kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

JJ, daripada ahli akademik kepada diplomat hebat, Perginya pemimpin dan diplomat berwibawa

Jamaludin Jarjis, daripada ahli akademik kepada diplomat hebat
KUALA LUMPUR: Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis, yang terkorban dalam nahas helikopter di Kampung Sungai Pening, Semenyih dekat sini, petang semalam, adalah seorang insan yang memiliki pelbagai bakat istimewa.

Ahli Parlimen Rompin itu, yang akan mencapai usia 64 tahun pada 25 Mei ini, memulakan dunia kerjayanya dengan menjadi tenaga pengajar di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) pada 1974 selepas memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains Kelas Pertama dalam jurusan Kejuruteraan Elektrik dari University of Manchester, United Kingdom.


Allahyarham Dr Jamaludin Jarjis

Dua tahun kemudian, beliau memperoleh Ijazah Sarjana Sains dalam bidang Kejuruteraan Elektrik dari University of Manitoba, Kanada dan pada 1980, beliau menamatkan pengajian doktor falsafah (PhD) dalam bidang Kejuruteraan Elektrik (Sistem Kuasa) dari University of McGill, Kanada.

Selepas enam tahun menabur bakti dalam bidang akademik, pada 1981 beliau berundur untuk menubuhkan sebuah firma perunding yang membuat pengkhususan dalam bidang kejuruteraan elektrik dan mekanikal dikenali sebagai J&A Associates.

Pada 1986, beliau membeli EPE Power Corporation Berhad dan menyandang jawatan Naib Pengerusi Eksekutifnya sebelum berundur pada 3 Ogos 2000, sehari sebelum dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB), dan selepas itu dilantik sebagai Pengerusi TNB pada September 2000.

Dalam arena politik, Jamaluddin memulakan langkahnya dengan menjadi anggota UMNO Kampung Mengkasar di Pekan pada 1980 dan menyandang jawatan Ketua Pemuda.

Lima tahun kemudian, beliau dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Pekan dan pada 1988 sebagai Naib Ketua Pemuda UMNO Pahang dan anggota Exco Pemuda UMNO. Beliau juga dipilih sebagai anggota Majlis Tertinggi UMNO bagi penggal 2008-2011.

Kali pertama Jamaluddin, yang juga Pengerusi Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA), bertanding sebagai calon ialah pada Pilihan Raya Umum 1990 iaitu bagi kerusi parlimen Rompin.

Dalam pertandingan itu, beliau mengalahkan calon PAS, Salim@Ahmad Awg Kalib dengan 13,128 undi majoriti, manakala pada pilihan raya umum lepas (Mei 2013), beliau dipilih sebagai Ahli Parlimen Rompin bagi penggal keenam setelah mengalahkan calon PAS, Nuridah Mohd Salleh, dengan majoriti 15,114 undi.

Jamaluddin berundur daripada TNB pada November 2002 setelah dilantik sebagai Menteri Kewangan Kedua dalam pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua tahun kemudian, beliau dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dalam rombakan Kabinet pertama Tun Abdullah Ahmad Badawi pada Januari 2004.

Tidak sampai dua bulan kemudian, beliau dilantik sebagai Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi serta diberi tanggungjawab untuk menjayakan Program Angkasawan Negara bagi menghantar seorang rakyat Malaysia ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa dengan kapal angkasa Soyuz TMA-11.

Program yang diumumkan secara rasmi oleh Dr Mahathir pada 2003 itu merupakan program bersama antara Malaysia dan Persekutuan Rusia di bawah program perjanjian timbal balas kerajaan dengan kerajaan melalui pembelian jet pejuang Sukhoi SU-30MKM untuk Tentera Udara Diraja Malaysia.

Misi angkasa lepas pertama Malaysia itu terlaksana dengan Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor menjadi rakyat Malaysia pertama meneroka angkasa lepas pada 10 Oktober 2007.

Pada 2009, Jamaluddin dilantik sebagai Duta Besar Malaysia di Amerika Syarikat bertaraf Menteri.

Ketika menyandang jawatan itu, beliau memanfaatkan teknologi terkini untuk mendekatkan diri dengan penduduk di kawasan Parlimen yang diwakilinya, walaupun berada jauh di perantauan.

Pada satu majlis di Rompin, Jamaluddin merasmikan program bersama rakyat melalui sidang video dari Amerika Syarikat.

Semasa bertugas selama empat tahun di Washington, beliau berjaya meletakkan hubungan Malaysia-Amerika Syarikat di peringkat paling tinggi dalam sejarah negara ini.

Sebagai duta khas Malaysia di Amerika Syarikat pula, Jamaluddin berusaha gigih untuk meningkatkan hubungan antara kedua-dua negara dan merintis jalan bagi lawatan Obama ke Malaysia tahun lepas.

Lawatan Obama itu merupakan kunjungan pertama presiden Amerika Syarikat dalam tempoh 48 tahun ke negara ini selepas lawatan Presiden Lyndon B. Johnson pada 1966.

Dilahirkan di Pekan, Pahang pada 25 Mei 1951, Jamaluddin meninggalkan seorang isteri, Puan Sri Dr Kalsom Ismail, serta tiga anak iaitu dua perempuan dan seorang lelaki. - BERNAMA

Perginya pemimpin dan diplomat berwibawa
Bagi penulis, Jamaludin yang juga Pengerusi Projek Perumahan 1Malaysia (PR1MA) bukan sekadar seorang ahli politik tetapi juga diplomat yang cukup hebat. Allahyarham mempunyai semangat jati diri sebagai seorang pemimpin Melayu yang kuat.

Masihkah kita ingat pada 4 November 2009, Allahyarham secara rasmi menyerahkan watikah pelantikan sebagai Duta Malaysia ke Amerika Syarikat (AS) kepada Presiden Barack Obama.

Penyerahan itu bukannya dilakukan seperti mana duta-duta sebelum ini yang memakai sut, sebaliknya Allahyarham menarik perhatian apabila memasuki White House seperti pahlawan Melayu dengan baju Melayu dan tanjak. Malah, beliau sempat bertutur dalam bahasa Melayu dengan Obama.

"Aku nak tunjukkan budaya Melayu kat Obama, aku bangga berpakaian macam tu,’’ katanya kepada penulis dalam satu pertemuan kami di Carcosa Seri Negara beberapa bulan selepas peristiwa itu.

Allahyarham dianggap tokoh bertanggungjawab memperkukuhkan hubungan antara Malaysia dengan AS serta memainkan peranan penting untuk menepis sebarang dakyah yang disebarkan oleh pembangkang tentang kerajaan Malaysia kepada AS.

Hasil daripada kesungguhan dan komitmen beliaulah menghasilkan lawatan bersejarah Obama ke Malaysia pada 26 hingga 28 April tahun lalu.

"Ini ialah satu penghormatan kepada rakyat Malaysia kerana dunia besar mengiktiraf kita, sebuah negara Islam. Akhirnya ada pengiktirafan dunia kepada usaha membangunkan negara yang dibuat oleh kerajaan sejak merdeka,’’ kata Allahyarham dalam wawancara dengan penulis menjelang lawatan bersejarah itu.

Seperti mana kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kembalinya Jamaludin ke rahmatullah adalah kehilangan besar kepada kerajaan, parti dan negara. Itulah hakikatnya yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa.

Allahyarham Jamaludin pernah dianggap tenaga baru dalam barisan jemaah menteri apabila dilantik terus ke jawatan Menteri Kewangan Kedua pada 21 November 2002. Beliau kemudiannya berpindah sementara ke Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sebelum diberikan kepercayaan menerajui Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi pada 30 Mac 2004.

Bagi mereka yang mengenali Jamaludin, Allahyarham ialah seorang yang cukup menekankan soal kecemerlangan akademik. Allahyarham sendiri memiliki ijazah Sarjana Muda Sains Kelas Pertama dalam bidang Kejuruteraan Elektrik dari Institut Sains dan Teknologi di Universiti Manchester, United Kingdom yang diperolehnya pada tahun 1974.

Tiga tahun kemudian, beliau menggengam pula ijazah Sarjana Sains dalam bidang yang sama dari Universiti Manitoba, Kanada sebelum memperoleh Doktor Falsafah Kejuruteraan Elektrik (Sistem Tenaga) dari Universiti McGill, juga di Kanada pada 1980.

Walaupun mendapat pendidikan tinggi di luar negara namun jati diri Allahyarham sebagai seorang pemimpin Melayu sentiasa kukuh. Atas sebab itulah, dalam kalangan pemimpin UMNO, Allahyarham dianggap salah seorang pejuang Melayu.

"Apa pun jadi, kita kena pertahan UMNO kerana UMNO sahaja harapan orang Melayu. Dalam usaha ini pemimpin-pemimpin UMNO mesti berubah mengikut perkembangan semasa termasuk memenuhi cita-cita anak muda khususnya berhubung dengan mereka melalui teknologi terkini,’’ kata Allahyarham.

Malah penulis masih ingat ketika kami berbual semasa berlangsungnya Perhimpunan Agung UMNO 2013, Allahyarham menceritakan bagaimana 'agak terkial-kial’ apabila menukar telefon bimbit selari dengan perkembangan teknologi.

"Kita kena belajar untuk kuasai teknologi baru, kalau tidak kita ketinggalan,’’ kata Allahyarham sambil membelek-belek telefon bimbit jenis Samsung yang baru dimilikinya.

Berbual dengan anak kelahiran Pekan, Pahang ini, kita tidak akan berasa bosan kerana Allahyarham mempunyai idea-idea bernas.

Ketika mengikuti lawatan Tun Abdullah Ahmad Badawi yang ketika itu Perdana Menteri di Texas, Allahyarham pernah berbual-bual hampir dua jam dengan penulis di dalam cuaca sejuk di luar sebuah restoran.

Pelbagai pandangan beliau lontar khususnya bagaimana usaha Allahyarham untuk membawa syarikat-syarikat multimedia besar beroperasi di Malaysia.

Allahyarham bukanlah seorang yang suka berpura-pura. Kalau ada sesuatu perkara itu tidak disukai oleh beliau, Allahyarham akan bercakap secara terus-terang.

"Bro, kau kena hati-hati sikit, bila tegur bab politik dalam UMNO ini, takut-takut nanti orang salah faham,’’ tegur Allahyarham kepada penulis tidak berapa lama dulu.

Sesungguhnya pemergian Allahyarham adalah satu kehilangan kepada UMNO dan negara kerana Allahyarham bukan ahli politik biasa tetapi pemimpin dan diplomat yang cukup berwibawa.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham dan menempatkan Allahyarham bersama-sama orang beriman serta beramal soleh. 
– AL FATIHAH.

-
Tags: tokoh
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments