kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

IPGM lahir guru berkualiti

Kuala Terengganu: Melahirkan bakal guru yang berkualiti bersesuaian dengan kehendak pendidikan negara serta dunia menjadi tanggungjawab besar yang digalas Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).

IPGM yang sebelum ini dikenali sebagai Maktab Harian kemudian Maktab Perguruan, kini ditransformasikan sebagai IPGM bagi menjana kreativiti serta inovasi guru dan bakal guru.

Tiga program utama ditawarkan iaitu Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan, Program Diploma Perguruan Lepasan Ijazah dan Diploma Perguruan Malaysia selain Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP).

Lebih meyakinkan apabila Kurikulum Latihan Guru IPGM yang diguna pakai sekarang dikawal kualitinya oleh ISO dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Malah Kurikulum Guru dimantapkan dengan keperluan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013 - 2025.

Ia merangkumi Pengalaman Berasas Sekolah, Pendidikan Inklusif, Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan perkembangan terkini dalam pendidikan guru.

Rektor IPGM Kampus Datuk Razali Ismail, Batu Rakit, Kuala Terengganu Sulaiman Wak berkata, pada peringkat awal IPGM menekankan kepada kemahiran hidup tetapi selepas transformasi ia memberi fokus kepada pengetahuan, kemahiran, nilai, pedagogi dan amali.

“Paling ditekankan ialah Kemahiran Berfikir Aras Tinggi bagi memastikan guru dilahirkan bersedia di lapangan sebenar,” katanya.

Malah mereka diperkukuhkan dengan latihan perguruan meliputi bidang profesional Berasas Sekolah, Pratikum dan Internship.

“Tenaga pengajar atau pensyarah di IPGM juga dipertingkatkan dari sudut kelayakan akademik dengan sekurang-kurangnya mempunyai ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah (PhD),” katanya.

Sulaiman berkata, IPGM mempunyai visi sebagai peneraju kecemerlangan pendidikan guru dan pelbagai usaha dijalankan untuk memantapkan Program Pembangunan Insan Guru.

“Kami sangat menitik beratkan kualiti guru yang bakal dilahirkan dan latihan berterusan guru dalam perkhidmatan.

“Standard kemasukan ke program latihan guru ditingkatkan dengan penambahbaikan syarat asas akademik iaitu minimum lima cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Pusat latihan pembelajaran yang memenuhi standard ditetapkan MQA kepada guru dalam perkhidmatan juga disediakan,” katanya.

Menurutnya, selaras dengan PPPM bagi mentransformasi profesion keguruan menjadi profesion pilihan, IPGM mengetatkan syarat kemasukan guru mulai 2014.

“Hanya mereka yang memenuhi syarat asas minimum lima cemerlang dalam SPM dan memenuhi syarat bidang saja dipanggil untuk Ujian Kecerdasan Calon Guru (UKCG).

“Ia bertujuan melahirkan guru berkualiti tinggi yang bukan saja berakademik tinggi malah kemahiran berkomunikasi dan kelebihan lain,” katanya.

Berhubung sambutan hari guru yang bakal disambut pada 16 Mei ini bertemakan ‘Guru: Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak’, Sulaiman berkata, guru memang seharusnya diraikan dan dihargai.

Menurutnya, tanpa kehadiran guru, sebuah negara yang maju tidak akan berjaya dibangunkan justeru menjadi tanggungjawab bersama untuk menghargai dan memberi sokongan kepada seorang insan yang bergelar guru.

Tags: guru
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments