kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Apabila dunia siber kuasai minda, Cabaran besar SKMM

Apabila dunia siber kuasai minda

Dalam dunia moden, telefon pintar bagaikan sukar dipisah daripada pemiliknya. Ia sudah menjadi komunikasi paling pantas dengan segala maklumat boleh diperoleh secepat kilat.

Telefon talian tetap di rumah bagaikan sudah tidak relevan melainkan sekadar syarat kerana ia dipakej bersama perkhidmatan internet seperti Unifi dan Streamyx. Begitu juga telefon awam, yang jarang sekali dilihat digunakan sekarang. Biarlah ia tinggal gagang, tiada siapa pun peduli untuk membuat laporan. Generasi sekarang sudah tidak mengenali apa itu alat dipanggil kelui, teleks dan telegram yang popular lebih tiga dekad lalu. Gaya hidup masyarakat sudah berubah dengan kemunculan peralatan teknologi canggih. Semakin ramai rakyat Malaysia menjadi 'netizens' dan hidup dalam keadaan serba 'connected' atau terhubung. Jarak dan masa sudah tidak menjadi halangan.

Malah keadaan itu juga memberi cabaran hebat kepada pihak media, sama ada media cetak atau elektronik. Jika 20 tahun lalu, sekurang-kurangnya 10 daripada 20 pelanggan, bersarapan di kedai mamak atau gerai biasa sambil membaca akhbar, kini senarionya sudah berubah. Anda boleh lihat sendiri, setiap orang sibuk bermain dengan telefon bimbit seperti WhatsApp atau membaca status di Facebook. Mereka bagaikan dah kurang bercakap sesama sendiri tetapi jari jemari saja yang 'bercakap'.

Itulah realitinya. Berdasarkan statistik penggal pertama 2012 dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), sehingga April 2012, setiap 100 penduduk negara ini, ada 129 telefon bimbit digunakan, sedangkan hanya 36 daripada setiap 100 isi rumah menggunakan telefon talian tetap. Justeru, semua rakyat negara ini ada telefon bimbit peribadi jika diambil kira peratusan itu dan selepas ditolak golongan bayi dan kanak-kanak belum bersekolah, angka pengguna lebih satu telefon bimbit tentunya tidak kecil.

Berdasarkan semua senario ini, maka jelas sekali komunikasi melalui telefon bimbit menguasai dunia. Apa saja yang terkeluar dalam media sosial, sebahagian besar akan tahu dan berkongsi tidak kira sama ada ia sahih atau sebaliknya. Apa saja yang disebarkan melalui aplikasi WhatsApp, mudah tersebar dan jika kandungannya 'menarik' ia akan menjadi viral - dan yang paling menyedihkan ia tidak mengira sensitiviti kaum atau agama. Benar, ada juga sebaran yang berguna untuk menjadi renungan bersama sebagai pengajaran, tetapi lebih banyak yang berbentuk provokatif, memperlekehkan orang lain atau semata-mata menyebarkan sesuatu kenyataan palsu yang direka pihak tidak bertanggungjawab.

Segelintir netizens menggunakan media sosial sebagai alat untuk tujuan negatif seperti menyinggung perasaan orang lain, menipu dan menghasut, amat malang sekali. Diharap pihak SKMM yang sudah menubuhkan Jabatan Digital Forensik dan Jabatan Risikan Rangkaian, bertindak lebih pantas untuk menyiasat dan mengambil tindakan mengikut undang-undang berkaitan alam siber, tanpa perlu menunggu laporan rasmi.

Dalam hal ini, tahniah kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar yang menggunakan sepenuhnya media sosial terutama Twitter untuk menyampaikan mesej di alam siber berkaitan isu semasa terutama kepada mereka yang mengeluarkan pos berbaur perkauman dan hasutan, termasuk yang menghina agama.

Cabaran besar SKMM

Khamis lalu, bersamaan 26 Mac, Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja membuat laporan polis bagi menafikan penyiaran sebarang kenyataan berhubung pendiriannya dalam isu hudud.

Malah, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad dalam laporan di Balai Polis Jalan Travers, Kuala Lumpur, menegaskan apa yang disiarkan sebuah portal berita adalah tidak benar dan bukan dikeluarkan oleh pejabat berkenaan. Pada hari yang sama, Pejabat Perdana Menteri menafikan Datuk Seri Najib Razak pernah mengeluarkan apa-apa kenyataan mengenai pelaksanaan hukum hudud seperti yang tersebar dalam aplikasi 'WhatsApp' dan media sosial.

Artikel fitnah dalam media sosial

Kedua-dua insiden ini membabitkan dua institusi penting dalam negara yang mahu dipalitkan dengan fitnah. Majlis Raja-Raja Melayu dalam responnya melahirkan rasa dukacita dan murka berhubung artikel fitnah yang disiarkan portal terbabit. Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja menyifatkan laporan itu mencemarkan ketinggian darjat dan martabat Sultan dan Raja-Raja Melayu. Serentak itu, banyak pihak mendesak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tindakan tegas ke atas portal berita berkenaan, termasuk Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang menyifatkan laporan portal berkenaan tidak bertanggungjawab dan biadab.

Sama seperti kes yang berlaku sebelum ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek juga mahu SKMM menyiasat laporan berkenaan. Sama ada suka atau tidak, persepsi orang ramai ketika ini ialah SKMM di bawah pentadbiran yang lemah kerana selalu melepaskan pihak yang menyemaikan kebencian daripada dikenakan tindakan. Malah, dalam isu berhubung laporan 'palsu' sebuah portal berita dan penyebaran kenyataan palsu melalui 'WhatsApp' membabitkan Pejabat Perdana Menteri membabitkan soal hudud, menyerlahkan SKMM perlu bertindak pantas dan tegas dalam membendung penyebaran berita palsu sebegini.

Segera bertindak tegas

Melewat-lewatkan tindakan atau menghadapkan mereka yang terbabit ke mahkamah seperti kes penyebaran berita palsu mengenai banjir besar di Kelantan mengundang persepsi bahawa tindakan mereka yang terbabit tidak salah. Ketika ini, tahap 'menguji' kemampuan SKMM sudah sampai ke tahap tertinggi apabila ada pihak begitu berani mempermain-mainkan institusi Raja-Raja Melayu dan Perdana Menteri. Untuk itu, ada pihak yang mahu SKMM mengenakan tindakan sekeras-kerasnya kepada pihak terbabit sebagai pengajaran kepada portal berita lain, mahupun individu agar tidak melakukan provokasi membabitkan Raja-Raja Melayu dan pemimpin utama negara. Malah, banyak pihak yang menunggu dengan penuh minat untuk mengetahui perkembangan siasatan SKMM membabitkan kes video wartawan BFM, Aisyah Tajuddin yang didakwa mempermain-mainkan hukum Islam. Rakyat yang cintakan keamanan mengharapkan ketegasan SKMM dan permohonan maaf selepas membuat kesalahan seperti yang sering dilakukan sebelum ini, bukanlah satu lesen untuk mana-mana pihak melepaskan diri daripada dikenakan tindakan, termasuk oleh SKMM.

Tags: ict, internet, media
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments