kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

UMNO harapan orang Melayu

HARI INI parti induk orang Melayu yang ditubuhkan pada 11 Mei 1946 me­nyam­but ulang tahun ke-69. Sementara seribu kesyukuran perlu dilafazkan kerana Allah SWT masih mengizinkan UMNO terus bernafas dalam arena politik negara, namun pelbagai usaha dan langkah harus dilakukan segera bagi mengukuhkan kembali kedudukan parti itu.

Mahu tidak mahu, suka atau tidak, semua pihak perlu mengakui UMNO menyambut ulang tahunnya ketika ‘tubuhnya’ sedang dibelenggu dengan pelbagai isu. Dalam masa yang sama, krisis keyakinan semakin menghantui parti yang menjadi harapan orang Melayu itu.

UMNO tidak ada masa lagi untuk beretorik atau bersikap hipokrit. Langkah segera perlu dilakukan untuk mengembalikan keyakinan orang Melayu kepada parti keramat tersebut. Sekarang bukan lagi masa untuk bernostalgia dengan kejayaan silam, apatah lagi melihat kejayaan kecil sebagai pegangan bahawa UMNO masih kukuh di hati rakyat.

Sebaliknya, sekarang adalah masa untuk UMNO bermuhasabah dalam erti kata sebenar. Bermuhasabah bagi mencari jalan mengembalikan keyakinan orang Melayu terhadap parti itu termasuklah dalam kalangan orang UMNO itu sendiri.

Sejarah politik negara sudah membuktikan UMNO sememangnya parti yang amat berjasa kepada orang Melayu, tidak ada seorang pun anak Melayu yang boleh mengatakan mereka tidak termakan budi dengan UMNO tetapi apakah UMNO selama-lamanya mahu berpegang kepada jasa-jasa silam semata-mata?

Perlu difahami walaupun bernama Melayu tetapi masih ramai orang Melayu yang mahu melihat UMNO tidak lagi memegang tampuk kekuasaan. Mungkin kerana benci dan dendam, mungkin kerana muak dan bosan maka mereka bersikap demikian. Bukan salah UMNO, parti tidak bersalah tetapi yang bersalah segelintir pemimpin yang berada dalam parti itu, yang masih belum mahu insaf untuk melihat realiti sebenar.

Kita perlu akui sehebat manapun parti yang dianggotai oleh orang Me­layu sama ada di dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahupun Pas, mereka tidak akan mampu menandingi keupayaan UMNO membela nasib orang Melayu. Kedua-dua parti itu tidak ada kemampuan dan ke­upayaan untuk melawan kehendak DAP yang dilihat jauh lebih berkuasa.

Fakta ini semua orang tahu, fakta ini semua orang fahami tetapi apakah ini bermakna UMNO boleh berasa selesa dengan keadaan itu? Sedarlah! Pemikiran orang Melayu sudah jauh berubah. Keputusan pilihan raya telah membuktikan bagaimana dari semasa ke semasa sokongan orang Melayu semakin berkurangan bukan kerana mereka tidak memahami jasa UMNO kepada negara tetapi mereka merasakan terlalu banyak masalah yang menyebabkan mereka marah kepada UMNO.

Oleh itu sekarang bukanlah lagi masa untuk UMNO bersenang-lenang dengan dibuai mimpi indah bahawa majoriti orang Melayu masih bersama parti itu. Kita akui sedikit sebanyak ia ada kebenarannya se­perti mana keputusan dua pilihan raya kecil baru-baru ini iaitu di Permatang Pauh dan Rompin. Pengundi-­pengundi Melayu masih setia dengan UMNO manakala pengundi-pengundi bukan Melayu yang selama ini dilayan segala kehendak mereka oleh kerajaan terus menjauhkan diri daripada UMNO dan BN.

Bagaimanapun kita juga perlu mengakui bahawa dalam kalangan ahli-ahli UMNO sendiri ada yang tidak mengundi parti itu dalam kedua-dua pilihan raya tersebut. Mereka dikatakan marah dengan pelbagai isu melibatkan kerajaan yang UMNO menjadi tonggaknya. Kenapa itu berlaku?

Segalanya kerana kelemahan yang cukup ketara dari segi pene­rangan. Jangan marah apabila ada pihak dalam UMNO sendiri menyifatkan parti itu berada dalam ‘zaman penerangan paling lemah’ dalam sejarahnya. Keadaan itu berlaku bukan kerana salah UMNO tetapi salah mereka yang diberi tanggungjawab untuk melaksanakan tugas tersebut. Sehingga ke hari ini, penulis diberitahu, UMNO masih teraba-raba mencari jalan bagaimana hendak menentang kebiadaban Red Bean Army - yang menjadi ancaman besar kepada BN dalam pilihan raya umum.

UMNO perlu mengkaji perkara ini secara mendalam dan mengatasi segera masalah tersebut kerana parti itu mempunyai tempoh dua tahun setengah lagi bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14. Langkah segera perlu dilakukan untuk memperkukuhkan jentera penerangan termasuklah dari segi ‘peperangan dalam alam maya’.

Ketika ditanya apakah usaha yang harus dilakukan oleh UMNO bagi mengembalikan keyakinan orang Melayu kepada UMNO, Naib Ketua UMNO Bahagian Rasah, Datuk Abdul Karim Mustafa berkata, cara terbaik ialah turun berkhidmat dan beri penerangan kepada rakyat di peringkat akar umbi.

Tegas beliau, sekarang bukanlah lagi masa untuk UMNO berada dalam sindrom penafian sebaliknya mempertingkatkan usaha turun ke akar umbi bagi bertemu rakyat secara bersemuka supaya mereka merasakan UMNO dekat dengan mereka dan bagi membolehkan sesuatu isu yang diputar belitkan dalam media sosial diberi penjelasan.

“Kalau kita gagal menjelaskan isu dengan ‘terkoordinasi’ orang akan menerima apa yang lebih dipercayai kerana akhirnya penipuan yang terancang adalah lebih diterima daripada kebenaran yang tidak tersusun,” katanya dihubungi.

Abdul Karim adalah generasi muda dalam UMNO, beliau antara ju­taan pengundi muda yang bakal membuat penentuan siapa parti yang mereka mahu meneruskan kesinambungan pemerintahan negara. Ramai anak muda seperti Abdul Karim yang masih tetap percaya dan yakin bahawa UMNO tetap menjadi sandaran dan harapan orang Melayu.

Tetapi soalnya bagaimanakah UMNO khususnya melalui sayap Pe­­muda dan Puteri memainkan pe­ranan bagi meraihkan sokongan orang muda kepada parti tersebut? Apakah mencukupi program-­program yang diadakan atau ia sekadar program ‘syok sendiri’?

Namun begitu sama ada UMNO akan terus kukuh atau tidak, berjaya atau tidak, mampu menarik sokongan rakyat atau tidak, ia bergantung sejauh manakah pemimpin dan ahli UMNO bekerja dalam satu pasukan di bawah kepemimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Memang benar sekarang terlalu banyak isu yang perlu dihadapi tetapi inilah dunia politik. Sesebuah parti tidak akan sepi daripada kon­flik, krisis mahupun isu tetapi soalnya bagaimana ia ditangani? Apakah dengan cara mengubah pemimpin? Apakah dengan cara mendiamkan diri? Atau apakah dengan membiarkan rakyat faham dengan sendiri?

Terserahlah kepada UMNO bagai­mana untuk membuat pendirian. Te­­tapi apa yang pasti, UMNO tetap menjadi harapan orang Melayu untuk mempertahankan hak dan memperjuangkan nasib mereka. Tidak ada parti lain yang layak atau berkemampuan berbuat demikian, apatah lagi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu yang tidak mempunyai kuasa politik. Inilah hakikatnya!

Oleh itu, pendekatan UMNO perlu berubah, kembalilah kepada rakyat, utamakan rakyat, dekatilah rakyat kerana seperti mana kata Abdul Karim, UMNO perlu ‘meluaskan padangnya’ dengan berkhidmat kepada rakyat sepenuhnya dan bukan hanya kepada ahli parti itu.

Justeru sempena ulang tahun ke-69, pemimpin-pemimpin UMNO khususnya, perlu benar-benar ber­muhasabah untuk menangani se­ga­la permasalahan yang berlaku. Carilah pendekatan terbaik bagi memastikan UMNO kembali mengukuhkan kedudukan di hati rakyat, terutamanya orang Melayu, bukannya pendekatan yang akhirnya ibarat ‘lesung sama lesung bergaduh, ayam di bawah kekenyangan’.

Tags: politik, umno
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Perlukah Menyuruh Mereka Meletak Jawatan?

  Maka dengan ini ‘sila letak jawatan’ merupakan catatan di media. Kegagalan para Menteri (termasuk Menteri Kanan) , ahli Parlimen yang…

 • Keserasian Pasukan Negara?

  Pasukan Harimau Malaya kini sedang bersiap sedia untuk kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 yang baki pusingan keduanya akan disambung di…

 • Keserasian dalam pasukan bola, politik

  Pasukan Hari Malaya kini sedang bersiap sedia ke Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 yang baki pusingan keduanya akan disambung di Dubai,…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments