kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Selamatkan intergriti pemimpin politik

Mengikut kajian Transparency International Global Corruption Baromater tahun 2013, 51 daripada 107 negara mencatatkan bahawa politik adalah antara bidang paling korup apabila terlalu teruk dicemarkan oleh rasuah. Sementara itu pemimpin politik termasuk di negara maju seperti Amerika Syarikat (AS) dan Australia misalnya, mencatatkan persepsi negatif yang tinggi dalam kalangan rakyat.

Maknanya dunia politik secara umum terbuka luas kepada nilai-nilai yang melanggar intergriti. Malah dalam politik tidak disebut rasuah tetapi politik wang. Padahal ini memang rasuah. Hal-hal beginilah yang menjadi sinikal apabila bercakap tentang intergriti dalam politik. Satu utopia.

Kita boleh sahaja mengabaikan hasil daripada kajian ini. Atau kita boleh sahaja menganggap pelanggaran intergriti berlaku di seluruh dunia, bukan sahaja di negara ini. Tetapi tidak boleh memandang ringan terhadap persepsi negatif apabila intergriti sesetengah pemimpin politik dipersoalkan. Ini suatu yang serius biarpun hanya persepsi. Harap tidak ada lagi dalam kalangan pemimpin politik menganggap persepsi negatif itu sengaja dibesar-besarkan oleh parti lawan.

Jawapan klise itu sebenarnya tidak menangkis persepsi yang tumbuh dan subur dalam kalangan rakyat. Sepatutnya sudah ada kaedah untuk menangkis persepsi politik itu sebuah lubuk emas. Malangnya mereka tidak berbuat demikian dan persepsi itu diperkukuhkan lagi dengan gaya hidup mewah sesetengah pemimpin politik yang mencurigakan.

Rakyat tahu tentang ganjaran terhadap jawatan dalam politik. Mereka tidak mempersoalkan tentang itu tetapi kepada yang celik matematik akan mencongak apabila saiz kerak nasi dan periuk yang tidak sepadan. Di sinilah timbulnya persepsi yang negatif tentang intergriti.

Memang benar politik sentiasa terdedah kepada persepsi. Tidak politiklah namanya kalau tidak ada persepsi. Parti yang berjaya dalam perang persepsi akan mencapai kemenangan. Tetapi ini tidak bermakna tidak ada satu kaedah supaya intergriti kelihatan sebagai tunggak dalam politik.

Di sinilah pentingnya satu perakuan daripada pihak yang berwibawa bahawa kekayaan seseorang pemimpin bukan dari perlanggaran intergriti. Oleh yang demikian saya sangat setuju dengan saranan Pengerusi Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR), Johan Jaaffar supaya semua Ahli Parlimen mengisytiharkan harta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya mereka menjadi pemangkin budaya intergriti kepada rakyat.

Johan berkata demikian sebagai reaksi kenyataan oleh Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Shahrir Samad bahawa Ahli Parlimen BN setuju menandatangani ikrar intergriti. Oh, baru hendak tandatangan. Kenapa bertindak lambat sangat?

Bagi saya ikrar intergriti itu memang baik tetapi tidak cukup terutama untuk menangkis persepsi negatif terhadap pemimpin politik. Apabila Shahrir mengumumkan demikian, barulah kita tahu yang selama ini tidak ada sebarang prosedur ke arah mempertingkatkan intergriti pemimpin politik BN. Tetapi masa yang sama tidak dapat dipastikan sejauh manakah ikrar itu mampu mengekang Ahli Parlimen BN melanggar prinsip-prinsip intergriti? Kepada siapa ikrar itu dibuat dan pihak manakah yang lebih berwibawa menentukan intergriti selain SPRM?

Pemimpin politik terutama BN mesti memberi perhatian kepada saranan PPPR yang bertujuan membina keyakinan rakyat. Anjakan ini harus dimulakan oleh BN dan biarlah sekiranya parti lawan mengambil pendekatan berdiam diri atau mengelak daripada mengisytiharkan harta kepada SPRM. BN tidak rugi apa-apa dengan berbuat demikian, malah beruntung kerana ini akan mengubah persepsi negatif rakyat. Lagipun bukan susah sangat untuk mengisytiharkan harta kepada SPRM.

Sepatutnya perkara ini dilakukan dengan penuh kesedaran dan tidak perlu menunggu arahan untuk berbuat demikian. Tambahan pula SPRM tidak menjaja nilai harta Yang Berhormat kita yang terlalu kecil itu kepada umum.

Tidak boleh lagi berterusan menganggap persepsi rendah intergriti itu sengaja ditimbulkan oleh parti lawan untuk menjatuhkan reputasi politik mereka. Ini jawapan retorik dan rakyat sudah bosan mendengarnya. Pemimpin semua parti politik, tidak kira di peringkat negeri atau Parlimen bukan sahaja perlu kelihatan bersih tetapi mesti diperakui “bersih” oleh pihak berwibawa seperti SPRM.

Jangan khianati ikrar CBP

Sebenarnya saya sudah lemas dengan lambakan maklumat dan penerangan tentang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (CBP) yang orang lebih suka sebut GST. Saya rimas dengan begitu banyak “profesor GST” yang meminjam sifat burung kakak tua yang mengajuk cakap orang lain.

Saya fikir kerajaan tidak perlu apologetik untuk melaksanakan sistem percukaian ini. Oleh kerana cukai ini baik untuk rakyat, laksanakan tanpa perlu mengulang-ulang tentang kebaikan CBP. Saya percaya rakyat telah menerima hakikat di mana akhirnya mereka dikenakan CBP. Negara lain sudah lama melaksanakannya. Jadi, isu rakyat tidak menerima CBP tidak timbul. Rakyat cuma bimbang pulangannya tidak kembali kepada mereka.

Ikrar CBP kepada rakyat ialah, “Membangun dan Maju Bersama CBP”. Jangan sesekali melupakan ikrar yang telah diucapkan kepada rakyat bahawa cukai ini bagi meningkatkan taraf hidup mereka. Maka kerajaan mesti berhemah berbelanja untuk tujuan yang boleh dapat dinikmati oleh rakyat.

Ketua Pengarah Kastam, Khazali Ahmad dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia sebelum ini menjangka kerajaan akan mengutip RM23 bilion sembilan bulan selepas pelaksanaan CBP iaitu peningkatan RM7 bilion daripada Cukai Jualan dan Perkhidmatan (CJP) yang dilaksanakan sebelum ini.

Maknanya CBP menyumbangkan kutipan lebih tinggi kepada kerajaan dan angka RM 23 bilion adalah satu jumlah yang besar. Ini baru sembilan bulan pertama selepas CBP dimulakan, bukan setahun, dua tahun dan seterusnya. Mengikut ikrar CBP, semua itu untuk pembangunan dan kemajuan yang akan dinikmati oleh rakyat.

Saya harap ikrar ini akan dilaksanakan dengan sebaik-baiknya. Ini amanah rakyat yang tidak boleh dikhianati. Gunakanlah dengan tujuan yang kesan akhirnya dapat dinikmati oleh rakyat. Biarlah hati kuman sama dicecah, hati gajah sama dilapah. - Ku Seman Ku Hussein Utusan Malaysia Rencana 05 April 2015 2:14 AM

Tags: integriti, pemimpin
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments