kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Melihat sejarah Dr. Mahathir

AKHBAR Sin Chew Daily dalam ruangan pendapat yang ditulis oleh Tay Tian Yian kelmarin, mempersoalkan tindakan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang semakin kerap menyerang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sejak kebelakangan ini.

Malah, kritikan bekas Perdana Menteri itu jauh lebih tajam berbanding serangan pembangkang sendiri.

Sebahagian kritikan Dr. Mahathir mempunyai asas tersendiri dan tidak sedikit juga kritikan tidak berasas yang bermotifkan serangan peribadi sekaligus memperlihatkan kesungguhan Dr. Mahathir untuk memusnahkan Najib walaupun dengan apa harganya sekali pun.

Bagaimanapun, Dr. Mahathir dilihat seolah-olah tidak mempedulikan itu semua (kesan di sebalik tindakannya).

Persoalannya sekarang, mengapa Dr. Mahathir melakukan semua ini? Apakah kita perlu bertanya kepada Machiavelli atau Freud?

Kalau ditanya kepada Machiavelli, beliau mungkin mengatakan semua ini berlaku disebabkan perebutan kuasa politik dan konflik kepentingan. Freud pula mungkin memberitahu kita semua bahawa wujud masalah psikologi seorang yang cukup berpengaruh.

Semua ini secara tidak langsung mengingatkan saya kepada pengasas Singapura, mendiang Lee Kuan Yew.

Sebagai bekas Perdana Menteri Singapura yang berpengaruh, Kuan Yew tidak pernah memutuskan hubungan penggantinya Goh Chok Tong. Mendiang tidak menyerang penggantinya dengan kata-kata yang tidak menyenangkan menyebabkan proses pentadbiran di Singapura berjalan dengan lancar.

Hubungan mesra itu kekal sehinggakan apabila Kuan Yew meninggal dunia, Chok Tong berkata: “Mendiang tidak pernah gagal untuk datang lebih awal dalam semua acara yang disertai saya,”.

“Sesuai dengan kedudukannya sebagai mentor, saya memberitahu mendiang supaya mengetepikan amalan tersebut terutamanya membabitkan acara tidak formal.

“Tetapi mendiang menjelaskan kepada saya, adalah penting untuk beliau patuh dengan protokol tersebut, jika tidak, orang mungkin akan membuat kesimpulan yang dia tidak menghormati saya sebagai Perdana Menteri,”.

Maka tidak hairanlah mengapa mendiang begitu dihormati dan disayangi rakyat Singapura serta proses pentadbiran negara itu juga lancar kerana Kuan Yew tidak pernah melanggar prinsip berkenaan.

Berbeza dengan Dr. Mahathir. Semasa masih bergelar mahasiswa lagi beliau sudah berbeza pendapat dengan Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman yang juga Presiden UMNO pada ketika itu.

Malah apabila menjadi Perdana Menteri, dua pemimpin kanan dan berpengaruh dalam kerajaan serta UMNO, Tun Musa Hitam dan Tengku Razaleigh Hamzah telah memutuskan hubungan dengan beliau dengan muncul sebagai musuh politik yang akhirnya disingkirkan Dr. Mahathir.

Tidak terkecuali Datuk Seri Anwar Ibrahim yang walaupun sudah selangkah untuk menjadi Perdana Menteri tetapi akhirnya terpenjara menyebabkan impian Anwar untuk mengambil alih kepemimpinan negara berkecai.

Pengganti beliau, Tun Abdullah Ahmad Badawi, juga terpaksa melepaskan jawatannya ekoran serangan Dr. Mahathir, meskipun beliau ialah seorang pemimpin yang baik dan tidak pernah terbabit menyakiti sesiapa. Hari ini, tiba giliran Najib pula.

Kuan Yew dalam bukunya berkata:” Jika Perdana Menteri baharu gagal, bererti saya yang gagal...Mahathir tidak pernah berfikir begitu. Beliau sebaliknya melemahkan penggantinya,”.

Tambah Kuan Yew, sebagai bekas Perdana Menteri tanggungjawab utamanya adalah untuk menasihati generasi muda yang akan menjadi pemimpin masa hadapan Singapura.

Namun berbeza dengan Dr. Mahathir. Lebih separuh daripada peranan yang dimainkan beliau adalah untuk mengalahkan lawannya termasuk pembangkang, penggantinya dan rakan-rakannya sejak dari tahun 1960 hingga 2015.

Pada saya, jika beliau menghabiskan tenaganya untuk meme­rangi rasuah, meningkatkan kecekapan kerajaan dan menyatukan rakyat, Dr. Mahathir akan mendapat lebih banyak penghormatan dari rakyat.

Tapi apa yang berlaku sebaliknya. Ini menimbulkan persoalan sama ada apa yang dilakukan Dr. Mahathir sekarang ini adalah untuk kebaikan negara atau demi kepentingan diri sendiri?

Di China, tidak tidak mungkin kita dapat membayangkan Hu Jintao akan cuba menghalang Xi Jinping. Di Amerika Syarikat juga sama, adalah mustahil untuk Bill Clinton mengkritik Barack Obama.

Ini adalah sebahagian daripada etika politik dan juga persoalan sistem. Jika tidak, bagaimana sesebuah negara itu hendak ditadbir?

Dari sudut etika politik, bekas pemimpin boleh memberi nasihat atau mengkritik dasar kerajaan tetapi tidak boleh dilakukan atas agenda peribadi. Mereka tidak boleh melibatkan diri dalam perjuangan yang tidak berkesudahan hanya kerana kepentingan peribadi dan keluarga.

Dalam persoalan sistem pula, pembangkang dan media akan memantau kerajaan manakala Parlimen dan pembuat dasar pula akan menjadi medan perdebatan untuk menilai kerajaan.

Apa yang Najib perlu lakukan adalah bertindak balas secara positif kepada tuduhan Dr. Mahathir dan untuk membiarkan rakyat membuat pertimbangan daripada menghabiskan banyak masa untuk melayan bekas Perdana Menteri itu. - Utusan Malaysia Rencana 7 April 2015

Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments