kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Berdialog kukuhkan demokrasi

Program Transformasi Politik (PTP) yang diumumkan oleh kerajaan pada 2011 menzahirkan satu budaya politik baharu Malaysia selari dengan perkembangan dan tuntutan demokrasi. Melalui transformasi ini, kerajaan mengambil pendekatan lebih terbuka untuk memahami denyut nadi rakyat. Ini selari dengan slogan kerajaan “1Malaysia: Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan” yang diperkenalkan beberapa tahun lalu.

Seiring dengan transformasi politik ini, beberapa akta yang dilihat sebagai halangan kepada kebebasan berpolitik rakyat dimansuhkan dan ditambah baik. Ini termasuk pembatalan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjelang Hari Malaysia, pada 16 September 2011.

Selain ISA, inisiatif PTP juga merangkumi pemansuhan tiga Proklamasi Darurat, Akta Kediaman Terhad dan Akta Buang Negeri, Penggubalan Akta Perhimpunan Aman termasuklah pindaan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan.

Selain itu, kerajaan juga bersetuju meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) sebagai mengiktiraf kematangan juga hak berpolitik mahasiswa di universiti untuk terlibat dalam politik kepartian. Ini semua secara jelas menggambarkan keteguhan dan keseriusan kerajaan memperkukuh amalan demokrasi demi kepentingan rakyat.

Memperkukuh Dialog

Transformasi politik membawa makna era kerajaan mengetahui segala-galanya telah pun berakhir. Kerajaan tidak boleh lagi mendabik dada menyatakan bahawa mereka mengetahui semua perkara.

Sebaliknya, kerajaan perlu mendengar suara rakyat dan pandangan mereka wajar diangkat dalam kapasiti yang lebih bermakna dalam kerangka demokrasi di Malaysia.

Sehubungan itu, transformasi ini berhasrat menggantikan pertentangan dengan dialog dan sekatan dengan keterbukaan. Kerajaan kini lebih bersedia untuk berdialog dan membuka jalan perbincangan yang lebih kukuh dengan rakyat dalam menyelesaikan satu-satu cabaran yang timbul.

Tidak dinafikan, perbincangan atau perundingan juga adalah amalan penting dalam Islam. Konsep Syura atau permesyuaratan yang dianjurkan Islam amat dialu-alukan kerana dapat membuahkan keputusan yang adil dengan mengambil kira pandangan semua pihak. Syura juga mampu mengelak pendirian autokratik yang akhirnya merugikan ummah secara keseluruhan.

Dalam amalan demokrasi moden, melalui dialog dan perbincangan, suara rakyat lebih mudah disampaikan kepada kerajaan melalui rasa hormat dan saling mempercayai. Penulis percaya tidak mungkin kerajaan boleh mengabaikan dan meminggirkan suara rakyat yang diajukan secara tertib dan berhemah.

Namun apa yang dikesalkan terdapat segelintir pihak yang masih mengambil jalan demonstrasi bagi menterjemah apa yang diperjuangkan mereka. Apa yang kita nampak adalah semakin luas ruang diberikan oleh kerajaan, semakin mereka berani menggunakan saluran yang bertentangan dengan politik baharu yang matang.

Sejak krisis politik negara pada 1998, demonstrasi dilihat oleh segelintir pihak sebagai saluran berkesan untuk mereka menyatakan suara dan pandangan. Namun hal ini tidak sewajarnya berlaku lebih-lebih lagi pelbagai saluran dan ruang dialog juga perundingan telah disediakan kerajaan.

Apa yang mengecewakan pihak-pihak tertentu tanpa segan silu memperdaya emosi dan amarah golongan muda untuk bersama-sama turun di jalanan. Penulis yakin dan pasti tiada satu hasil pun yang mereka peroleh melainkan penat dan letih sahaja.

Jana Budaya Politik Matang

UMNO sentiasa menggalakkan dialog dan perundingan bagi menjana budaya politik yang sihat dan matang. Ini tidak bermakna apabila berdialog, maka matilah sifat ketegasan dan kejantanan khususnya dalam kalangan orang muda. Apa yang lebih penting adalah ketegasan kita mempertahankan suara dan prinsip dengan berwacana secara tertib dan sopan.

Dalam konteks Pemuda UMNO, dialog dan perundingan sememangnya menjadi budaya dan pendekatan untuk menyuarakan pandangan. Alhamdulillah, banyak pandangan Pemuda diterima baik oleh kerajaan di meja perundingan yang akhirnya menguntungkan rakyat khususnya golongan muda.

Ini termasuk cadangan Pemuda UMNO untuk mewujudkan Skim Perumahan Belia dan Bandar Belia. Dalam konteks Skim Perumahan Belia, Perdana Menteri melalui Bajet 2015 telah mengumumkan Skim Perumahan Belia atau Youth Housing Scheme secara perkongsian pintar di antara Kerajaan, Bank Simpanan Nasional, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Cagamas.

Skim ini menawarkan pemilikan rumah pertama yang bernilai tidak melebihi RM500,000 kepada belia berkahwin berumur 25 hingga 40 tahun serta mempunyai pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000.

Melalui skim ini, golongan belia akan mudah memiliki rumah tanpa banyak dibebani dengan isu kewangan. Ini akan dapat menganugerahkan mereka satu kehidupan yang lebih lengkap dan berkualiti kerana rumah adalah sumber kehidupan lebih-lebih lagi mereka yang telah mendirikan rumah tangga.

Begitu juga dengan cadangan Bandar Belia. Kerajaan bersetuju untuk mewujudkan 1Malaysia Youth City atau Bandar Belia 1Malaysia dengan peruntukan RM100 juta bagi membiayai tiga projek perintis di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Bandar belia ini akan menjadi pusat sehenti yang memungkinkan golongan belia dapat berinteraksi antara satu sama lain dengan lebih efektif sekaligus bersama-sama membangunkan bakat dan potensi mereka khususnya dalam bidang keusahawanan dan perniagaan.

Kesimpulannya, pendekatan dialog dan perundingan perlu disemarakkan dalam budaya politik kita. Ini kerana dialog dapat mewujudkan perbincangan dan pertukaran buah fikiran dalam suasana penuh santun dan saling percaya mempercayai.

Rakyat harus mengambil kesempatan atas keterbukaan kerajaan untuk menyatakan pandangan secara berhemah dan pastinya suara dan idea yang disalurkan ini akan dapat diberikan perhatian demi kepentingan bersama.

Apa yang penting, sikap saling percaya mempercayai perlu diperkukuhkan kerana hanya dengan cara ini, dialog dan perundingan dapat disuburkan. Kuburkan sikap prasangka dan bersangka buruk kerana ini hanya mengeruhkan keadaan tanpa sebarang jawapan. - Utusan Malaysia Rencana 7 April 2015

Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments