kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Untuk apa buat GST?, Tegas laksana GST

Untuk apa buat GST?
KERAJAAN telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk para usahawan yang hendak menjejakkan kaki mereka ke dunia perniagaan, khususnya buat orang-orang Melayu melalui Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Kita telah melihat pelbagai inisiatif seperti pinjaman TEKUN, pinjaman ATOM untuk bengkel automotif, TUKAR dana transformasi kedai runcit, melalui Mara kita menyediakan pelbagai kelas, bengkel, kursus malah menyediakan ruangan inkubator buat para usahawan muda.

Akan tetapi banyak kali kita lihat kegagalan usahawan-usahawan ini bukan sahaja untuk memajukan perniagaan mereka malah untuk berniaga cukup-cukup pulang modal sekalipun amat sukar dalam industri tertentu.

Sememangnya kita perlu akui dalam sesetengah kes usahawan itu sendiri mempunyai masalah disiplin namun dalam bidang peruncitan tertentu, apabila usahawan yang telah kita latih masuk ke dalam pasaran, kita mendapati amat sukar untuk mereka bersaing walhal kalau dari segi zahirnya ini tidak sepatutnya berlaku.

Kita ambil contoh dalam bidang bengkel automotif, berapa banyak kes yang kita dengar dan rekod mengenai alat ganti tiruan, alat ganti seludup malah ada alat ganti cetak rompak dalam pasaran. Agak aneh apabila lebih murah untuk kita mendapatkan alat ganti Toyota dari bengkel ketiga berbanding membeli terus daripada Toyota, malah perbezaan harga alat ganti antara kedua-duanya cukup besar.

Secara zahirnya nampak seperti pasaran domestik kita mempunyai persaingan yang sihat namun kalau dilihat secara teliti banyak ketirisan, salah laku dan penguasaan golongan kartel yang memonopoli pasaran secara gelap.

Sebab itu banyak kita lihat usahawan muda yang membuka bengkel gagal untuk bersaing terutama dari segi harga servis dan harga alat ganti, ini kerana pada usahawan dan peniaga yang mengikut undang-undang akan sentiasa ke belakang berbanding pesaing mereka yang mempunyai kelebihan harga dan kos kerana tidak mematuhi peraturan.

Perkara ini berlaku kerana negara kita selama ini mengamalkan sistem cukai peruncitan yang tidak efisien iaitu SST (Sales and Service Tax). Sistem percukaian yang hanya mengenakan cukai pada pengilang dan pengimport menyebabkan amat sukar untuk kerajaan mengawal selia pergerakan barangan. Ini menyebabkan banyak kes penyeludupan dan perniagaan yang mengelak daripada membayar cukai.

Kita memerlukan sistem percukaian yang lebih telus, sistem yang mudah untuk kita mengawal selia pergerakan barangan dan perkhidmatan di semua rantai penawaran. GST ialah cukai yang dikenakan pada semua transaksi perniagaan dan pada masa sama dirangka untuk tidak terlalu membebankan peniaga melalui sistem tuntutan semula.

Apabila kita dapat melihat jumlah cukai yang dikenakan pada setiap rangkaian penawaran maka kerajaan dapat melihat dengan telus jumlah sebenarnya barangan yang dikilang, diimport, yang dijual, keuntungan dan pendapatan sebenar sesebuah perniagaan itu.

Apabila kita melaksanakan sistem percukaian yang lebih telus maka amat sukar untuk pasaran dikuasai oleh golongan kartel yang menguasai pasaran dengan menawarkan harga yang tidak kompetitif melalui penyeludupan, menyimpan bekalan dan mengelakkan diri dari mengisytiharkan cukai. Sebab itu lebih dari 160 buah negara dalam dunia mengamalkan sistem cukai GST.

Namun sudah pasti ada suara-suara yang mengatakan bahawa akhirnya walau apa sekalipun alasan yang diberikan harga bara­ngan tetap akan naik. Sepatutnya mengikut hukum logik ada barang yang akan turun harganya dan ada juga yang akan naik, ini perlu kita akui, namun peniaga yang paling bising mengenai GST ini kebiasaannya adalah mereka yang selama ini mengelak dari membayar cukai.

Ini kerana bukan sahaja perlu mereka mengisytiharkan cukai barangan yang mereka tidak bayar selama ini, malah melalui sistem GST adalah lebih mudah untuk Lembaga Hasil Dalam Negeri mengetahui pendapatan sebenar mereka.

Untuk jangka masa pendek memang saya akui akan mempunyai sedikit perasaan tidak selesa terutama apabila rata-rata peniaga mengatakan bahawa mereka dipaksa menaikkan harga. Namun apabila pembetulan pasaran bermula, peniaga terpaksa bersaing dan menerima hakikat pelaksanaan sistem cukai ini maka pasaran akan kembali stabil.

Samalah seperti ubat kita akan merasakan sedikit pahit pada permulaan namun kita harus laksanakan ini demi kebaikan pasaran kita untuk jangka masa panjang. Sesungguhnya kerajaan hari ini mengambil risiko politik untuk melaksanakan dasar yang sukar demi kebaikan masa depan dan saya secara peribadi menyokong tindakan berani ini. Khairul Azwan Harun ialah Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Utusan Malaysia Rencana 30 Mac 2015

Tegas laksana GST
Setelah hampir 27 tahun, cukai barangan dan perkhidmatan (GST) disebut buat pertama kalinya di Malaysia, akhirnya tanggal 1 April ini, iaitu tiga hari lagi men­jadi penentu pelaksanaan sistem percukaian ini. Kerajaan sudah menyatakan bahawa GST tidak akan ditangguhkan. Dalam keadaan banyak lagi rakyat Malaysia yang masih samar-samar atau kurang faham dengan GST, persoalan asas sama ada GST benar-benar memberi manfaat kepada rakyat dan negara akan hanya ditentukan selepas kerajaan dapat melaksanakan GST dengan jayanya.

Sudah menjadi lumrah di Malaysia, sebarang perubahan yang ingin dibuat pastinya akan mendapat bantahan. Lebih-lebih lagi kalau bantahan itu melibatkan orang politik, maka riuh rendah dibuatnya seolah-olah perubahan yang ingin dibuat tidak langsung memberi manfaat kepada rakyat. Selepas perubahan itu ber­jaya dilaksanakan, baharulah dapat menutup mulut golongan seperti ini yang tidak pernah sunyi dalam menghangatkan sesuatu isu rakyat.

Maka untuk menutup mulut golongan ini daripada terus menghasut majoriti rakyat Malaysia, mahu tidak mahu kerajaan perlu membuktikan bahawa GST benar-benar memberi manfaat kepada rakyat. Pokoknya di sini ketegasan kerajaan dalam melaksanakan perubahan dalam sistem percukaian Malaysia.

Banyak contoh di negara lain yang membuktikan bahawa GST memberi manfaat kepada rakyat dan negara. Usah pergi jauh, di negara jiran kita, Singapura, GST telah memberi impak positif kepada negara berkenaan. Lebih banyak lebihan wang dan dana boleh digunakan untuk pembangunan negara. Malah, wang berkenaan boleh meringankan mereka yang kurang berkemampuan. Bayangkan sebuah negara yang tidak mem­punyai sumber semu­la jadi yang banyak seperti negara kita pun mampu menjadi sebuah negara yang cukup maju di dunia, maka, tiada alasan untuk negara kita mencapai lebih banyak kejayaan.

Cuma bezanya di sana, ketegasan kerajaan dalam melaksanakan sesuatu perkara. Umum mengetahui, salah satu perkara yang sering disebut-sebut oleh rakyat Malaysia ialah kelemahan penguatkuasaan yang menyebabkan banyak kerugian kepada rakyat dan negara. Misalnya, ketirisan melibatkan penyeludupan minyak di negara jiran adalah berpunca daripada kelemahan penguatkuasaan.

Akhirnya, untuk mengatasinya kerajaan telah menarik subsidi minyak. Tidak kurang juga isu warga asing yang terlibat dalam perniagaan, dengan sewenang-wenangnya mereka membuka kedai. Sampai sekarang pun isu ini tidak selesai, menggambarkan kelemahan penguatkuasaan.

Maka, dalam hal GST, kerajaan perlu tegas terutamanya terhadap peniaga-peniaga yang sengaja mengambil kesempatan untuk menggagalkan pelaksanaan GST. Ada antara mereka dengan sengaja menaikkan harga barangan sebelum GST dilaksanakan lagi. Sedangkan kenaikan harga barangan yang dijual tidak berkait langsung dengan GST.

Apa yang berlaku, rakyat diadu domba seolah-olah kenaikan tersebut berpunca daripada GST. Dengan kata lain, GST dikambinghitamkan demi keuntungan sebelah pihak. Akibat kekurangan maklumat atas beberapa faktor seperti maklumat tidak sampai kepada mereka atau mereka sendiri malas untuk mencari maklumat sebenar dengan mempercayai bulat-bulat media sosial, maka segelintir golongan rakyat ini dengan mudahnya dihasut untuk membangkitkan kemarahan terhadap GST.

Di Singapura juga tatkala GST ingin dilaksanakan, rakyatnya juga kekurangan pemahaman tentang GST, namun perkara ini dapat diatasi dari hari ke hari sehinggalah rakyat mula nampak kebaikan GST. Kerajaan Singapura telah berusaha bersungguh-sungguh memberi kefahaman tentang GST kepada rakyatnya.

Mendesak

Mengambil contoh, caj perkhidmatan yang dikenakan oleh hotel dan restoran dalam lingkungan 5-15 peratus, isu ini hanya berbangkit dalam kalangan rakyat selepas kerajaan mengumumkan pelaksanaan GST. Jika tidak, berapa ramaikah rakyat Malaysia mengetahui bahawa caj perkhidmatan tersebut bukanlah cukai yang dibayar kepada kerajaan? Apabila ada yang menganggap itu cukai yang dikutip oleh kerajan, jadi tidak semena-mena perasaan marah boleh timbul terhadap kerajaan.

Ekoran isu caj perkhidmatan ini timbul, maka terdapat pihak yang mendesak kerajaan untuk menghapuskan caj perkhidmatan. Malangnya, caj perkhidmatan ini dikatakan tidak dikawal oleh kerajaan. Adakah caj perkhidmatan tersebut setimpal dengan kualiti perkhidmatan yang diberikan oleh peniaga? Di sini, kerajaan perlu tegas untuk membuat keputusan demi kepentingan rakyat.

Lihat sahajalah isu kenaikan harga minyak yang digunakan untuk menaikkan harga barangan dan makanan, walhal apabila harga minyak diturunkan tidak pula harga barangan dan makanan diturunkan. Inilah yang sebenarnya dibimbangi oleh rakyat. Contoh ini pun sudah cukup untuk membuktikan bahawa terdapat peniaga yang sengaja mengambil kesempatan untuk mengaut keuntungan berlipat kali ganda.

Mereka ini jugalah yang memberi seribu satu alasan kononnya pelaksanaan GST menyusahkan mereka dan melibatkan kos pematuhan yang tinggi. Sejak sekian lama, mereka mengaut keuntungan yang cukup tinggi sehingga menjadikan mereka kaya raya, jadi apalah salahnya, mereka menyerap kos ini demi berbakti kepada rakyat. Bagi peniaga yang masih degil menaikkan harga produk mereka dengan keterlaluan, kerajaan sewajibnya tegas menguatkuasakan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011. Apalah gunanya, di atas kertas, terdapat akta yang bagus, namun penguatkuasaan tidak ke mana.

Perlu diingat, selain kos pematuhan yang terpaksa ditanggung oleh mereka, kerajaan juga menanggung kos pentadbiran untuk melaksanakan GST. Sebab itulah, usah memberi seribu satu alasan hanya untuk kepentingan diri sendiri. Kalau 160 negara telah melaksanakan GST termasuklah United Kingdom yang telah berjaya melaksanakan GST, adakah masih tidak cukup bukti GST itu sistem percukaian yang bagus?

Kos pentadbiran yang ditanggung oleh kerajaan diperlukan untuk memastikan kelancaran sistem GST bagi merealisasikan kecekapan dan keberkesanan pelaksanaannya. Melalui kutipan GST yang cekap akan menentukan bahawa dana yang lebih banyak dan pendapatan kerajaan yang lebih stabil boleh dikembalikan semula kepada rakyat terutamanya untuk memperkukuhkan jaringan keselamatan sosial dengan membantu golongan yang kurang berkemampuan, berpendapatan rendah dan mereka yang sudah pencen.

Malah, melalui ketegasan kerajaan jugalah, wang kutipan GST dapat disalurkan kepada rakyat pada tahap kecekapan yang paling optimum. Dengan ini, bakal memperbetulkan reaksi negatif segelintir rakyat, memacu ekonomi dan daya saing negara serta memperkukuhkan lagi kredibiliti kerajaan di mata rakyat.

- Dr . Rohami Shafie ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan, Pusat Pengajian Perakaunan, Kolej Perniagaan, Universiti Utara Malaysia. Utusan Malaysia Rencana 29 Mac 2015
Tags: cukai, ekonomi, gst
Subscribe

 • Mat Kelubi pahlawan yang dilupakan

  MENGKAJI sejarah perjuangan gerakan menentang campur tangan Inggeris dalam pemerintahan negeri Pahang pada hujung abad ke-19, ia tidak lengkap jika…

 • Mengenang tokoh pendidikan berjasa

  BUKU ditulis oleh bekas Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM), Khailani A. Jalil, adalah mengenai latar belakang 15 Ketua Pengarah…

 • Zaaba pencetus kebangkitan Melayu

  ZAABA atau nama asalnya Zainal Abidin Ahmad, seorang tokoh ilmuwan yang sangat dikenali rakyat dan mendapat sanjungan sebagai seorang pendeta.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments