kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Melayu Bersatu

Salam sejahtera, salam Satu Malaysia. Yang Amat Berhormat, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden UMNO merangkap Timbalan Perdana Menteri. Yang Berhormat Naib-Naib Presiden, Ketua Wanita, Pemuda dan Puteri, Ahli-Ahli Majlis Tertinggi, Wanita, Pemuda, Puteri dan Exco masing-masing.

Presiden dan wakil parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) yang hadir, saya ucap terima kasih. Sahabat kita dari Indonesia, Bapak Surya Dharma Paloh, Ketua Umum Parti Nasdem (Nasional Demokrat) dan yang kita raikan semua ahli-ahli UMNO yang berhimpun dalam dewan dan juga luar dewan.

Alhamdulillah, pada malam ini sekali lagi kita dapat berkumpul untuk meraikan suatu peristiwa, suatu detik yang cukup bermakna lagi bersejarah, tarikh kelahiran parti keramat kita, parti UMNO. Hari ini, hari yang ditanda dengan tinta sejarah. Hari ini, hari yang menjadi simbolik pembelaan untung nasib orang Melayu dan negara pada ke­seluruhan.

Justeru pada hari yang cukup bermakna ini, bila kita berkumpul sudah tentu kita ingin mengha­yati sesuatu mesej, sesuatu isyarat mengapa kita berkumpul, mengapa kita bersama-sama di dalam Dewan Merdeka ini. Jika kita menoleh ke belakang walaupun dalam perju­angan yang kita utamakan ialah untuk melihat ke hadapan, namun sejarah merupakan guru bagi kita, guru yang terbaik bagi kita, kerana kalau kita tidak belajar daripada sejarah, maka bak kata orang tua-tua, kita akan dihukum oleh sejarah.

Sejarah kegemilangan bangsa Melayu, sejarah wujudnya dan mulanya bangsa yang bermaruah, bangsa yang merdeka, bangsa yang berdaulat ialah kerana apabila kita mengetepikan segala perasaan, se­gala pemikiran yang terkongkong dengan sebarang emosi dengan pemikiran kenegerian dan kesukuan.

Bila kita kata bahawa bangsa Melayu akan jadi bangsa kuat sekiranya kita menjadi bangsa yang percaya pada perjuangan, perjuangan yang lebih besar, sebab itu kita kata parti kita parti kebangsaan, parti nasional, parti yang mewakili semua orang atas nama Melayu dan Bumiputera.

Jadi pada tahun 1946, kita tahu di Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru, ramai persatuan anak-anak Melayu berkumpul atas nama anak negeri, atas nama anak-anak Boyan, barangkali anak-anak Jawa dan lain-lain lagi, tapi dengan satu tujuan sahaja bahawa kalau kita berpecah dalam kumpulan kecil kita tak mungkin jadi mangsa yang bermaruah.

Akhirnya di tangga Istana Besar Johor Bahru, 69 tahun yang lalu, maka pengasas-pengasas kita telah berjaya mewujudkan UMNO yang kita kenali sampai hari ini. Semua­nya itu menjadi kenyataan, kerana apa? Kerana Melayu bersatu, sebab itu pada malam ini kita pilih Melayu Bersatu sebagai tema hari lahirnya UMNO.

Puisi yang telah dibaca nukilan Datuk Seri Zahid (Dr. Ahmad Zahid Hamidi) pun temanya Melayu Bersatu, ucapan Datuk Seri Diraja Datuk Rosli (bekas Menteri Besar Perak, Tajol Rosli Ghazali) mewakili veteran UMNO temanya juga bersatu, berdirinya saya di sini sebagai Presiden UMNO! tema saya juga Melayu Bersatu.

Saya percaya inilah mesej yang ternilai bila kita berhimpun pada malam ini, mungkin kita sebut bersatu itu mudah tetapi nak mengamalkannya, nak menghayatinya mungkin lebih sukar, tetapi boleh menjadi kenyataan kalau niat di hati kita tidak lain dan tidak bukan, kita bukan penting, we are not important but UMNO is more important.

Kalau kita percaya bahawa parti kita itulah harapan kita, pemimpin boleh pergi pemimpin boleh datang, tetapi kalau parti masih kuat, perjuangan boleh diteruskan, saya kata kuat bererti kita mesti ada kuasa, kalau kita wujud sebagai sebuah parti tanpa kuasa tiada erti sama sekali.

Justeru sebagai sebuah parti yang sudah lahir selama 69 tahun lamanya, dan hari ini di Dewan Parlimen, kita adalah parti terbesar dalam Dewan Parlimen, 88 kerusi daripada 222 kerusi adalah milik parti UMNO kita.

Dengan kekuatan yang ada pada kita, kita mesti pertahankan kekuatan itu dalam apa jua keadaan, UMNO telah melalui pelbagai ujian dan dugaan dalam sejarah. Sekali lagi dalam lipatan sejarah, daripada peristiwa pengasas UMNO me­ninggalkan UMNO, daripada Biro UMNO menubuhkan Pas, daripada peristiwa UMNO diharamkan dan terpaksa disusun semula, daripada pelbagai-bagai peristiwa lain termasuk pertandingan pada tahun 1987 dan lain-lain lagi ujian getir yang telah dilalui oleh UMNO.

Tetapi semuanya itu, telah dapat kita tempuh dengan jayanya, bukan kerana kebijaksanaan pemimpin UMNO sahaja, tetapi lebih daripada itu, kerana bila pemimpin mempunyai penyokong-penyokong yang setia dan kuat, pada masa itu, pe­mimpin boleh percaya, saya yakin dan percaya bahawa keadaan se­perti ini, formula seperti ini, masih relevan sampailah pada hari ini.

Yang berubah cumalah perseki­taran yang lebih mencabar, persekitaran lebih menguji kaedah-kaedah kita umpamanya penyebaran maklumat termasuk fitnah yang dahsyat melalui media sosial dan online memperlihatkan persekitaran yang baru. Persepsi lebih pen­ting daripada realiti, itu merupakan perubahan paradigma walau apa juga perubahan persekitaran UMNO mesti mampu menyesuaikan dirinya menjadi parti yang re­levan pada masa kini dan pada masa akan datang.

Saya percaya UMNO berjaya ke­rana apa? Kerana kita memen­tingkan bukan sahaja ahli kita dalam dewan ini, tetapi ahli UMNO dan rakyat jelata yang ada di luar dewan ini yang akan menilai setiap gerak geri dan tindakan serta keputusan kita.

Ingatlah bahawa sebagai sebuah parti yang mengamalkan sistem demokrasi pada akhirnya rakyatlah yang akan menentukannya. Sebab itulah saya ingin mengajak kita semua menyanjung tinggi ikrar sokongan, lafaz sokongan, tetapi saya sedar dengan segala rendah diri bahawa saya perlu memimpin sebuah parti yang mendapat sokongan yang kuat dalam kalangan rakyat Malaysia.

Sebab itulah saya, mengajak tuan-tuan dan puan-puan sekalian, dan mengingatkan pada diri saya, bahawa bila saya ambil alih kepimpinan negara, saya memilih cogan kata Satu Malaysia Rakyat Didahulukan. Saya mesti meng­ingatkan pada diri saya bahawa rakyat mesti kita dahulukan.

Apabila rakyat berasa senang pada parti kita dan kerajaan, apabila program kita sampai kepada rakyat, apabila saya mementingkan sesuatu bersama-sama dengan tuan-tuan dan puan-puan, umpamanya bila ditanya di mana kemahuan untuk berjuang walaupun dalam apa jua keadaan saya jawab, perjuangan saya adalah untuk mereka yang impikan Malaysia yang maju dan adil. Perjuangan saya adalah bagi mereka yang ingin membeli rumah yang mampu dimiliki oleh mereka. Perjuangan saya adalah untuk membantu ibu bapa yang memberi tanggungjawab besar menghantar anak-anak ke sekolah.

Perjuangan saya adalah untuk mereka yang ingin memulakan perniagaan tetapi susah untuk mendapat kredit. Perjuangan saya adalah untuk graduan yang ingin mendapat pekerjaan. Perjuangan saya adalah untuk merapatkan jurang pendapatan rakyat terutama di luar bandar. Perjuangan saya adalah untuk mereka yang susah kerana kos sara hidup dan perjuangan saya adalah untuk membantu semua rakyat yang memerlukan pertolo­ngan dari kita.

Inilah yang boleh saya ungkapkan daripada ayat-ayat tersebut merangkumi manifestasi apa sebenarnya yang mendorong saya selama 40 tahun untuk meng­abdikan diri saya dalam politik, berjuang dari bawah sampai ke puncak semata-mata kerana saya ingin ber­khidmat untuk rakyat dan negara Malaysia yang tercinta.

Sebab itulah kita akan teruskan dengan dasar-dasar kita. Kadang-kadang tidak popular, tetapi dalam jangka panjang saya yakin akan menunjukkan ketepatan dan kebenaran dasar-dasar. Hari ini tuan-tuan puan-puan kita sambut tarikh lahirnya UMNO. Kita telah adakan mesyuarat Majlis Tertinggi petang tadi.

Mesyuarat Majlis Tertinggi antara yang terbaik yang pernah kita adakan selama ini. Mengapa saya kata begitu, di luar macam-macam cerita, macam-macam rekaan oleh pihak-pihak yang ingin melihat kita berpecah, melihat kita mengadu-domba antara kita sesama kita, meracuni fikiran pemimpin-pe­mimpin menyebabkan kita gelisah.

Mereka semua itu bukanlah orang yang sayang dan cinta parti UMNO. Hari ini saya lihat kematangan ahli-ahli Majlis Tertinggi kerana seia sekata dengan kata-kata yang bulat, Majlis Tertinggi kata bahawa mereka ingin melihat pucuk pimpinan UMNO khususnya Presiden UMNO dan Timbalan Presiden seiring dalam mentadbir parti UMNO. Dan saya ingin nyatakan ini jugalah harapan saya, semoga dalam kita mempunyai barisan pemimpin-pemimpin yang serasi dan saling percayai antara satu sama lain, maka sudah tentu ini akan menjadi isyarat yang jelas bahawa kalau di atas kukuh, sudah tentu di bawah pun akan turut padu dan bersama-sama dalam semangat dan ikatan yang sempurna. Oleh itu, tuan-tuan dan puan-puan sekalian, itulah mesej hari lahir UMNO yang ke-69. Marilah kita berdoa, semoga tahun-tahun mendatang kita akan sambut lagi ulang tahun UMNO dan kita sambut kerana apa? Kerana kita masih parti yang kuat, gagah perkasa dan mendapat sokongan yang padu daripada rakyat.

Saya yakin anda percaya kita mampu melakukan perkara ini, kita mesti terarah dalam kerja-kerja kita. Buatlah segala-gala yang patut untuk menguatkan parti kita.

Janganlah buat yang tak patut, buatlah yang patut. Mudah-mudahan dengan ini kita akan berjaya dalam perjuangan kita.

Hidup UMNO! Hidup UMNO! Hidup UMNO!   - Utusan Malaysia Rencana 12 Mei 2015

Tags: bersatu, melayu, politik, umno
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments