kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Prinsip pasak mudahkan proses pemindahan, Tetap utuh meskipun dilanda banjir

Tetap utuh meskipun dilanda banjir

USIANYA dipercayai sudah mencecah lebih 100 tahun, namun Rumah Serambi Pahang yang mempunyai ciri-ciri binaan yang unik dan struktur kayunya yang tahan masih tetap teguh dan utuh di atas tanah.

Malah rumah peninggalan bekas Penghulu Mukim Kelola, Ismail Khatib Bakar itu tidak pernah runtuh atau berubah kedudukannya meskipun pernah tiga kali dilanda banjir besar pada 1926, 1971 dan 2014.

Menurut Dr. Muhammad Pauzi Abd. Latif, pembinaan tiang yang terdiri daripada jenis kayu terbaik dan kuat menjadikan struktur binaan rumah tahan lama.

.
ZAHARAH Ismail melihat rumah peninggalan ayahnya buat kali terakhir sebelum dipindahkan ke UPM.

“Kita dapati pembinaan Rumah Serambi Pahang menggunakan teknik puting iaitu kayu alang ‘diselak’ pada tiang bagi memastikan kekuatan dan ketahanan struktur binaan tidak terjejas mahupun bergerak walaupun dilanda banjir.

“Sebab itu, meskipun tiga kali berlaku banjir besar, rumah tersebut masih berdiri teguh di atas tanah sementara rumah lain yang berada di sekelilingnya musnah,” katanya.


KAYU alang yang dipasang pada tiang bertujuan mengukuhkan struktur rumah

Tambahnya, melihat kepada faktor-faktor tersebut, Universiti Putra Malaysia (UPM) mengambil langkah memindahkannya ke Muzium Warisan Melayu universiti itu bagi tujuan pemuliharaan dan pemeliharaan warisan sejarah.

Katanya, keunikan rumah Melayu tradisional itu perlu dipulihara kerana ia menjadi lambang kepada kreativiti dan kehalusan seni bina masyarakat Melayu yang tinggi.


EMAS tulen dan syiling perak ditemukan di dalam tiang seri ketika proses pemindahan rumah dilakukan.

“Malah kreativiti orang Melayu terserlah sebelum pembinaan rumah itu lagi apabila mereka sudah tahu memikirkan cara bagaimana menyimpan tanda ‘usia’ kediaman.

“Memandangkan dahulu tidak ada dokumen bertulis 
atau perjanjian jual 
beli, jadi masyarakat dahulu memasukkan duit syiling tertera tahun yang sama ia mula didirikan ke dalam lubang kuku tiang seri.

“Bagi Rumah Serambi Pahang, tarikh yang tertera pada duit syiling ditemui pada tiang seri ialah tahun 1911. Berdasarkan pada penemuan duit syiling itu, usia rumah tersebut dipercayai sudah menjangkaui 104 tahun,” katanya.

Dalam pada itu, anak bongsu Ismail iaitu Zaharah, 69, berkata, dia amat berbesar hati menyerahkan rumah berkenaan kepada pihak muzium bagi pemuliharaan dan penjagaan sebagai tatapan generasi muda.

Katanya, rumah tradisional itu bukan sahaja mempunyai keunikan dari segi keteguhan dan ketahanan tetapi mempunyai nilai sejarah yang perlu diketahui dan dihargai oleh pelbagai masyarakat.

Ujarnya, dia berharap rumah yang telah ditinggalkan sejak 26 tahun itu dapat memberi manfaat kepada semua pihak terutama dari segi warisan sejarah Melayu.


Prinsip pasak mudahkan proses pemindahan
PEMBINAAN rumah tradisional pada masa dahulu tidak memerlukan arkitek, pelan-pelan dan lukisan yang terperinci, sebaliknya kediaman lama itu dibina berasaskan pengetahuan akal dan lisan yang diturunkan dari generasi ke generasi.

Konsep seni bina kebanyakannya bergantung kepada kemahiran yang dimiliki dan pengalaman pertukangan atau jurubina yang membangunkan sesebuah rumah, di samping tiada spesifikasi mahupun ketetapan terperinci yang perlu dipatuhi sebelum pembinaan.

Selain itu, prinsip pasak yang diaplikasikan di dalam binaan menjadikan seni bina rumah Melayu tradisional bersifat mudah untuk ditambah atau dikurangkan keluasan ruang, di samping boleh dibuka dan dipindahkan ke kawasan lain.


PEKERJA mengangkat kayu yang telah dibuka dan diasingkan untuk dibawa ke Universiti Putra Malaysia.

Sebab itu, menurut Kontraktor Syarikat Sfi Niaga Industri, Shamsol Fahimy, 36, proses pembinaan semula rumah serambi Pahang di lokasi yang baharu tidaklah terlalu sukar atau menyulitkan.

“Kerja-kerja pembinaan dijangka berjalan lancar dan tidak berdepan dengan masalah memandangkan sebelum ini kami juga pernah terlibat di dalam projek pemindahan dan peneguhan semula rumah-rumah Melayu tradisional lain yang dijalankan UPM.

“Cuma cabaran mungkin ada disebabkan bahan binaan yang berat, faktor cuaca dan keadaan tanah yang mempengaruhi tempoh masa pemasangan semula rumah tersebut,” katanya.

Dalam pada itu, menurutnya, proses pemasangan semula rumah akan dilakukan secara teliti dan mengikut kaedah yang betul agar ia tidak ‘mencederakan’, merosak atau memusnahkan nilai seni bina dan warisan yang terdapat pada rumah berkenaan.

“Pemasangan rumah tradisional memerlukan ketelitian kerana jika berlaku kesilapan, untuk membetulkan semula adalah sukar kerana ia melibatkan penggunaan kayu,” katanya.

Tags: rumah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments