kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu Akhbar Cina ~ Bangsa Malaysia dan Mesej PRK

MEMBENTUK BANGSA MALAYSIA

AKHBAR Nanyang Siang Pau bertarikh 11 Mei 2015 menyiarkan artikel yang mengulas soal selidik dibuat akhbar The Star baru-baru ini. Artikel bertajuk ‘Status orang Cina Malaysia’ yang ditulis oleh Cheah See Kian itu disiarkan dalam ruangan Pendapat Yuan Lun halaman B6.

Dalam tinjauan rambang itu, daripada setiap 10 orang yang ditanya, tujuh daripada mereka lebih mengutamakan untuk dikenali sebagai rakyat Malaysia dan bukan berasaskan kepada kaum atau agama masing-masing.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup yang mengulas soal selidik akhbar berbahasa Inggeris ber­kenaan menyifatkan perkembangan tersebut sebagai amat memberangsangkan.

Beliau berkata, hasil tinjauan itu menunjukkan majoriti rakyat lebih mengutamakan status diri mereka sebagai orang Malaysia dan perkara itu boleh menyumbang ke arah perpa­duan dan mengurangkan ketegangan hubungan antara kaum.

Walaupun ramai orang berbangga untuk dikenali sebagai rakyat Malaysia, soal selidik itu juga mendedahkan 70 peratus yang ditanya melahirkan kerisauan terhadap hubungan antara kaum di Malaysia yang dilihat kurang baik apabila ada pihak yang secara terbuka menghina etnik lain.

Jika dianalisis soal selidik berkenaan, kita mengakui ia adalah berdasarkan kepada realiti yang ada sekarang apabila generasi muda kita berbangga untuk memperkenalkan diri mereka sebagai rakyat Malaysia.

Perasaan itu merupakan sesuatu yang semula jadi kerana semua generasi muda terbabit telah dilahirkan di Malaysia walaupun nenek moyang mereka bera­sal dari China ataupun negara asing lain.

Generasi muda berkenaan sudah pasti akan berasa tidak berpuas hati sekiranya mereka masih dianggap sebagai orang asing. Bagaimanapun, yang sangat menyedihkan adalah walaupun kita telah mencapai kemerdekaan selama 58 tahun, isu perkauman masih terus membelenggu kita dan tidak habis-habis.

Kadang-kadang kedengaran ada orang menyatakan kaum Cina ialah pendatang asing yang hanya tinggal di sini dan jika tidak suka dengan suasana di Malaysia mereka boleh balik ke China.

Bagi mengelak perkara ini berterusan, mungkin sudah sampai masanya beberapa perkataan yang menyebabkan kaum tertentu merasa terpisah digantikan dengan perkataan lain. Antara perkataan itu ialah bumiputera, bukan bumiputera, beragama Islam dan bukan beragama Islam.

Kita juga masih ingat kata-kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebelum ini iaitu apabila Malaysia mencapai status negara maju pada 2020, akan terbentuk satu bangsa Malaysia yang tidak dipisahkan oleh warna kulit dan agama.

Malangnya, usaha itu sukar dicapai kerana negara ini mempunyai banyak parti politik yang berasaskan kepada kaum tertentu. Politikus juga sering memainkan sentimen sensitif yang menggugat perpaduan antara kaum di negara ini.

Nampaknya usaha menyatukan pelbagai kaum di negara ini akan mengambil masa panjang yang tiada seorang pun tahu bila ia akan berhasil.

MESEJ PRK ROMPIN

AKHBAR Sin Chew Daily bertarikh 7 Mei 2015 menyiarkan artikel yang mengulas keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Rompin pada 5 Mei lalu.

Dalam PRK itu, calon Barisan Nasional (BN), Datuk Hasan Ari­fin menang dengan majoriti 8,895 undi, lebih rendah berban­ding yang diperoleh Allahyarham Tan Sri Dr. Jamaludin Jarjis sebanyak 15,114 undi dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Artikel yang ditulis oleh Lim Ming Fah bertajuk ‘Apa mesej yang diperoleh di PRK Rompin?’ disiarkan dalam ruangan Sudut Pendapat halaman 31.

PRK Parlimen Rompin memang tidak perlu dirisaukan. Keputusan itu akhirnya menepati apa yang telah dijangkakan sebelum ini iaitu dimenangi oleh calon BN. Persoalannya berapakah majoriti yang diperoleh? Pergerakan undi Melayu dan Cina menuju ke mana? Adakah isu hukum hudud dan cukai barang dan perkhidmatan (GST) memberi kesan kepada trend pengundian?

Majoriti yang diperoleh BN menunjukkan penurunan sebanyak 6,219 undi. Ini merupakan kemerosotan yang banyak, apakah punca sebenarnya? Kita boleh membuat banyak huraian. Antaranya, bilangan yang keluar mengundi telah merosot daripada 85.9 peratus pada PRU-13 menurun kepada 74 peratus. Pengundi yang keluar mengundi daripada 49,966 orang menurun kepada 38,697 pengundi.

Jika dibandingkan dengan keputusan PRU-13, undi calon BN telah merosot sebanyak 5.3 peratus, bermakna daripada 66.8 peratus turun kepada 61.5 peratus. Sebaliknya undi yang diperoleh calon Pas meningkat kepada 5.3 peratus, daripada 33.2 peratus pada PRU-13 meningkat kepada 38.5 peratus.

Dalam 38 kawasan peti undi, Pas telah menang lima kawasan, bermakna bertambah satu kawasan lagi berbanding PRU-13. Ini satu perkembangan yang baik kepada Pas. Jumlah undi yang diperoleh calon Pas bagi saluran tiga dan empat yang mewakili golongan muda juga bertambah.

Satu lagi, isu hukum hudud kelihatannya tidak mempengaruhi peti undi kawasan Melayu sebaliknya isu GST yang menyebabkan kaum itu beralih menyokong calon Pas. Semua sedia maklum, kawasan kampung dan Felda adalah sumber undi BN yang paling kukuh. Walaupun PRK kali ini UMNO dapat mengekalkan sokongan dari kawasan itu, namun jumlah undi telah merosot.

Adakah selain isu GST, ada isu-isu lain yang menyebabkan undi kawasan kampung dan Felda kepada BN merosot? Fenomena terbaharu ini perlu dikaji secara mendalam. Kita juga mendapati, jumlah undi kaum Cina kepada calon BN telah meningkat dipercayai sebagai protes kepada Pas yang ingin melaksanakan hukum hudud.

Walau bagaimanapun, MCA dan Gerakan tidak boleh bergembira dengan perkembangan ini kerana yang beralih menyokong BN adalah golongan tua manakala pengundi muda kaum Cina tetap menyokong calon Pas. - Utusan Malaysia Rencana 14 Mei 2015

Tags: bangsa, pilihanraya
Subscribe

Posts from This Journal “bangsa” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments