kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sila jaga 'tepi kain' anak anda

PADA masa ini, senario pelajar sekolah rendah dan menengah ralit membelek dan menekan telefon pintar meskipun semasa keluar bersama keluarga merupakan pandangan biasa. Secara tersurat, seperti positif ke­rana menggambarkan mereka celik teknologi. Namun pernahkah ibu bapa sesekali membuat ‘spot check’ terhadap gajet yang amat disayangi oleh anak masing-masing itu?

Apa kandungan laman web yang dilayari, chatting dengan siapa dalam WhatsApp dan sebagainya. Yang paling ditakuti ialah benda tersirat negatif kerana impaknya tidak diketahui, sedar-sedar nasi sudah menjadi bubur. Ini ke­rana kelompok yang lahir selepas tahun 2000 dan dikenali sebagai generasi Z inilah yang bakal mengisi ruang kepemimpinan negara maju 2020, tidak sampai lima tahun lagi.

Kebimbangan ini dirasakan ada asasnya berdasarkan kepada statistik terkini bahawa pengedar dadah kini mula meracuni generasi Z dan antara akses yang cepat dan efisien bagi penjenayah itu mendekati kumpulan sasaran ialah melalui kemudahan Internet yang tidak bersempadan serta beroperasi 24 jam sehari.

Baru-baru ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mendedahkan bahawa masalah ketagihan dadah kini bukan sahaja melibatkan golongan dewasa tetapi juga kanak-kanak termasuk yang berusia tujuh tahun. Katanya, pengedar dadah juga semakin hebat dengan memperluaskan empayar mereka untuk meracuni generasi Z berkenaan.

Sedikit maklumat untuk dihadamkan bersama, pada masa ini sebanyak 1.4 juta penduduk di negara ini terlibat dalam penyalahgunaan dadah termasuk 21,227 penagih yang berdaftar dengan Agensi Anti Dadah Kebangsaan pada tahun lalu.

Kira-kira 46 peratus atau 23,460 daripada 51,000 banduan dalam penjara di seluruh negara terdiri daripada mereka yang melakukan kesalahan dadah termasuk mengedar, memproses dan menggunakan dadah. Tauke dadah juga dipercayai menjadikan kumpulan berusia 18 hingga 39 tahun sebagai sasaran mereka. Pada masa ini terdapat seramai 3,276 banduan disabitkan bersalah oleh mahkamah sedang menunggu hukuman mati atas pelbagai kesalahan berkaitan dadah.

Dalam pada itu, lazimnya sindiket pengedaran dadah yang didalangi rakyat Afrika menjadikan wanita tempatan sebagai keldai dadah tetapi amat mengejutkan apabila sindiket dadah tempatan di Kelantan menggunakan kanak-kanak berusia bawah 12 tahun sebagai keldai yang bertujuan mengaburi mata pihak berkuasa.

Sepanjang 2013, menurut statistik polis, seramai 20 kanak-kanak berusia bawah 13 tahun ditangkap kerana mengedar dadah, manakala 310 remaja berusia antara 14 hingga 18 tahun turut ditangkap atas kesalahan sama.

Selain kesalahan mengedar, seramai 180 kanak-kanak berusia bawah 13 tahun ditangkap kerana memiliki dadah dan 330 orang lagi positif mengambil bahan larangan itu. Turut ditangkap ialah 1,058 remaja berusia 14 hingga 18 tahun kerana kesalahan memiliki dadah dan 5,466 orang positif dadah.

Ini cerita dua tahun lalu, sama ada statistik menggerunkan ini semakin menurun atau sebaliknya bukan isu utama tetapi apa yang penting ialah ibu bapa tidak boleh memandang enteng dengan menyerahkan segala-galanya kepada pihak berkuasa atau lebih tepat lagi mengharapkan polis menjaga anak-anak kita.

Terbaharu, terdapat satu page dalam Facebook yang mempromosikan marijuana atau ganja sebagai herba perubatan, sekali gus dikhuatiri mampu memesongkan pemikiran kumpulan yang tidak kuat ‘imannya’.

Antara intipati maklumatnya, marijuana bukannya sejenis dadah berbahaya tetapi mempunyai nilai-nilai perubatan tinggi. Usaha ini jelas bertentangan dengan dasar dadah negara kerana marijuana atau ganja termaktub dalam Akta Dadah Berbahaya 1952.

Pihak berautoriti amat perlu melakukan sesuatu yang konkrit. Jangan biarkan nasi yang bakal menjadi bubur itu hangit. Jika menjadi bubur, sekurang-kurangnya masih lagi boleh dimakan tetapi jika dibiarkan hangit, langsung tidak lagi boleh dijamah oleh sesiapa pun.

Jadi kepada ibu bapa, silalah jaga tepi kain anak-anak anda. - Tarmizi Abdul Rahim Utusan Malaysia Rencana 14 Mei 2015

Tags: ict
Subscribe

Posts from This Journal “ict” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments