kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kongsi bilik: Menginap tanpa kebenaran

ISU siswa siswi menumpang bilik di kolej sahabat bukanlah baru yang perlu diperdebatkan. Ia telah berlaku sejak lama dulu dan kini masih berleluasa tanpa mengira waktu.

Mereka yang tinggal secara tidak sah ini sebenarnya bukanlah tidak tahu peraturan dan arahan yang telah ditetapkan oleh kolej kediaman dan universiti.


Macam mana tak haghu, budak jantan keluag daghi asrama pumpuan ... grrrrr !

Telah jelas terpampang di papan kenyataan " Tiada seorang pelajar boleh memasuki atau berada di dalam bilik yang diperuntukkan oleh Universiti kecuali pelajar yang telah pun mendapat kebenaran untuk menetap"...Sama ada mereka faham atau tidak, terpulanglah pada diri sendiri.

Apabila berlaku kes begini, ramai yang mengandaikan 'penumpang haram' itu ada alasan kukuh untuk berbuat demikian. Ada yang cakap, mereka terpaksa sebab tiada duit untuk menyewa rumah.

Ada pula yang bilang, mereka berdepan masalah rakan sebilik yang tidak serasi dan bermacam-macam lagi sebab lain. Bagi yang menumpang jika anda tidak ditangkap oleh pengurusan kolej, anda dikira cukup bertuah.


Tapi jika sudah ditangkap, pandai-pandailah memberi sebab musabab kepada pihak atasan. Isu Kampus minggu ini membawa perihal tentang sikap segelintir siswa yang menumpang bilik rakan tanpa pengetahuan pihak pengurusan.

Beberapa responden telah ditemu bual bagi berkongsi pandangan dan pengalaman mereka terhadap isu berkenaan. Ikuti kupasannya...

Tidak digalakkan menginap kekal

Pelbagai peraturan kolej telah diwujudkan oleh pihak universiti dan institusi pengajian tinggi bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. Antara peraturan yang telah ditetapkan oleh kolej kepada siswa adalah seperti tidak dibenarkan memasak, merokok, bergaduh, membawa kawan berlainan jantina ke bilik dan apa jua tindakan yang boleh memudaratkan diri sendiri atau mengganggu rakan-rakan lain.

Namun dalam isu membawa teman yang sama jantina ke bilik bukanlah satu kesalahan, sesiapa jua, anda boleh bawa ke bilik anda dengan syarat sama jantina.

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Mohd Dino Khairri Shariffuddin berkata, siswa boleh membawa rakan dari kolej lain untuk menginap dengan alasan mungkin untuk mengulang kaji pelajaran atau membuat tugasan, tapi bukanlah bermaksud untuk terus menginap secara kekal atau berterusan di bilik tersebut kerana ianya akan membuatkan rakan sebilik anda berasa kurang selesa.

"Sebagai contoh di setiap dewan penginapan pelajar (DPP) di universiti ini, setiap bilik disediakan hanya dua set perabot seperti katil, almari dan meja belajar. Bila ada yang menumpang, sudah pasti ianya akan menyusahkan sekiranya tinggal bertiga atau lebih.

"Dan apatah lagi dalam 'sistem penginapan', nama siswa berada di satu-satu DPP, bayangkan sekiranya sesuatu perkara yang tidak diingini berlaku pada keluarga anda di kampung, bagaimana pihak DPP untuk menghubungi siswa tersebut sekiranya siswa berada di bilik DPP lain, sudah pasti perkara ini akan menyusahkan banyak pihak," katanya.

Menurut Mohd Dino, mereka yang ditangkap tinggal secara tidak sah di mana-mana kolej biasanya akan diberikan teguran oleh pihak pengetua atau penolong pengetua.

"Kami bersikap terbuka. Teguran secara baik diberikan pada penuntut yang membuat kesalahan malah pihak DPP juga memberi kelonggaran kepada semua siswa, sekiranya mereka tidak serasi dengan rakan sebilik, boleh berjumpa dengan pengetua untuk berbincang," ujarnya.

Kata beliau, di UUM, isu menumpang bilik tanpa pengetahuan pihak pengurusan sebenarnya jarang berlaku. Ini kerana, di kampus ini, bilik penginapannya sangat mencukupi.

"UUM kini dapat menampung sebanyak 13,000 penuntut dalam satu-satu masa dengan 15 DPP. Saya melihat di sini, tidak ada isu bilik yang tidak mencukupi. Bagi penuntut yang aktif di DPP, mereka dibenarkan untuk memilih rakan sebilik atau tinggal seorang sahaja dalam satu bilik," jelasnya.

Mohd Dino berkata, penuntut yang sering menumpang bilik rakan, biasanya dalam kalangan penuntut dari jurusan yang sama dan juga mereka yang sudah bersahabat baik sejak dahulu lagi.

"Bagi saya tidak salah untuk pergi ke bilik kawan, berkongsi cerita, makan bersama atau belajar bersama terutama bagi siswa dalam satu jurusan.

"Tetapi sebagai manusia, kita harus mempunyai berjuta kawan, jadi tidak salah sekiranya kita membenarkan diri untuk mempunyai kawan di mana-mana jua dan jangan terlalu mengehadkan diri untuk bersahabat dengan siswa dari jurusan yang sama atau rakan dari senegeri. Dalam dunia global hari ini, carilah rakan dari negara yang lain juga," akhirinya.

Sentiasa dikejar pengurusan kolej

Shukri, seorang senior bersedia berkongsi pengalaman dan kenangan manisnya menumpang di kolej seorang rakan. Katanya, pengalaman menumpang itu cukup menyeronokkan walaupun dia seperti pelarian pada waktu itu.

Menurutnya, ada sebab mengapa dia menumpang. Bukannya untuk suka-suka tetapi apa yang dilakukan itu adalah untuk masa depannya sendiri.

"Saya bukannya tidak mampu untuk menyewa rumah, cuma bila tinggal di rumah sewa, mood untuk belajar tiada. Jika di kolej, situasinya berbeza pula, saya sentiasa ingin belajar. Mungkin persekitaran kolej yang dikelilingi rakan-rakan yang suka belajar, menyebabkan saya terikut sama," ujar Shukri.

Tambahnya, selama dua semester menjadi pelarian di kolej tersebut, pengalaman dikejar oleh pengurusan kolej menjadi perkara biasa buat Shukri. Sehingga kini, dia tidak pernah tertangkap lagi.

"Saya tidak tahu siapa yang bagi maklumat pada pihak kolej tentang kes saya menumpang secara haram. Ini mungkin ada siswa lain yang tidak senang dengan kehadiran saya. Padahal saya tidak ganggu mereka pun. Tuan empunya bilik yang saya menumpang juga tiada masalah, orang lain yang lebih-lebih," keluh Shukri lagi.

Dek terlalu lama menginap, Shukri akhirnya ditangkap oleh pihak kolej. Dia didenda dan diberi amaran untuk tidak lagi menginap di kolej itu lagi. Tetapi, beberapa hari selepas ditangkap, Shukri menyambung semula aktivitinya. Memang kebal si Shukri ni.

Setelah beberapa kali di beri amaran, pihak kolej mula simpati pada Shukri. Ini kerana, alasan Shukri untuk tinggal di kolej secara haram disebabkan mahu fokus pada pengajian. Akhirnya pihak kolej telah mencari bilik kosong dan ternyata rezeki berpihak pada dirinya.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments