kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Akhlak masyarakat maju

Tema Hari Guru 2015, ‘Guru: Membina Ilmu, Menyempurnakan Akhlak’ mengingatkan saya tentang sebuah karya bertajuk Intelektual Masyarakat Membangun yang dikarang oleh Allahyarham Profesor Dr. Syed Hussein Alatas. Beliau menekankan betapa pentingnya kelompok atau kepemimpinan intelektual dalam mengubah masyarakat.

Kepemimpinan intelektual yang ditekankan dengan kepentingan akhlak akan memandu masyarakat ke arah kesejahteraan. Dengan kata lain, kepemimpinan intelektual yang juga berakhlak tinggi akan menjadikan masyarakat lebih sejahtera. Inilah acuan ideal yang sentiasa didambakan oleh mana-mana masyarakat di dunia.

Malangnya, sejak kebelakangan ini terlalu banyak kisah kerosakan akhlak dalam kalangan masyarakat. Dalam kita menuju ke arah negara maju berpendapatan tinggi adakah kita mahukan masyarakat Malaysia berakhlak rendah. Rempit, hooligan, dadah, bunuh, rogol, rasuah dan penyelewengan bukan sekadar jenayah tetapi juga penyakit yang boleh membarah masyarakat Malaysia.

Ini belum termasuk kerosakan akhlak yang berpaksikan ‘watak tertawan’ sebagaimana yang di­sebut oleh Syed Hussein. Umat Islam mesti bijak agar tidak mudah terpedaya dengan watak tertawan yang disebarkan oleh Barat. Tidak sesekali menyalahkan orang lain hanya kerana ingin menutup kelemahan diri sendiri. Masyarakat yang hanya menerima sahaja pemikiran Barat bakal mengundang bencana besar terhadap negara. Misalnya, Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) boleh dilihat dalam skop pemikiran Barat yang terlalu mendewakan hak asasi dan individu sehingga mem­belakangkan ajaran agama Islam itu sendiri.

Natijahnya, sudah ada kelompok yang seperti menegakkan benang basah kerana terlalu tertawan de­ngan watak-watak Barat yang ko­nonnya itulah kemegahan kemajuan. Walhal, apa yang ditegakkan hanyalah hak asasi individu dan kesamarataan yang bertunjangkan nafsu serakah, jauh terkeluar daripada ajaran agama Islam. Yang terbaharu, masalah akhlak ‘money boy’, hanya kerana bertunjangkan wang ringgit sanggup melakukan perkara yang terang-terangan dilarang oleh agama Islam. Dalam kita terlalu mengejar kejayaan kebendaan dan wang ringgit, kita terlupa asas kekuatan sesebuah negara bergantung pada akhlak tinggi masyarakatnya.

Tidakkah kita patut bimbang akan kesannya terhadap generasi muda sekarang dan akan datang? Itu belum termasuk perbuatan memfitnah, menghasut, mengadu domba dan mengeluarkan kata-kata kesat terhadap orang lain sama ada secara terang-terangan atau melalui alam maya kononnya sebagai ‘keyboard warrior’ yang sebenarnya merosakkan keharmonian masyarakat. Inikah tanda kemajuan masyarakat kita?

Kebebasan bersuara bukan bermaksud melanggar ajaran Islam dengan mengeluarkan kata-kata kesat dan menyakitkan hati orang lain. Ya, memang benar negara memerlukan kritikan dan pandangan, namun kedua-duanya ini mestilah berteraskan keikhlasan untuk pembinaan bangsa, menegakkan agama Islam dan negara. Bukannya dalam bentuk kritikan yang memudaratkan negara. Lebih teruk lagi, fitnah dilemparkan untuk menghancurkan sesama Islam.

Maka, tidak menghairankan apabila anasir-anasir luar dan dalam mudah memasukkan jarum agar menerima idealisme mereka yang terpesong daripada ajaran Islam dan pada masa yang sama memecahbelahkan umat Islam. Malah, memperhebatkan serangan dengan cara menghina institusi-institusi Islam supaya menjadi semakin lemah. Dengan ini, lebih mudah bagi elemen itu menghancurkan umat Islam Malaysia. Malangnya, kita tidak nampak atau buat-buat tidak nampak gelombang tipu muslihat mereka ini.

Kejadian kerosakan harta benda awam dan kecederaan ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh baru-baru ini menggambarkan seperti ada yang tidak kena dengan masyarakat kita. Hanya kerana politik sempit telah menghancurkan kesatuan umat Islam yang amat ditekankan dalam agama Islam. Apa faedahnya bergaduh sesama Islam ha­nya kerana politik sempit kepartian?

Di manakah pemimpin-pe­mim­pin politik yang sepatutnya bertindak secara intelektual dan berakhlak tinggi agar tidak berlaku perkara sebegini? Bukannya bertingkah laku ‘jadong’, iaitu jahat, bodoh dan sombong (meminjam istilah Syed Hussein). Sebaliknya, mereka inilah yang bertanggungjawab menyatupadukan umat Islam dan menjadi contoh kepada pengikut serta orang yang dipimpin. Jauh sekali membuat kerosakan di muka bumi Allah ini.

Usah terlalu taksub berebut kuasa dan pangkat kerana itu hanyalah pinjaman sementara daripada Allah SWT. Setiap daripada kita akhirnya akan kehilangan juga kemegahan duniawi tersebut kerana yang tinggal hanyalah amalan baik untuk dibawa bersama-sama selepas meninggalkan dunia fana ini.

Generasi muda memerlukan kepemimpinan intelektual yang berakhlak mulia dan berani memandu mereka ke jalan yang benar. Bukannya pemimpin yang dengan mudahnya mengeluarkan kata-kata kesat dan penghinaan serta memaki hamun orang lain. Tunjukkan keindahan akhlak Islam agar dapat dimasyarakatkan oleh semua lapisan rakyat Malaysia. Begitu juga dengan golongan dewasa, mereka perlu menonjolkan akhlak baik di hadapan generasi muda dan bukannya bergaduh sesama sendiri. Malangnya pelbagai aksi demonstrasi yang diadakan bertukar menjadi ganas sehingga menyusahkan orang lain yang ingin menjalani kehidupan aman dan damai. Aksi ganas ini bertentangan sama sekali dengan Rukun Negara yang mementingkan kesopanan dan kesusilaan.

Tidakkah majoriti masyarakat Malaysia juga berhak menjalani kehidupan aman tanpa sebarang gangguan? Menghormati hak orang lain berteraskan agama Islam menggambarkan akhlak mulia yang diajar oleh ibu bapa dan guru kepada kita sejak kecil lagi. Akhlak pula berkait rapat dengan reputasi, imej, kredibiliti dan integriti serta keperibadian seseorang. Kemajuan dan kemampanan ekonomi tidak akan lengkap tanpa akhlak yang mulia dalam kalangan masyarakat. Inilah cabaran terbesar yang dihadapi oleh guru dalam membentuk masyarakat serba maju dan moden serta tinggi ketamadunannya. Jus­teru, raikan sambutan Hari Guru peringkat kebangsaan yang bakal diadakan di Dewan Wawasan, Jitra, Kedah, Sabtu ini dengan penuh keinsafan bagi merealisasikan kemajuan sebenar masyarakat Malaysia. Selamat Hari Guru buat semua guru-guru di seluruh Malaysia! - Rohami Shafie Utusan Malaysia Rencana 14 Mei 2015

Tags: masyarakat
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments