kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Syarat wajib lulus subjek Bahasa Inggeris tak adil

Syarat wajib lulus subjek Bahasa Inggeris pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai 2016, akan menyaksikan sekitar 100,000 calon gagal memperoleh sijil penuh. Inilah jumlah calon yang tidak lulus dalam subjek ini pada saban tahun.

Ini bermakna sekitar satu perempat calon SPM gagal dalamnya semenjak kebelakangan ini. Kecuali sesuatu yang radikal telah dilakukan pada pendidikan bahasa Inggeris semenjak syarat ini diumumkan, yang benar-benar memperlihat peningkatan mutu pengajaran dan pembelajaran subjek ini yang luar biasa di semua sekolah, jumlah pelajar yang akan gagal dalamnya masih ramai sekali.

Dalam waktu yang singkat, tidak banyak peningkatan mendadak yang dapat dilakukan dengan jayanya di semua sekolah. Selain faktor pelajar yang lemah akibat pelbagai sebab, faktor guru tidak cekap yang besar bilangannya adalah unsur penting yang tidak boleh dikesampingkan dengan begitu sahaja.

Ramai masih terus berlatih

Walaupun guru ini diwajibkan menjalani latihan intensif untuk memperbaiki kemahiran berbahasa Inggeris mereka, kesan positifnya tidak dapat diperoleh dengan cepat. Sehubungan ini, ramai yang masih perlu terus dilatih. Untuk sesetengahnya, ia akan mengambil masa yang lebih lama.

Bagi yang lain pula, mungkin mereka ini tidak boleh dibenarkan mengajar subjek ini lagi. Apabila seseorang guru itu tidak mahir dari segi kandungan subjek yang diajarnya, beliau tidak layak menjadi guru subjek itu. Meskipun psikologi dan pedagogi juga penting untuk tujuan penyampaian ilmu yang berkesan, pengetahuan tentang kandungan subjek yang diajar itu adalah jauh lebih mustahak.

Tidak ada apa-apa jua kebaikannya kalau kandungan subjek itu tidak tepat, walaupun disampaikan dengan cara menarik dan sesuai pula dengan tahap kecerdasan pelajar. Oleh itu, kecekapan seseorang guru itu dalam mengajar pertama-tamanya hendaklah terletak pada penguasaan baik terhadap kandungan subjek yang diajar itu.Inilah sepatutnya yang menjadi syarat utama pengambilan guru kita.

Dengan masih wujudnya kelemahan begini pada sistem pendidikan kita, syarat wajib lulus ini perlu difikirkan kaedah pelaksanaannya yang lebih adil. Kita hendaklah menemui kaedah yang boleh memberi kebaikan kepada sistem pendidikan itu sendiri dan selain kepada pelajar.

Kita tidak mahu melihat jumlah yang gagal memperoleh sijil penuh SPM pada 2016 akibat kegagalan dalam subjek Bahasa Inggeris berjumlah ratusan ribu. Ini bukan sahaja akan memberi kesan buruk kepada masa hadapan pelajar ini. Ia juga boleh dianggap sebagai penganiayaan.

Guru kena cekap

Pelajar ini yang rata-ratanya di sekolah luar bandar dan pedalaman, tidak diajar guru cekap dalam subjek ini, apatah lagi oleh guru cemerlang yang bukan sahaja tidak ramai, tetapi selalunya ditempatkan di kawasan bandar. Dari dimensi lain, malang sekali pelajar kita dianggap gagal keseluruhan peperiksaan mereka kerana tidak cekap dalam satu subjek yang asing bagi mereka.

Walaupun bahasa Inggeris bahasa global dan bahasa kedua penting di Malaysia, ia sesuatu yang tidak biasa bagi banyak pihak. Oleh itu, tidak adil untuk kita menguji sesuatu yang tidak biasa bagi mereka ini, dengan cara seketat itu.

Dalam hal ini, ketidakcekapan dalamsatu perkara yang tidak biasa akan menyebabkan kegagalan kepada kecekapan dalam semua perkara yang biasa. Dengan ini, bagi yang tidak biasa dengan subjek ini, mereka hendaklah diuji dengan kaedah yang berbeza.

Sehubungan ini, perlu difikirkan kaedahnya agar yang tidak biasa ini boleh ikut lulus ujian dalam keadaan tidak biasa ini. Natijahnya ialah jangan kita sesekali menggunakan kaedah yang ikut menggagalkan semua perkara yang kita biasa dan cekap pula dalamnya kerana hanya gagal dalam satu perkara yang kita tidak biasa dan tidak cekap.

Ada banyak cara untuk kita membiasakan mereka yang tidak biasa ini. Inilah tugasan pihak berwajib sebagai langkah jangka panjang agar mereka ini akan ikut biasa dengannya kelak.

Untuk sementara ini, kita harus mencari kaedah yang tidak sesekali menghimpit mereka yang tidak biasa ini. Ia hendaklah bersifat anak sendiri disayang anak tiri dibengkeng yang menekankan kepentingan hal luaran tidak boleh sesekali mengatasi kepentingan urusan dalaman.
Teo Kok Seong Berita Harian Kolumnis 30 April 2015
Tags: bahasa, linguistik
Subscribe

Posts from This Journal “bahasa” Tag

 • Pemimpin belum ‘merdeka’ jika malu menggunakan bahasa ibunda?

  Piawaian bahasa Inggeris yang merosot di Malaysia sekali lagi menarik perhatian orang ramai, kali ini setelah satu siaran video yang membabitkan…

 • Bahasa

  Baru-baru ini, tersiar satu video tular yang dikongsikan mengenai seorang ‘menteri’ memberi ucapan langsung dalam Bahasa Inggeris…

 • Bahasa

  Bahasa berfungsi sebagai pintu masuk ke dalam minda, kata ahli psikologi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa cara kita bercakap dapat…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments