiden Transparency International Malaysia (TI-M).


SEORANG pemilik kilang (tengah) dihadapkan di mahkamah atas tuduhan cuba memberi rasuah bernilai puluhan ribu ringgit kepada seorang pegawai syarikat utiliti di Johor Bahru pada 2013. GAMBAR HIASAN

Penulis ingin mengingatkan bahawa Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, jelas memperuntukkan perbuatan memberi suapan rasuah merupakan kesalahan serius. Seksyen 17 (b) Akta SPRM 2009 menetapkan perbuatan memberi atau menawarkan rasuah sama beratnya dengan kesalahan menerima rasuah. Mengikut Seksyen 17(b) Akta SPRM 2009, memberi atau menawarkan rasuah adalah kesalahan yang boleh dihukum sama berat dengan kesalahan Seksyen 17(a) iaitu menerima rasuah, iaitu penjara maksimum 20 tahun dan didenda tidak kurang lima kali nilai suapan jika suapan dapat dinilai atau RM10,000 mana yang lebih tinggi.

SPRM juga telah melancarkan kempen membanteras rasuah dan kini turut memberi tumpuan kepada pemberi sogokan berban­ding fokus utama kepada penerima sebelum ini yang kebanyakannya membabitkan penjawat awam.

Kita perlu ingat bahawa penerimaan hadiah boleh bertukar menjadi rasuah sekiranya dalam proses pemberian tersebut ada unsur “niat jahat” untuk mendapatkan sesuatu balasan daripada penerima sebagai pelaburan untuk mendapat sesuatu pada masa akan datang.

Sesuatu pemberian atau pe­nerimaan yang mempunyai ciri ciri “niat jahat” boleh dikesan dan dinilai dalam keadaan yang luar biasa dan tidak munasabah. Pemberi perlu ingat bahawa perbuatan memberi ini amat berbahaya ke­rana penerima boleh menyimpan evidence yang mencukupi untuk digunakan pada masa depan. Si penerima ji­ka merasa terancam juga akan menggunakan maklumat yang sedia ada untuk membuat laporan kepada SPRM serta-merta. Apabila me­libatkan wang ringgit ‘kawan’ yang pernah tidur sebantal pun tidak dipedulikan.

Dari sudut agama pula, perbuatan mereka ini dimurkai Allah SWT dan dilarang keras oleh Nabi SAW.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Pemberi dan pe­nerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka.”

Justeru kita perlu berbalik kepada soal moral dan integriti. Jika ditahan kerana melakukan ke­salahan, kita perlu bersedia untuk membayar kompaun atau pergi ke mahkamah, jangan beri rasuah. Cuba elak daripada melakukan kesalahan supaya kita tidak terjebak dalam amalan yang tidak baik ini.

Di pihak penjawat awam, kempen keseda­ran berhubung kewajipan melaporkan apa jua sogokan di bawah seksyen 25(1) Akta SPRM 2009 akan ditekankan dalam kempen-kempen menerusi media massa. Seksyen ini menghendaki setiap cubaan sogokan wajib dilaporkan kepada SPRM atau polis serta-merta.

Namun begitu, kajian ahli kriminologi menunjukkan bahawa ra­suah adalah jenayah tertua dunia sebaris dengan pelacuran. Daripada 10 kes rasuah yang berlaku hanya satu sahaja dilaporkan. Ini kerana kedua-dua pihak sama ada pemberi atau penerima mendapat faedah daripada kesalahan jenayah ini. Kedua-dua pihak bersetuju dan berpuas hati dengan syarat-syarat yang ditetapkan bersama.

Balasan Allah SWT kepada me­reka yang menerima dan makan rasuah terlalu berat. Balasannya, kadang-kadang Allah tunjukkan di atas dunia lagi, antaranya kehila­ngan harta-benda atau wang yang dikumpul hasil rasuah itu dihabiskan oleh anak cucu dalam sekelip mata kerana diperoleh secara tidak berkat.

Adakalanya pula, Allah menangguhkan balasannya itu hingga hari akhirat kelak. Ibnu Khaldun dalam karya agungnya bertajuk Muqaddimah telah mengaitkan rasuah dengan persoalan moral dan keinginan untuk mengecap kemewah­an hidup berlebihan sehingga mendorong mereka yang mempunyai kuasa untuk terjebak dalam amalan ra­suah.

Antara kesan buruk gejala ra­suah termasuklah menimbulkan masalah seperti kemerosotan eko­nomi, ketidakadilan dan pengabai­an kepentingan masyarakat. Hukuman yang menanti adalah berat dan akhirnya boleh meruntuhkan sesebuah organisasi mahupun negara.

Tags: rasuah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments