kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mula terima GST

SEBELUM pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada 1 April lalu, pihak tertentu sudah memalu kompang untuk menakut-nakutkan rakyat kononnya sistem cukai kepenggunaan yang baharu itu zalim dan bakal menyusahkan rakyat.

Seorang pemimpin sebuah kerajaan negeri pembangkang mengatakan kerajaan negeri itu menolak GST kerana sistem cukai itu tidak mematuhi prinsip asas dalam sistem pencukaian dan membebankan rakyat. Seorang ketua sebuah parti pembangkang pula mendakwa GST bercanggah dengan konsep adil dalam Islam kerana mengenakan cukai kepada semua orang.


Bagi pihak ini, tidak ada apa yang baik tentang GST. Pendek kata, pada gambaran mereka ini, GST seolah-olah “raksasa jahat” yang bakal membawa penderitaan dan kesengsaraan kepada rakyat.

Walhal, lebih 160 buah negara termasuk negara maju sudah lama melaksanakan GST kerana ia merupakan sistem pencukaian yang paling cekap, telus dan adil.

Dengan GST, setiap rakyat tahu jumlah cukai yang dibayar oleh mereka dan peniaga juga tidak boleh lagi mengelak daripada membayar cukai yang dikutip daripada pengguna kepada kerajaan seperti yang berlaku dalam sistem cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang dilaksanakan sebelum ini.

Kini sudah masuk hari kelima GST dilaksanakan. Tidak ada apa yang buruk berlaku dan rakyat menempuhi kehidupan seperti biasa. Ini kerana selama ini pun, rakyat membayar cukai kepenggunaan tetapi bezanya, cukai yang dikutip oleh peniaga sebelum ini belum tentu sampai kepada kerajaan.

Pada hari pertama pelaksanaan GST, sambutan rakyat terhadap pelaksanaan GST boleh dikatakan pelbagai. Ada yang sanggup menunggu jam melepasi pukul 12 tengah malam memasuki 1 April untuk membeli barang, semata-mata untuk menjadi yang terawal memuat status dan gambar resit di Facebook bahawa mereka sudah membayar GST kepada kerajaan.

Malah, ada yang meluahkan kemarahan ekoran kenaikan harga barang dan perkhidmatan. Namun, sebilangan beranggapan ini merupakan kali pertama kerajaan mengutip cukai daripada mereka. Barangkali mereka ini tidak mendapat maklumat yang tepat dan terkejut apabila pertama kali nampak jumlah cukai yang dibayar apabila membeli barang.

Ada pengguna memuat naik resit bayaran memasuki tandas di sebuah kompleks beli-belah terkemuka di ibu kota dengan status tidak mahu lagi membuang air besar di situ kerana berlaku kenaikan harga perkhidmatan sebanyak 10 sen tetapi boleh membayar harga RM2 untuk ke tandas itu.

Pada hari pertama, laman media sosial dipenuhi dengan isu GST. Oleh sebab isu itu menjadi topik utama di laman media sosial, kesedaran pengguna yang sebelum ini memandang enteng GST, juga meningkat. Misalnya, rata-rata pengguna kini tahu bahawa hanya peniaga yang menyertakan nombor pendaftaran (ID) GST di resit jualan boleh mengenakan caj GST dan banyak barang yang dikecualikan daripada GST.

Reaksi daripada pengguna itu perkara biasa kerana GST merupakan suatu yang asing di negara ini yang agak lewat melaksanakannya berbanding negara-negara lain. Namun, masuk hari ketiga dan keempat, isu GST sudah reda dalam media sosial.

Bukan semua naik

Ketika dihubungi, Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Khazali Ahmad, setakat ini, pelaksanaan GST berjalan lancar dan tidak ada kekecohan yang timbul. “Dalam pemantauan yang kita buat, tidak ada masalah besar yang timbul. Masalah yang ada cuma berbentuk teknikal dan pentadbiran.

“Ada peniaga yang tidak mematuhi kehendak pelaksanaan GST, kita beri tunjuk ajar supaya mereka tidak mengelirukan orang. Contohnya, macam barang yang tidak kena cukai, jangan dicukaikan dan pastikan mereka keluarkan invois yang betul supaya tidak timbul masalah,” ujarnya.

Selain itu, kata beliau, pihaknya menasihatkan peniaga supaya menggunakan mesin yang sesuai dan meletakkan nombor ID GST pada invois yang dikeluarkan walaupun menggunakan resit tulisan tangan.

Berdasarkan pemantauan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) di seluruh negara, GST tidak menyebabkan harga semua barang dan perkhidmatan meningkat.

“Ada harga barang tertentu yang naik dan ada juga yang turun. Biasalah, orang cuma sebut harga barang yang naik. Cuba sebut juga harga barang yang turun. Kita sudah pergi ke seluruh negara berjumpa dengan peniaga dan orang awam. Rata-rata memberikan reaksi positif.

“Pada pandangan awal saya, orang sudah mula menerima GST. Saya tengok keadaan tenang sahaja, perniagaan pun berjalan seperti biasa dan orang ramai pun membeli-belah seperti biasa,” kata Khazali.

Beliau turut memberikan amaran keras pihaknya akan mengambil tindakan tegas terhadap peniaga yang tidak berdaftar di bawah GST tetapi mengenakan cukai itu kepada pengguna.

Kenaikan harga barang dan perkhidmatan berikutan pengenalan GST memang sudah dijangka dari awal lagi kerana ada sebahagian peniaga yang akan mengambil peluang untuk meraih keuntungan awal. Golongan ini memang sentiasa mencari peluang menaikkan harga barang apabila ada kesempatan tetapi memberikan pelbagai alasan untuk mengurangkannya apabila harga minyak turun.

Kebaikan GST

Namun, seperti yang acap kali disebut oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kenaikan itu hanya bersifat one-off atau sekali sahaja. Selepas itu, harga barangan dan perkhidmatan akan kembali stabil dalam tempoh enam bulan hingga setahun.

Pelaksanaan GST membolehkan kerajaan memantau harga barang kerana semua perniagaan termasuk pengilang dan pemborong yang mempunyai nilai jualan melebihi RM500,000 setahun diwajibkan mendaftar di bawah GST.

Lompong dalam SST sebelum ini termasuk cukai berganda dan bertingkat akan dihapuskan, sekali gus harga barang akan menjadi lebih stabil dan berpatutan.

Dengan adanya mekanisme ini, pihak berkuasa boleh mengambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 terhadap peniaga yang menaikkan harga untuk mengaut keuntungan berlebihan.

Inilah kebaikan GST yang sepatutnya dilihat dari sudut positif oleh rakyat. Ini merupakan sistem cukai paling telus serta cekap dan atas sebab inilah, negara-negara maju dan membangun melaksanakan sistem pencukaian ini.

Tidak perlu memandang terlalu jauh. Negara-negara jiran kita seperti Indonesia, Vietnam dan Singapura yang lebih awal melaksanakan sistem pencukaian ini sudah menunjukkan impak positif terhadap pertumbuhan ekonomi.

Dengan peningkatan kutipan cukai kepenggunaan, kerajaan boleh mengurangkan cukai korporat dan pendapatan individu.

Secara tidak langsung, ini dapat menjadikan negara lebih mesra pelabur bagi meneruskan pertumbuhan positif ekonomi negara untuk mencapai status negara maju berpendapatan tinggi pada 2020.

-
Tags: cukai, ekonomi
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments