kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perkasa masyarakat berintegriti tinggi

TANGGAL 23 April lalu, maka genaplah 11 tahun usia pelancaran Pelan Integriti Nasional (PIN) dan penubuhan Institut Integriti Malaysia (IIM) sebagai badan pemantau pelaksanaan pelan tersebut. Ironinya, negara kita sering menjadi tumpuan masyarakat dunia yang ingin mempelajari pengalaman Malaysia tentang cara-cara kita melaksanakan agenda integriti nasional.

Dalam tempoh terdekat ini sahaja kita telah menerima lawatan dari negara-negara seperti Bhutan, India, Filipina dan rombongan Pegawai-Pegawai Kanan Agensi Pencegahan Rasuah Thailand serta Republik Rakyat Maldives.

Dalam keghairahan dan kekaguman yang dizahirkan oleh negara-negara berkenaan, umumnya kita masih belum boleh berbangga de­ngan tahap integriti masyarakat Malaysia.

Penglibatan hampir 100 golo­ngan ekstremis dalam aktiviti ‘jihad’ di Iraq dan Syria serta penangkapan sekumpulan suspek dalam kegiatan yang mengancam keselamatan negara di Hulu Langat, Selangor baru-baru ini memberikan petunjuk bahawa tahap integriti masyarakat masih memerlukan penelitian yang serius. Sehari dua ini kita digemparkan pula dengan aktiviti lumba haram yang akhirnya menyebabkan dua kanak-kanak perempuan comel menjadi yatim piatu dalam sekelip mata.

Daripada segi budi bahasa pula, kita masih ingat bahawa dalam tahun 2006, kajian yang dijalankan oleh Readers Digest melabelkan Kuala Lumpur sebagai bandar raya ketiga paling biadab penduduknya di dunia selepas bandar raya Bucharest di Romania dan bandar raya Mumbai di India. Enam tahun selepas itu, apabila kajian serupa diadakan semula, Kuala Lumpur tetap kekal di tangga ketiga.

Tahap integriti anak-anak muda khususnya belia juga menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan terutama dari segi indeks jenayah melibatkan golongan muda yang menunjukkan peningkatan.

Justeru itu, Fasa Ketiga PIN (2015-2019) akan memberikan tumpuan kepada golongan muda yang merupakan lebih 13 juta atau hampir 43 peratus daripada keseluruhan penduduk negara ini. Program-program pengukuhan integriti akan terus difokuskan terhadap kepada golongan muda yang merupakan pewaris kepada kepemimpinan negara pada masa depan.

Kata Imam Al Ghazali (1058-1011): “Kalau hendak melihat pemimpin di masa depan, lihatlah pemuda pada hari ini”. Kata-kata ini turut dikongsi oleh pemimpin komunis China iaitu Mao Tze Tung yang mengatakan bahawa: “Berikan aku 100 pemuda, akan ku bina sebuah empayar”.

Petikan kata-kata pujangga dari dua pemimpin agung itu jelas menunjukkan bahawa membentuk akhlak golongan muda merupakan satu usa­ha yang perlu dimantapkan secara inklusif dan berterusan.

Bila bercakap soal integriti, masyarakat sering mengaitkannya dengan soal rasuah. Meskipun kita berbangga bahawa tahap pencapaian Indeks Persepsi Rasuah Antarabangsa (CPI) yang dikeluarkan oleh badan bebas antarabangsa berpangkalan di Jerman kian menunjukkan peningkatan positif iaitu pada tangga 50/175 pada tahun 2014 berban­ding tangga 52/177 pada tahun 2013, namun ia masih jauh dari sasaran yang ditetapkan di dalam PIN iaitu di tangga ke-30 dunia.

Antara negara Asia yang menunjukkan peningkatan signifikan ialah India di mana negara ini telah mencatatkan penurunan 10 anak tangga dari tangga 94/177 pada tahun 2013 ke tangga 85/175 pada tahun 2014.

Kemenangan parti AAP iaitu parti anti-rasuah pimpinan Arvind Kejriwal dalam pilihan raya negeri New Delhi awal tahun ini telah memantapkan kesedaran masyarakat India terhadap buruknya amalan rasuah dan salah guna kuasa.

Komitmen dan iltizam kuat telah dipaparkan oleh kerajaan parti BJP apabila mengambil tindakan kurang popular iaitu memenjarakan bekas Ketua Menteri Tamil Nadu, Jayalalitha selama empat tahun setelah disabitkan kesalahan mengumpul kekayaan luar biasa melibatkan lebih Rs65 juta Crore (1 Crore - lebih kurang RM600,000), sepanjang empat tahun menjadi Ketua Menteri Tamil Nadu.

Meskipun pemenjaraan Jayalalitha telah mengundang kemarahan majoriti 70 juta rakyat Tamil Nadu yang memanggil Jayalalitha dengan panggilan keramat ‘Amma’ (Ibu), namun kerajaan Narendra Modi tetap bertegas dalam iltizam politiknya untuk memerangi rasuah meskipun parti Jayalalitha me­nyumbang 30 kerusi daripada keseluruhan 382 kerusi yang dimenangi oleh parti BJP dan sekutunya.

Senario di India ini menunjukkan bahawa untuk memerangi ra­suah perlu ada iltizam politik yang kuat dalam kalangan kepemimpinan negara. Kata Aristotle, ahli falsafah Yunani yang terkenal: “Seorang pemimpin hendaklah lebih putih daripada putih”.

Maksudnya seorang pemimpin itu bukan sahaja perlu bersih, tetapi juga perlu dilihat sebagai bersih seperti mana kata Tun Seri Lanang dalam bidalannya:

“Elok kain, elok coraknya,

Elok pemimpin, eloklah negerinya,

Seandainya jernih air di hulu,

Sehingga ke kuala airnya jernih,

Bila pemimpin akhlaknya buruk,

Aib terburai umat bergasak”.

Justeru, dalam hendak memperkasakan integriti masyarakat, perkara yang paling penting ialah kepemimpinan melalui teladan. Para pemimpin hendaklah mempamerkan jati diri dan sifat-sifat terpuji agar mereka sentiasa menjadi idola dan sumber inspirasi masyarakat serta rakyat keseluruhannya.

Kajian terhadap keberkesanan program-program anjuran IIM sentiasa dijalankan secara berkala. Sebagai contoh, untuk keberkesanan Fasa Pertama (2004-2008) kajian telah dibuat oleh pihak Universiti Pendidikan Sultan Idris sementara bagi fasa kedua (2009-2014) oleh Universiti Teknologi Malaysia.

Di samping itu, kajian Indeks Persepsi Integriti Nasional (IPIN) dijalankan setiap tahun mulai tahun 2007 hingga tahun 2014 bagi dijadikan pengukur terhadap tahap integriti masyarakat Malaysia pada setiap tahun, seterusnya memudahkan usaha mengenal pasti kelemahan-kelemahan ketara bagi merangka program-program pe­ngukuhan integriti bersesuaian.

Semoga dengan adanya usaha berterusan dan sokongan padu da­ripada pihak kerajaan, maka aspi­rasi untuk melahirkan sebuah ma­syarakat yang baik akhlaknya, kukuh ciri-ciri moral dan kuat pegangannya seperti mana yang dicita-citakan di dalam Cabaran Keempat Wawasan 2020 bakal menjadi realiti, sekali gus menjadikan negara ini sebuah negara yang disebut “Baldaton, Thayyibaton, Warrabun Ghafur”. - Anuar Ahmad Utusan Malaysia Rencana 14 Mei 2015

Tags: integriti
Subscribe

Posts from This Journal “integriti” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments