kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bukan sekadar rumah mayat, cabaran di bilik autopsi

Cabaran di bilik autopsi

Banyak cerita menarik dapat didengari daripada orang yang bekerja dalam bidang perubatan forensik sama ada kisah misteri, cabaran ataupun lucu.

Asam garam dalam bilik mayat pasti sudah menjadi perkara biasa bagi mereka yang telah lama berkhidmat dalam bidang perubatan forensik. Namun, bagi mereka yang baharu, ia pasti menjadi pengalaman tidak boleh dilupakan.PELBAGAI alat digunakan untuk menjalankan bedah siasat yang akan mengambil masa antara dua hingga lima jam.

Selain menerima mayat dari wad pesakit, Jabatan Perubatan Forensik Hospital Sungai Buloh turut menerima jenazah dari luar sama ada mati akibat kemalangan ataupun yang dirujuk untuk bedah siasat.

Menceritakan pengalaman menguruskan jenazah. Pegawai Perubatan Forensik Hospital Sungai Buloh, Dr. Amirul Azim Halim berkata, cabaran berkhidmat di unit forensik adalah keadaan mayat itu sendiri.

“Contoh cabaran yang perlu saya tempuhi adalah masalah bau, mayat tidak sempurna dan sebagainya. Semuanya bergantung atas arahan iaitu ‘on-call’. Kita tidak akan tahu bagaimana keadaan mayat yang akan dibedah siasat.

“Di hospital ini, terdapat sebuah bilik khas dikhususkan untuk membedah mayat berbau. Punca berbau sama ada mayat telah lama meninggal ataupun pengambilan alkohol ketika masih hidup.

“Sebagai persediaan, daripada segi mental memang sentiasa bersedia. Daripada sudut fizikal pula, saya akan mengenakan pakaian khas berbanding ketika menguruskan mayat biasa,” katanya ketika ditemuramah S2.

Tambah beliau lagi, meskipun mayat tersebut datang dalam keadaan rupa yang tidak sempurna atau bau, petugas perlu menghormati jenazah dan menjalankan tugas dengan baik.

Dalam pada itu, seorang Pegawai Perubatan di Jabatan Perubatan Forensik, Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Nurhidayah Mohd Yatim turut berkongsi pengalaman dalam bidang tersebut.

“Saya baru setahun dalam bidang ini dan memang berminat dengan dunia forensik terutamanya bedah siasat mayat untuk mencari punca kematian dan membuat pengecaman.

“Setakat ini, cabaran yang pernah ditempuhi adalah mengendalikan mayat yang tidak sempurna dan mula mereput, selain mangsa kemalangan.

“Rasa tidak selesa memang ada selepas melihat keadaan mayat tersebut. Jadi, saya terus fokus pada tugas untuk mengatasi cabaran tersebut. Kalau tidak..., pasti proses autopsi memakan masa yang lama,” ujarnya.

Sementara itu, Dr. Asharaf Ibrahim yang berkhidmat di Jabatan Perubatan Forensik HKL turut memberitahu rupa dan bau adalah cabaran untuk membuat pengecaman.

“Fungsi perubatan forensik, selain mencari punca kematian, kami perlu membuat pengecaman mayat untuk mengetahui identitinya melalui cap jari, gigi atau asid deoksiribonukleik (DNA).

“Baru-baru ini, saya mengendalikan kes jenazah kemalangan helikopter dan ia merupakan kes unik kerana melibatkan mangsa berprofil tinggi. Cabaran mengendalikan kes tersebut ialah keadaan mayat kurang sempurna seperti terbakar dan sebagainya.

“Justeru, terdapat sedikit cabaran dalam proses pengecaman untuk mengenal pasti mayat termasuklah mengambil sedikit masa bagi mengetahui identitinya,” katanya.


Bukan sekadar rumah mayat
Bukan kelaziman bagi orang bekerja selain dalam bidang perubatan berhadapan dengan mayat, pasti wujud perasaan gelisah dan tidak selesa apabila berhadapan dengan orang yang telah meninggal dunia.

Penulis sendiri merasai debaran, rasa takut dan gemuruh apabila pertama kali menjejakkan kaki ke rumah mayat di Hospital Sungai Buloh, Selangor.


DR. SHAHIDAN menunjukkan sebahagian kelengkapan di bilik autopsi untuk mempercepat proses bedah siasat di Hospital Sungai Buloh.

Melihat peti-peti simpanan mayat, tertera papan tanda di pintu masuk bilik mayat “Mayat Islam” dan “Mayat bukan Islam”. Mungkin itulah perasaan yang dialami oleh pekerja-pekerja di bahagian perubatan forensik apabila pertama kali berkhidmat dalam unit tersebut.

Pengalaman dalam bidang perubatan forensik, mungkin tidak sama dengan doktor-doktor biasa. Berurusan dengan tubuh tidak bernyawa bukanlah mudah, apatah lagi berhadapan dengan mayat yang tidak sempurna.

Hal itu diceritakan sendiri oleh Ketua Jabatan Perubatan Forensik Hospital Sungai Buloh, Dr. Shahidan Md Noor yang memberitahu minat dalam bidang perubatan menjadi motivasi untuk menghilangkan rasa gemuruh dan sebagainya.

“Saya berkecimpung dalam bidang perubatan forensik sejak 1987. Pada waktu itu, saya memang tidak mengalami rasa gemuruh, takut dan sebagainya sebab apabila bercita-cita menjadi seorang doktor, itu adalah sebahagian daripada cabarannya.

“Tetapi, waktu mula-mula menjadi doktor memang ada rasa gugup, takut dan sebagainya. Jadi, pada saya itu biasa dan sesiapa pun yang baharu mula bekerja pasti ada rasa gemuruh, takut dan kurang yakin.

“Tentang perkara-perkara mistik yang berlaku apabila bekerja di bilik mayat, setakat ini saya bersyukur sebab tidak pernah mengalaminya. Cuma, pernah dengar cerita daripada kawan-kawan sahaja,” katanya ketika ditemubual S2 baru-baru ini.

Menghangatkan lagi perbualan, beliau turut memberitahu persediaan daripada sudut mental dan fizikal perlu dilakukan untuk berhadapan dengan mayat bagi tujuan bedah siasat.

“Autopsi memang tugas kami, tetapi bukan tanggungjawab pihak hospital atau jabatan forensik untuk memutuskan bedah siasat perlu dibuat ke atas mayat kerana ia ditetapkan oleh polis ataupun mahkamah.

“Kita tidak tahu bila orang meninggal, justeru pihak jabatan forensik pun tidak dapat pastikan waktu dan hari bedah siasat akan dijalankan. Jadi, tugasan tersebut bergantung kepada ‘on-call’. Bila ada kes, barulah autopsi akan dibuat.

“Oleh yang demikian, sebagai seorang doktor atau petugas perubatan, kita kena sentiasa bersedia untuk menghadapi sebarang dugaan atau cabaran dalam bertugas.

“Kadang-kadang mayat yang kami terima, mungkin tidak sempurna akibat kemalangan ataupun mayat sudah lama meninggal dan baru ditemui. Bila berhadapan mayat sedemikian, ada juga rasa takut, cuma saya cakaplah ‘maaf ya.. kena buat bedah siasat’,” selorohnya.

Dalam pada itu, Shahidan turut menjelaskan bahawa bahagian perubatan forensik mempunyai peranan yang sangat penting, selain menjalankan bedah siasat ke atas mayat.

“Ingat lagi dahulu, ketika saya baru berkhidmat di bahagian forensik. Boleh dikatakan unit ini tidak popular, pekerjanya tidak ramai cuma ada beberapa orang pegawai perubatan dan pembantu.

“Tidak tahulah kalau pada waktu itu tidak ramai sanggup membuat kerja-kerja bedah siasat, apatah lagi hendak melihat mayat yang tidak sempurna.

“Namun, setiap tahun sehingga kini semakin ramai orang mula berminat dengan unit forensik. Kalau dahulu tidak ada doktor perempuan, sekarang sudah ramai,” katanya.

Tambah beliau lagi, banyak cabaran yang perlu dihadapi oleh pengamal-pengamal perubatan forensik dan yang paling menguji ialah keadaan mayat itu sendiri.

“Cerita-cerita misteri tentang rumah mayat cuma sebahagian kecil sahaja. Ada kisah lain lebih menarik dan wajar dikongsikan seperti mayat berbau, mayat hancur, bertukar jantina dan juga umur.

“Rasa sayu dan sedih datang apabila melihat mayat kanak-kanak yang meninggal akibat didera sama ada oleh ibu bapa atau pengasuh. Baru-baru ini ada kes budak berusia lima tahun, tidak sampai hati kami hendak bedah tetapi kerana tanggungjawab ia tetap dilakukan.

“Lagi satu kes yang menarik ialah pertukaran jantina terutama bagi mayat beragama Islam. Apabila bedah siasat, kita kena keluarkan silikon serta alat-alat digunakan sewaktu pembedahan plastik perlu dikeluarkan dan jantinanya ditukar kepada asal,” jelasnya.

Ujar Shahidan lagi, pentingnya perubatan forensik adalah untuk mencari punca kematian dan memberi keadilan kepada jenazah terutama yang melibatkan kes jenayah.

Selain itu penemuan-penemuan melalui bedah siasat mayat juga boleh menjadi rujukan bagi mengubati penyakit-penyakit lain.

Tags: rumah
Subscribe

Posts from This Journal “rumah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments