kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perjuangan UMNO tidak terhenti

SETELAH genap 69 tahun kelahiran UMNO semalam, setiap orang Melayu seharusnya menghargai jasa parti berkenaan yang telah terbukti berjaya menjadi tulang belakang pemerintahan negara ini sejak sekian lama.

Melalui pemerintahan yang diterajui UMNO dan rakan-rakan dalam Barisan Nasional (BN), Malaysia berjaya muncul sebagai sebuah negara bermaruah dan disanjung tinggi di dunia. Malah kemajuan Malaysia terlaksana dan terbina secara konsisten sejak merdeka sehingga kini.

Sejarah membuktikan UMNO adalah parti praktikal, yang mana segala program dan dasar digubal mengambil kira pendekatan yang menyeluruh, demi kepentingan bangsa, rakyat semua kaum dan negara, bukan sekadar untuk jangka pendek tetapi untuk jangka panjang.

Kenyataannya, kesepaduan, ke­sepakatan UMNO dan sahabat dalam BN adalah semakin matang serta utuh. Satu suasana yang gagal ditiru oleh pakatan pembangkang.

Walau bagaimanapun, terdapat percubaan yang tidak pernah terhenti oleh pihak-pihak yang ingin menggugat perjuangan UMNO. Semua agenda dan program kerajaan disanggah dan dicari mana-mana sudut yang kononnya dianggap lemah serta silap. Gambaran yang cuba dibawa seolah-olah kerajaan yang ada hari ini tidak berwibawa, tidak telus, malah tidak lagi relevan.

UMNO antara parti politik tertua di dunia itu sering dituduh hanya mementingkan kaum Melayu dan meminggirkan kepentingan kaum lain. Betulkah?

Bagi yang rasional dan melihat suasana di Malaysia dengan ‘mata hati’ tentu menerima hakikat bahawa semua kaum di negara ini mempunyai peluang saksama dalam memajukan diri dan kaum masing-masing.

Setiap warga Malaysia hanya boleh menanyakan, “Apa yang sebenarnya menyekat aku dan bangsaku membina kemajuan?”. Jawapannya tentulah, “Siapa yang rajin berusaha, dia akan berjaya!”. Malah, berjuta rakyat asing kini turut menikmati kemakmuran Malaysia. Mereka berlumba-lumba datang ke Malaysia.

Golongan atau individu yang sering melemparkan bermacam tuduhan buruk terhadap UMNO seolah-olah berada dalam kelompok parti yang kuat kedudukannya. Mereka ‘yang pandai bercakap’ atau yang ‘bercakap berdegar-degar’ ini seolah-olah sudah dapat membuktikan kepada umum bahawa mereka baik secara individu mahupun parti yang mereka wakili, benar-benar berjaya membela nasib rakyat.

Maju sangatkah Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang sejak di bawah pembangkang? Terengganu di bawah Pas satu penggal dulu macam mana? Tertunaikah segala janji pada pilihan raya umum (PRU) lalu? Berapa banyak peluang pekerjaan baharu yang telah disediakan?

Pertanyaan seumpama ini sepatutnya diajukan kepada tokoh-tokoh yang ‘berselera besar’ me­nuding jari menyalahkan kerajaan. Jangan biarkan mereka menggunakan kekuatan ‘kuasa pengucapan umum’ yang mempesonakan rakyat sehingga langsung tidak terfikir betapa apa yang disebutkan itu sarat dengan fitnah dan nista semata-mata.

Pada hal, di sesetengah kawasan di Kelantan umpamanya, ada wakil rakyat pembangkang hanya menjenguk kawasan lima tahun sekali (musim PRU). Keadaan ini berlaku ekoran sikap taksub rakyat terhadap perjuangan parti yang berlabel Islam, sehingga tidak pernah persoalkan tahap kemajuan yang dibawa untuk mereka.

Bagi UMNO, perjuangannya tiada istilah terhenti di mana-mana. Perjuangannya mengisi dan menepati tuntutan semasa. Harapan besar kerajaan yang didokong oleh UMNO dan rakan-rakan dalam komponen BN adalah untuk menjadikan Malaysia tanah air yang kondusif untuk didiami selain tinggi maruahnya di mata dunia.

Antara persoalan sekarang adalah sama ada ‘pasaran produk kerajaan’ tidak dilaksanakan de­ngan berkesan atau mungkin rakyat sudah tidak gemar lagi mendengar tentang program dan dasar kerajaan untuk kesejahteraan rakyat.

Apa yang dibimbangkan kini terdapat suatu kecenderungan untuk mempercayai bulat-bulat apa yang disebarkan oleh pembangkang sehingga rakyat jadi keliru dan terhakis keyakinan terhadap kerajaan.

Cabaran yang mengekori UMNO juga datangnya dari dalaman parti. Sebahagian puncanya mungkin dengan kehadiran ahli-ahli baharu. Mungkin mereka hanya mahu menjadi ahli parti tetapi tidak tahu atau tidak ambil tahu perjuangan sebenar parti.

Ekoran daripada keadaan itu, anutan terhadap perjuangan parti dibimbangkan menjadi rapuh dan mungkin mudah terikut-ikut de­ngan rentak pembangkang. Dikaitkan pula dengan pengaruh media sosial yang terdedah dengan pelbagai sumber sama ada sahih atau fitnah. Jika tidak hati-hati akan berlaku kekeliruan dan kecelaruan minda. Akibat daripada itu, kepatuhan dan keyakinan kepada parti menjadi goyah.

Lebih malang jika ada yang meng­anggotai UMNO dengan niat sekadar untuk senang mencari makan. Golongan ini cenderung untuk merebut peluang secara mudah dengan menggunakan platform parti lalu wujudlah golongan apa yang dilihat ‘cepat kaya’. Ekoran itu akan wujud pula kem-kem ter­tentu untuk mendominasi peringkat cawangan dan bahagian.

Suasana begini ditonton umum. Sedikit demi sedikit rakyat membuat persepsi sendiri. Akan timbullah pelbagai tohmahan dan prejudis. Benar, bukan semua pihak dalam UMNO bertindak begitu. Tetapi harus faham, suasana kehidupan kini ibarat ‘tinggal di rumah kaca’. Segala gerak geri diperhati umum. Akhirnya mereka membuat penilaian dan kesimpulan tersendiri.

Justeru langkah Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak menerapkan transformasi dalam parti dianggap bijak dan tepat. Antaranya penerapan konsep ‘peremajaan’. Pendekatan yang membuka laluan kepada kemasukan ahli-ahli baharu daripada kalangan orang muda serta meremajakan pemikiran seluruh ahli sedia ada.

Diharapkan lebih ramai golo­ngan muda termasuk golongan profesional dan akademik me­nyertai serta sedia berjuang bersama UMNO. Giatkan pendaftaran ahli dan pengundi baharu. Masa depan parti terletak pada ahli-ahli muda yang ada sekarang.

Selain itu, adalah penting, ter­utama di saat-saat menyambut ­ulang tahun kelahiran begini, semua ahli perlu jujur bermuhasabah dan membuktikan kepada umum bahawa UMNO tetap relevan. Semua ahli juga perlu benar-benar menghayati slogan ‘sayangkan parti’. Kekuatan parti mesti dipertahan, keutuhan parti perlu dijaga dan maruah parti perlu dipelihara. Selamat terus berjuang UMNO! -  Sayuti Mukhtar Utusan Malaysia Rencana 12 Mei 2015

Tags: politik, umno
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments