kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tidak ambil organ mayat, Gangguan emosi, psikologi

Gangguan emosi, psikologi

Lazimnya, kalau tidak kerana minat pasti seseorang tidak akan melakukan pekerjaannya dan setiap orang pasti mempunyai kecenderungan yang berbeza dalam kerjaya.

Justeru, kerjaya berurusan dengan mayat bukanlah sesuatu yang mudah, apatah lagi jika jenazah itu berada dalam keadaan tidak sempurna sama ada hilang rupa ataupun terputus anggota badannya.

Menurut Pegawai Perubatan Forensik, Jabatan Perubatan Forensik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Nurhidayah Mohd Yatim, minat terhadap perubatan dan penyiasatan menjadi motivasi pada dirinya untuk berkhidmat sebagai doktor perubatan forensik.


DR. HAZLI Zakaria memberitahu terdapat perubahan fizikal dalam otak apabila mengalami gangguan emosi tetapi ia terlalu kecil dan sukar dikesan melalui mesin pengimbas.

“Gemar menonton cerita-cerita penyiasatan seperti siri Crime Science Investigation (CSI) dan sebagainya menjadikan saya teruja untuk menyertai bidang forensik.

“Sebenarnya minat yang membuatkan saya tiada masalah untuk berhadapan dengan pesakit atau mayat. Justeru, daripada situ saya bersedia mental dan fizikal untuk bekerja setiap hari. Tambah pula, autopsi bukanlah sesuatu yang boleh dijangka.

“Tentang cerita mistik, setakat ini saya bersyukur sebab tidak pernah mengalami gangguan sedemikian semasa bekerja. Cuma rasa sedih, memang ada.

“Ketika itu, saya ditugaskan untuk menjalankan autopsi ke atas mayat kanak-kanak dalam lingkungan umur lima tahun. Masa itu, memang sedih namun saya tahan hingga selesai. Sampai di rumah baharulah saya lepaskan rasa sedih itu,” katanya.

Gangguan psikologi atau emosi dalam kerjaya memang wujud, lebih-lebih lagi bekerja sebagai doktor forensik yang sering berurusan dengan mayat.

Pakar Perunding Psikiatri dari Persatuan Psikologi Malaysia, Dr. Hazli Zakaria (gambar) berkata, seseorang doktor itu sedia maklum tentang pesakit atau mayat yang akan ditemuinya menjadikan dia sentiasa bersedia.

“Biasanya minat dalam kerjaya forensik menjadikan seseorang itu tidak berasa takut ataupun gemuruh melihat mayat sama ada sempurna ataupun tidak.

“Lazimnya, para doktor tahu tentang kerjaya dan cabaran yang akan dihadapinya selain membiasakan diri dengan mayat sewaktu belajar di universiti yang sedikit sebanyak memberi motivasi pada diri mereka.

“Tetapi, tidak dinafikan memang ada rasa gemuruh atau gangguan emosi dialami oleh doktor forensik sama ada rasa fobia, sedih dan sebagainya,” ujarnya.

Menurut beliau lagi, rasa fobia itu wujud akibat daripada pengalaman lampau seseorang pernah berhadapan dengan situasi yang memberi kesan dalam kehidupan.

“Kalau seseorang itu takut dengan mayat, pasti dia akan menolak untuk menghampirinya, apatah lagi hendak melakukan sesuatu terhadap jenazah seperti autopsi.

“Terdapat sejenis fobia yang dipanggil fobia spesifik dan tergolong dalam masalah gangguan kecemasan atau anxiety disorder. Jika seseorang mengalami fobia yang teruk, dia akan berasa stres dan boleh membawa kepada histeria.

“Terdapat pelbagai cara untuk merawat masalah fobia seperti terapi psikologi, sokongan moral daripada majikan tempat bekerja, keluarga dan rakan-rakan,” jelasnya.


Tidak ambil organ mayat
Tidak dinafikan terdapat sebilangan besar masyarakat kita beranggapan bahawa pihak hospital akan mengambil organ-organ dalam badan mayat ketika bedah siasat untuk diberikan kepada pesakit yang memerlukan.


PENDERMAAN organ perlu mendapat kebenaran daripada ahli keluarga si mati dan ia hanya dilakukan oleh pakar bedah.

Tanggapan bahawa doktor akan mengambil organ-organ seperti jantung, hati, buah pinggang dan sebagainya adalah tidak benar.

Menurut Ketua Jabatan Perubatan Forensik Hospital Sungai Buloh, Dr. Shahidan Md Noor, adalah mustahil untuk menggunakan semula organ-organ orang yang telah meninggal dunia.

“Terus terang saya katakan, memang tidak ada sebarang organ pun akan diambil semasa bedah siasat kecuali ia akan dikeluarkan dari badan untuk diperiksa.

“Orang yang telah meninggal dunia, seluruh organ dalam tubuhnya akan turut mati dan tidak lagi berfungsi. Menjadi suatu kerja yang sia-sia jika doktor keluarkan organ dan masukkan ke dalam badan pesakit lain.

“Sebagai contoh, jantung orang yang telah meninggal dunia akan berhenti berdegup. Itu bermakna jantungnya tidak lagi boleh berfungsi untuk mengepam darah dan tidak boleh digunakan oleh orang lain,” jelasnya kepada S2 dalam temuramah di Hospital Sungai Buloh, Selangor.

Tambahnya, pengambilan organ-organ dalam badan hanya akan dilakukan oleh penderma yang telah berikrar menderma organ dan mendapat persetujuan waris.

“Untuk mengambil organ dalam badan dan digunakan pesakit lain bukanlah tugas yang mudah. Organ hanya boleh diambil daripada pesakit yang telah mati otak.

“Maksud mati otak ialah pesakit yang tiada harapan untuk sedar akibat otaknya tidak lagi berfungsi. Mati otak akan disahkan oleh pakar perubatan.

“Organ boleh diambil ketika ia masih berfungsi walaupun dengan bantuan mesin dan ubat-ubatan lain,” ujarnya.

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments