kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sumpah, Akta Hasutan kekuatan Najib

Sumpah PM Najib

PERDANA Menteri (PM) Da­tuk Seri Najib Tun Razak me­ngulangi kenyataannya ba­ha­wa beliau telah bersumpah se­banyak tiga kali de­ngan menggunakan perkataan “Wallahi, Wabillahi, Wa­tallahi” bahawa beliau tidak me­ngenali Altantuya Shaariibuu dan tidak ada kena-mengena dengan kematiannya. Katanya, beliau tidak takut untuk bersumpah demikian kerana beliau melafazkan yang benar.

Berdasarkan sumpah PM itu, saya sebagai seorang Islam, percaya bahawa PM telah bersumpah dengan lafaz dan niat untuk menegakkan kebenarannya, iaitu beliau tidak mengenali Altantuya dan tidak ada kena-mengena de­ngan kematiannya. Orang Islam tidak akan bersumpah dengan lafaz “Wallahi, Wabillahi, Watallahi” untuk menipu kerana orang Islam tersangat takut untuk berbohong dengan menggunakan nama Allah SWT.

Sukacita saya memberikan satu contoh: Saiful Bukhari telah bersumpah “Wallahi, Wabillahi, Watallahi” di hadapan Kaabah, dan juga beberapa kali sebelum itu untuk menegakkan kebenaran yang diperkatakannya. Akhirnya kita semua maklum bahawa kebenaran sumpahnya itu menjadi nyata di mahkamah. Ada orang yang tidak berani melafazkan sumpah seperti itu walaupun ternyata akan mendapat banyak manfaat sekiranya berbuat demikian. Berani bersumpah kerana benar, takut bersumpah kerana salah.

Jawablah sendiri soalan ini: Apakah anda sendiri akan bersumpah untuk menipu bahawa anda di pihak yang benar dengan menggunakan lafaz “Wallahi, Wabillahi, Watallahi” sekiranya anda bersalah?

Sebagai orang Islam, kita tersa­ngatlah patut untuk tidak lagi mencurigai kebenaran bahawa PM tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Altantuya Shaariibuu, kerana PM yang memperjuangkan Islam telah pun bersumpah dengan nama Allah SWT.

Pertahan Akta Hasutan 1948

SAYA dan rakan-rakan rasa amat gembira sekali membaca berita bahawa PM Najib mempertahankan Akta Hasutan 1948 daripada dimansuhkan. Pendirian beliau untuk berbuat demikian adalah sangat terpuji kerana beliau sedar bahawa tanpa akta ini, rakyat yang tidak bertanggungjawab akan bebas menghasut rakyat dengan segala macam propaganda dan niat jahat yang akhirnya akan memusnahkan kestabilan negara yang kita kecapi sekarang ini. Kita sangat hormat kepada beliau kerana keberanian, keazaman dan keprihatinannya memikul tanggungjawab, walaupun digugat.

Kami tabik kepada beliau kerana berpegang teguh dan patuh pada undang-undang yang ada untuk mempertahankan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan; Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi; kedudukan Raja-Raja Melayu dan hak istimewa orang Melayu. Rakyat boleh hidup dalam harmoni dan aman apabila mematuhi undang-undang negara yang dibuat oleh rakyat negara itu sendiri. Tetapi apabila undang-undang dicabul, maka hilanglah keamanan dan kestabilan negara, dan rakyat akan berbuat sesuka hati meng­ikut nafsu buas untuk memenuhi kepentingan diri sendiri tanpa menghormati hak orang lain.

Sekiranya Akta Hasutan 1948 ini dihapuskan, maka akan berpestalah orang-orang yang berhati busuk menabur fitnah di sana-sini. Mereka tidak akan lagi takut untuk berbuat demikian kerana tiada undang-undang untuk menyekat mereka. Buruk sangka akan terjadi antara rakyat negeri ini secara berleluasa, yang akhirnya akan menimbulkan malapetaka yang dahsyat. Rakyat Malaysia tidak mahu perkara ini terjadi. Semua orang akan rugi dan kalah, tiada siapa yang untung dan menang.

Ketika kita masih mempunyai Akta Hasutan 1948 pun sudah ada manusia yang menghasut untuk kepentingan sendiri, seperti menghina islam dan nabinya, raja dan kedudukan orang Melayu yang terang-terang ditegah oleh undang-undang. Apatah lagi sekiranya akta itu dihapuskan! Saya pasti keadaan akan menjadi bertambah buruk. Lihatlah betapa banyaknya laporan polis telah dibuat oleh pihak-pihak yang merasa marah kerana penghinaan telah dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab terhadap bangsa, agama, dan Perlembagaan negara.

Negara bertamadun yang kononnya mengamalkan demokrasi pun mempunyai undang-undang untuk menjaga keselamatan rakyat masing-masing. Umpamanya Amerika Syarikat yang mempunyai Akta Patriot dengan 10 tujuan, merangkumi hasrat untuk memperkuatkan keselamatan dalam negeri dan memperluaskan kuasa kerajaan bagi mengenal pasti dan meme­rangi pengganas. Akta ini digunakan untuk menangani banyak perkara termasuklah bagi menentang anasir-anasir yang akan memporak-perandakan negara.

Pada dasarnya Akta Patriot Amerika Syarikat ini lebih kurang menyerupai Akta Hasutan 1948 negara kita. Tetapi demi untuk keselamatan negara mereka, rakyat Amerika Syarikat masih mengekalkan Akta Patriot ini. Mengapa pula kita mahu menghapuskannya?

Semua agama mengajar kita supaya tidak menghasut. Dalam Islam, al-Quran dan hadis menyimpulkan bahawa mengumpat adalah suatu dosa besar dan merupakan perbuatan tercela seolah-olah pelakunya memakan daging saudaranya sendiri yang telah mati. Dalam agama Buddha disebut, “If a person fails to have faith but instead slanders the sutra, immediately he will destroy all the seeds for becoming a Buddha in this world; To seek enlightenment without repudiating slander is as futile as trying to find water in the midst of fire or fire in the midst of water; And he is a slanderer, having heard something at one place, he makes it known elsewhere for causing variance among other people”. Agama Hindu menyatakan, “One giving false evidence or uttering falsehood goes to Raurava hell”. Agama Kristian menyatakan, “You shall not bear false witness against your neighbor”. Taoism menyatakan, “To break up friendships and set kinfolk at odds is called maliciousness”.

PM sangat prihatin terhadap Akta Hasutan apabila menegaskan beliau tidak akan bertoleransi terhadap pihak-pihak yang menyebarkan kebencian antara kaum. Negara tidak boleh diganggu-gugat sehingga memusnahkan kemajuan yang telah dicapai setakat ini. Tidak akan ada harmoni kalau ada pihak menghina agama dan mempersoalkan status kenegaraan orang lain.

Rakyat yang baik dan bermoral serta cintakan keamanan akan menyokong beliau. - Prof Datuk Dr Hashim Yaacob Utusan Malaysia Rencana 11 April 2015 1:49 AM

Tags: akta
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments