kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Warisan Dinasti Temenggong Keutamaan Baginda, Johor dan Rakyat

Warisan Dinasti Temenggong

Sultan Ibrahim, Sultan Johor

bersama Raja Zarith Sofia

SUASANA bandar raya Johor Bahru kini diseri dan diceriakan dengan poster "Daulat Tuanku" dan bendera negeri serta disimbahi dengan lampu berwarna-warni pada waktu malam, memeriahkan lagi sambutan Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor yang akan berlangsung esok.

Mungkin ramai yang ingin mengenali secara dekat salasilah keturunan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar. Baginda yang diputerakan pada 22 November 1958 merupakan waris kelima kerajaan Johor moden daripada Dinasti Temenggong.

Sebenarnya sejarah awal Johor bermula pada tahun 1528 apabila Sultan Alauddin Riayat Shah daripada keturunan Kesultanan Melaka membuka negeri ini dan bertapak di Johor Lama. Kesultanan itu memerintah Johor hingga tahun 1699, iaitu tarikh kemangkatan Sultan Mahmood yang dikatakan dibunuh oleh Megat Seri Rama (Laksamana Bintan).

Sultan Mahmood tidak mempunyai waris yang sah dan oleh itu pengurusan dan pentadbiran Johor berpindah kepada Dinasti Bendahara, iaitu menteri-menteri yang membantu Dinasti Kesultanan Melaka. Oleh sebab peperangan dan bagi mengekalkan kuasa perdagangan, ibu negeri Johor telah berpindah sebanyak 20 kali di sepanjang Sungai Johor, termasuk pada akhirnya di Kepulauan Riau.

Dalam tahun 1769 Sultan Mahmood III diangkat sebagai Sultan Johor Riau. Baginda melantik Temenggong Abdul Hamid sebagai Temenggong Johor yang turut diiktiraf oleh penjajah Inggeris dan turut mengiktiraf Temenggong Abdul Rahman Ibni Temenggong Abdul Hamid sebagai Temenggong Johor-Singapura.

Pelantikan itu merupakan titik permulaan Dinasti Temenggong memerintah Johor. Penjajah Inggeris seterusnya melantik Sultan Husain, anakanda Sultan Mahmood sebagai Sultan Johor-Singapura pada 1819.

Anakanda Temenggong Abdul Rahman, iaitu Temenggong Daeng Ibrahim dilantik Temenggong Johor selepas kemangkatan ayahanda baginda pada 1825. Pelantikan baginda disahkan 14 tahun selepas kemangkatan ayahanda disebabkan keengganan Inggeris dan keraguan Sultan Husain. Pada 10 Mac 1855 Sultan Johor, iaitu Sultan Ali Iskandar Shah telah menyerahkan keseluruhan kerajaan dan negeri Johor melainkan jajahan Kesang kepada Temenggong Ibrahim menerusi satu perjanjian, dan kemangkatan Sultan Ali pada 20 Jun 1877 menandakan tamat pemerintahan Dinasti Bendahara.

Setelah memiliki ketuanan Johor, Temenggong Daeng Ibrahim membuka Bandar Iskandar Puteri di Tanjong Puteri pada tahun 1855. Bermula dari tarikh itu, zahirlah pentadbiran Kesultanan Johor Moden diasaskan oleh Temenggong Daeng Ibrahim sehingga kemangkatan baginda pada 31 Januari 1862.

Hasrat Inggeris ingin menjadikan Johor sebagai kawasan pedalaman yang banyak membantu pertumbuhan Singapura sebagai pusat perdagangan antarabangsa telah membolehkan Temenggong Ibrahim menjadikan Johor sebagai pusat pengeluaran lada hitam dan gambir melalui Sistem Kangchu Cina dan Sistem Buruh Kontrak Jawa.

Kepesatan kemajuan negeri Johor yang dirintis oleh baginda terus diperkasa dan diperkukuhkan oleh anakanda baginda, Sultan Abu Bakar yang memerintah dari tahun 1862 hingga 1895 termasuk menukar nama bandar Iskandar Puteri kepada Johor Bahru dan turut mereka semula bendera negeri dan bendera peribadi pada 1871.

Menerusi Perjanjian Setia pada 1885, baginda yang memakai gelaran "Maharaja" dan waris-waris baginda diiktiraf oleh Inggeris dan memakai gelaran Sultan Johor. Berikutan perjanjian tersebut Sultan Abu Bakar turut menubuhkan Askar Timbalan Setia Negeri Johor. Bandar Johor Bahru dan negeri Johor terus dimajukan dan Sultan Abu Bakar dan turut melantik Datuk Jaafar Muhammad sebagai Menteri Besar Johor pertama. Legasi Kesultanan Johor diteruskan oleh Sultan Ibrahim pada 7 September 1895 berikutan kemangkatan ayahanda baginda, Sultan Abu Bakar. Baginda yang diputerakan pada 17 September 1873 memang telah diasuh dan dipimpin sejak kecil sebagai bakal raja termasuk didedahkan dengan dunia luar dengan melawat beberapa negara seperti Eropah, Jepun, China dan Amerika Syarikat.

Semasa pemerintah baginda, jalan kereta api merentasi negeri Johor dapat disiapkan pada 1908 dan Tambak Johor yang menghubungkan Johor Bahru-Singapura berjaya disiap pada tahun 1924. Selain itu, baginda amat mengambil berat hal pendidikan dengan menitahkan pelajaran wajib diberikan kepada semua kanak-kanak menerusi penggubalan Enakmen Pelajaran Wajib 1902.

Baginda yang mangkat pada 8 Mei 1959 kemudian digantikan oleh anakanda baginda, Sultan Ismail yang diputerakan pada 28 Oktober 1894 dan baginda sentiasa memberi perhatian kepada pembangunan negeri, termasuk mengilhamkan Penubuhan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Negeri Johor (PKENJ), Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora), Projek Johor Barat, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra) dan Pelabuhan Pasir Gudang.

Selepas kemangkatan Sultan Ismail pada 10 Mei 1981, Kesultanan Johor diteruskan oleh Sultan Iskandar yang diputerakan pada 8 April 1932. Di bawah naungan baginda, Johor terus maju serta pelbagai pembangunan prasarana, perumahan, ekonomi, pelajaran dilaksanakan termasuk agama Islam berkembang dengan pesat. Malah, koridor ekonomi yang pesat membangun di negeri ini, Iskandar Malaysia dan pusat pentadbiran baharu kerajaan negeri dikenali sebagai Kota Iskandar di Nusajaya telah dirasmikan oleh baginda pada 16 April 2009. Kepesatan pembangunan negeri Johor kemu­dian diteruskan oleh anakanda baginda, Sultan Ibrahim yang dimasyhurkan pada 23 Januari 2010.

Nyata di bawah naungan baginda, Johor semakin pesat membangun, sekali gus meningkatkan taraf hidup dan esejahteraan rakyat jelata. Baginda amat terkenal sebagai Sultan yang berjiwa rakyat dan telah mengilhamkan program Kembara Mahkota Johor (KMJ) sejak 2001 dengan menjelajah ke seluruh pelosok negeri untuk mendekati dan menyelami kehidupan rakyat jelata.

Daulat Tuanku.


Keutamaan baginda, Johor dan rakyat
MUKADIMAH: Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang bakal berlangsung pada Isnin ini adalah upacara istimewa yang akan mewarnai sejarah negeri Permata Selatan ini.Mohamed Khalid

Era Johor Moden di bawah pemerintahan Dinasti Temenggong menyaksikan negeri ini bukan sahaja tidak pernah dijajah pada zaman kolonial, malah diiktiraf oleh Britain sebagai  rakan perdagangan penting. Untuk itu dalam wawancara bersama menteri besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin selaku wakil kepada kerajaan negeri dan rakyat Johor menceritakan sendiri bagaimana pentingnya Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor yang kelima ini dan hubungannya dengan pihak istana.

MINGGUAN: Bagaimana pandangan Datuk Seri tentang istiadat kemahkotaan yang bakal berlangsung Isnin ini?

MOHAMED KHALED: Alhamdulillah, saya percaya seluruh rakyat Johor berasa bertuah kerana selepas 55 tahun, kita berpeluang menyaksikan detik bersejarah Istiadat Kemahkotaan yang jarang sekali berlangsung. Istiadat Kemahkotaan bukanlah sekadar satu istiadat budaya semata-mata, ia harus dilihat dari konteks yang lebih besar.

Terdapat sekurang-kurang tiga keistimewaan istiadat ini.

Pertama; ini adalah suatu penzahiran hubungan rapat rakyat dan institusi kesultanan. Sekali gus selari dengan ungkapan, “Raja dan rakyat berpisah tiada,” yang lazim kita dengar selama ini.

Kedua; kemeriahan sambutan dan penyertaan rakyat dalam istiadat ini adalah lambang kasih sayang dan rasa hormat seluruh warga Johor kepada institusi istana.

Ketiga; istiadat kemahkotaan ini merupakan satu kelangsungan dan warisan takhta Kesultanan Johor yang turut menggambarkan sejarah panjang kesultanan negeri Johor. Malah, jika saya boleh berkongsi sedikit, sejak beberapa bulan lepas, pelbagai lapisan rakyat di segenap pelosok Johor telah bersama-sama dengan pihak berkuasa tempatan melakukan persiapan. Ada yang menggantung bendera Johor di rumah masing-masing. Para peniaga pula giat menghias premis perniagaan dengan pelbagai ucapan menjunjung kasih kepada DYMM Sultan Ibrahim. Malah anak-anak kecil Johor ligat dengan pelbagai keterujaan yang penuh berwarna-warni menunggu acara besar ini.

Setiap warga Johor punya cara sendiri dalam bersama-sama menyambut kedatangan hari bersejarah tersebut. Jadi, saya melihat istiadat kemahkotaan ini sebagai satu upacara penting yang mengukuhkan kedaulatan Kesultanan Johor serta hubungan baik istana dengan rakyat.

Datuk Seri mempunyai hubungan yang unik dengan Sultan Ibrahim kerana pernah bersekolah bersama-sama baginda sewaktu remaja. Bagaimana hubungan ini diterjemahkan dalam usaha memajukan ekonomi Johor?

MOHAMED KHALED: Di mana-mana negeri sekalipun, hubungan baik antara sultan dengan menteri besar adalah penting. Hubungan yang baik begini membolehkan segala dasar kerajaan dapat dilaksanakan dengan lancar dan berjaya. Pada saya, memang benar tidak dapat dinafikan yang kelancaran agenda pembangunan dan pemodenan Johor turut disumbangkan oleh keupayaan pentadbiran negeri mendapat perkenan dan sentiasa saling bekerjasama dengan pihak Istana.

Pertama; keserasian begini bukan sahaja memudahkan urusan pentadbiran, sebaliknya membolehkan segala ikhtiar dan masa difokuskan kepada program-program pembangunan dan kesejahteraan rakyat, khususnya yang telah digariskan dalam pembentangan Bajet 2015 yang lalu.

Kedua; dalam memeta pembangunan negeri Johor, pentadbiran negeri dan istana sering berfikiran terbuka dalam memastikan agar keputusan yang diambil adalah yang terbaik kepada rakyat. Saranan, cadangan dan teguran daripada pihak istana sering diambil sebagai panduan dalam memperbaiki sebarang kelemahan yang terdapat dalam himpunan rencana pembangunan kita.

Pada saya, ini adalah sesuatu yang amat positif dan saya amat berharap hubungan baik ini dapat diperkukuh dan dikekalkan.

Daripada kaca mata Datuk Seri yang sudah mengenali baginda seawal di bangku persekolahan dan sebagai Menteri Besar, bagaimana perwatakan dan peribadi DYMM Sultan ?

MOHAMED KHALED: Saya tidak rasa yang saya berada dalam kedudukan terbaik untuk bercakap tentang perkara ini. Sebenarnya, ketika di bangku sekolah kami tidak terlalu rapat. Ketika itu saya tahu DYMM Tuanku merupakan anak DYMM Sultan Johor manakala saya pula ialah anak kepada pekerja di Istana. Jadi, wujud sedikit jurang kerana saya secara peribadi amat menghormati baginda.

Namun kemudian, sebagai menteri besar, saya berpeluang berkhidmat kepada baginda. Saya boleh katakan bahawa DYMM Tuanku Sultan adalah seorang raja yang sangat budiman dan mempunyai pandangan jauh.Keutamaan baginda ialah Johor dan rakyatnya. Itu saya berani jamin. Baginda merupakan sultan yang sangat mengambil berat tentang kemaslahatan rakyat Johor.

Saya sering ditanyakan tentang keadaan rakyat jelata dan baginda selalu memandang serius perkara ini. Kerana itulah, dalam menyokong wawasan baginda melihat Johor muncul sebagai negeri paling maju, moden, bersih, bersatu padu dan berdaya saing daripada segi ekonomi, pembangunan manusia, pemeliharaan adat dan budaya serta kecanggihan prasaranan dan infrastruktur di Malaysia, tidak ada yang lebih bermakna bagi saya selaku menteri besar selain bekerja keras bersama-sama dengan baginda merealisasikan agenda murni ini agar berjaya dan berkesan.

Apakah harapan Datuk Seri selepas selesai istiadat kemahkotaan dan sambutanya nanti?

MOHAMED KHALED: Seperti yang saya jelaskan, hubungan baik antara kerajaan negeri dengan istana seperti sekarang amat penting. Harapan saya, DYMM Tuanku akan terus diberkati oleh Allah SWT bersemayam di atas takhta Kerajaan Johor dengan penuh keberkataan dan kesejahteraan. Semoga segala yang dirancang dan disusun oleh kerajaan negeri demi kemaslahatan seluruh rakyat jelata mendapat keredaan Allah SWT dan dipermudahkan pelaksanaannya.

Saya percaya, kemajuan dan kemodenan Johor akan turut menjadi tamsilan dan bukti kebijaksaan pentadiran negeri ini sama ada di pihak jentera negeri mahupun istana. Jesteru, saya mengambil kesempatan ini agar seusai sahaja istiadat kemahkotaan nanti, seluruh rakyat Johor akan lebih bersemangat dalam memberikan yang terbaik buat negeri Johor. Inilah masa untuk kita sama-sama berbakti dan menzahirkan kesetiaan kepada institusi beraja dan negeri ini.

Apa pesanan Datuk Seri kepada rakyat Johor sempena istiadat kemahkotaan ini.

MOHAMED KHALED: Kepada seluruh rakyat Johor, marilah bersama-sama menjadi sebahagian daripada detik bersejarah istiadat kemahkotaan yang akan diadakan pada 23 Mac ini.

Sama-sama kita doakan agar istiadat bersejarah ini nanti berlangsung dengan jayanya, penuh gilang gemilang, lancar dan diberkati seperti yang telah dirancang.

Lebih penting, saya harap rakyat Johor akan berbangga dengan istiadat ini yang merupakan suatu petunjuk besar sejarah panjang dan unik negeri ini. Perkara ini adalah warisan yang mendefinisikan citra dan budaya masyarakat Johor dan kita harus berbangga dengannya. Negeri ini bukan sahaja bersultan dan berdaulat.

Ia harus kekal bersultan dan berdaulat, insya-Allah.

Tags: raja, sultan
Subscribe

 • Singgang Ikan Tongkol/Aye/Kayu

  INGREDIENTS: 1 ekor ikan tongkol/aye..potong kecil dan bersihkan 3 ulas bawang putih dimayang 2 cm…

 • Udang Berempah

  INGREDIENTS: 500 gm udang size L - gaul garam n blackpepper or white pepper 3 ulas bawang putih - tumbuk / ketuk 3 biji cili…

 • Ikan Cencaru Sumbat

  INGREDIENTS: 4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang] minyak BAHAN SAMBAL (MESINKAN) 2 batang serai…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments