kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jaringan alumni manfaatkan semua

BARU-BARU ini, saya berkesempatan bertemu dengan rakan-rakan seperjuangan semasa di bangku sekolah menengah di sebuah restoran di ibu negara. Pelbagai topik yang dibicarakan, maklumlah ada dalam kalangan kami yang hampir 10 tahun tidak berjumpa. Topik yang paling hangat dibualkan mengenai pertemuan semula bekas pelajar seangkatan kami semasa di sekolah menengah pada penghujung bulan Julai ini.

Penganjur majlis tersebut pula ialah rakan karib saya yang sekarang ini bekerja di luar negara. Meskipun bekerja di luar negara, namun, rakan karib saya ini tetap memberikan komitmen yang tinggi bagi menjayakan pertemuan semula kami.

Dibantu oleh rakan-rakan lain di Malaysia, setakat ini sudah ramai dalam kalangan kami yang bersetuju untuk menghadiri majlis pertemuan semula ini. Malah, ada yang sanggup mengambil cuti meskipun bekerja di luar negara seperti negara-negara Eropah dan Asia Barat. Itu penangan pertemuan semula alumni sekolah yang mana setiap daripada kita pastinya memiliki kenangan manis semasa waktu persekolahan dahulu.

Rupa-rupanya bukan setakat kami sahaja yang berbual mengenai pertemuan semula rakan-rakan seangkatan sekolah menengah di restoran tersebut. Saya difahamkan oleh rakan-rakan lain, terdapat satu kumpulan bekas pelajar sekolah elit di Perak juga sedang mengadakan perbincangan mengenai pertemuan semula mereka. Malah, minggu lalu, bekas pelajar sebuah sekolah perempuan berstatus sekolah premier di selatan Semenanjung Malaysia juga telah mengadakan pertemuan semula ini.

Apa yang ingin saya nyatakan bukan setakat mengenai majlis pertemuan semula yang selalu diadakan oleh bekas-bekas pelajar sesebuah sekolah sebagaimana terbukti melalui ruangan alumni sekolah, Utusan Malaysia juga mempunyai ruang aktiviti-aktiviti alumni sekolah. Apa yang ingin saya tekankan ialah pertemuan semula ini sebenarnya salah satu cara bagaimana alumni sekolah boleh membina jaringan dalam membangunkan diri sendiri, sekolah dan masyarakat hatta negara sekalipun.

Misalnya, pembangunan diri sendiri akan dapat dibentuk apabila jaringan alumni cukup kukuh. Terdapat situasi yang mana alumni sesebuah sekolah menguasai pengurusan tertinggi dalam sektor korporat. Ini menggambarkan bahawa pengurusan tertinggi lebih yakin dan percaya dengan alumni mereka, maka peluang lebih cerah untuk alumni sekolah berganding bahu bersama-sama dengan senior mereka yang terlebih dahulu sudah berada pada tahap yang lebih tinggi. Pengurusan tertinggi sektor korporat ini lebih gemar mengambil junior-junior mereka dalam membentuk jaringan yang lebih kukuh dalam sektor korporat.

Selain itu, kekuatan alumni sekolah ini juga meliputi program-program kemasyarakatan dalam membantu rakan-rakan mereka yang kurang bernasib baik. Ada juga yang sanggup menyumbang bakti membantu sekolah dalam apa jua bentuk bantuan. Misalnya, membantu pelajar sekolah mencapai kecemerlangan dalam bidang sukan dan kokurikulum meskipun sibuk dengan kerjaya masing-masing.

Mereka ini sanggup turun ke padang melatih junior mereka dalam bidang sukan. Tujuannya tidak lain tidak bukan untuk memastikan legasi kecemerlangan sekolah tetap diteruskan meskipun para pelajarnya bersilih ganti.

Tidak kurang juga, ada alumni sekolah yang tidak keberatan membantu sekolah dengan menyumbang kepakaran masing-masing bagi memotivasikan junior mereka yang masih di bangku sekolah. Sumbangan dan bantuan mereka diberikan secara percuma, bahkan ada di antara mereka jugalah yang sanggup menyumbang wang ringgit membantu sebarang bentuk program dan aktiviti sekolah.

Terdapat banyak keadaan yang mana gabungan bekas-bekas pelajar menjalin hubungan yang baik dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dalam melahirkan pelajar-pelajar yang berwibawa dan berkualiti pada masa akan datang.

Mengambil iktibar kekuatan alumni sekolah melalui persatuan bekas-bekas pelajar, kerajaan sewajarnya mengambil tindakan proaktif menggalakkan penglibatan mereka menyumbang bakti dalam pembangunan sistem pendidikan negara. Bayangkan terdapat sekolah yang memiliki ramai tokoh berwibawa dalam bidang korporat dan sektor awam, mereka ini sudah tentu mampu menjadi penyumbang terbesar dalam membangunkan kesejahteraan rakyat Malaysia melalui sistem pendidikan negara.

Dalam hal ini, kita boleh mengambil contoh alumni universiti-universiti terkemuka di dunia yang sering kali bersedia menghulurkan bantuan kepada bekas universiti mereka. Ini kerana mereka telah berjaya dalam lapangan yang diceburi termasuklah menjadi ketua-ketua negara, maka kejayaan ini dikongsi bersama sebagai penghargaan terhadap pihak universiti.

Malah, terdapat sebuah negara yang mana boleh dikatakan ramai pemimpinnya terdiri daripada bekas pelajar sebuah universiti. Ini memberi gambaran seolah-olah universiti tersebut menjadi lubuk utama melahirkan pemimpin-pemimpin negara tersebut.

Di Malaysia juga tidak terkecuali, terdapat bekas pelajar sebuah sekolah elit yang sentiasa melahirkan pemimpin tidak kira peringkat negara, negeri mahupun sektor swasta. Boleh dikatakan sekolah-sekolah elit ini yang juga merupakan sekolah premier berorientasikan satu jantina tidak kira lelaki mahupun perempuan sudah lama memiliki reputasi yang tinggi dalam kalangan masyarakat. Tidak keterlaluan dikatakan sokongan alumni sekolah-sekolah berkenaan berjaya membina dan mengekalkan reputasi tinggi tersebut.

Malah, sejak kebelakangan ini, sudah ada persatuan-persatuan alumni sekolah yang berkemampuan memiliki bangunan mereka sendiri bagi membolehkan operasi dan aktiviti mereka berjalan lancar. Yang jelas kelihatan, alumni-alumni sekolah ini tidak pernah berhenti membantu sekolah dan bekas pelajar dalam menghadapi sebarang cabaran.

Mereka ini juga ialah wira yang tidak didendang tetapi telah banyak membantu secara langsung dan tidak langsung membina Malaysia ke arah yang lebih baik. Justeru, sudah sampai masanya persatuan-persatuan alumni ini diangkat pada tahap yang lebih baik sejajar dengan peranan mereka yang semakin penting di negara kita. - Rohami Shafie Utusan Malaysia Rencana 27 Mei 2015

Tags: alumni
Subscribe

Posts from This Journal “alumni” Tag

 • Kenangan MRSM Pengkalan Chepa 1973

  Tidak dinafikan iaitu aset terbesar negara adalah sumber intelektualnya yang ditanam melalui proses pendidikan. Sistem pendidikan berkualiti…

 • Forging lasting friendships in school

  STUDENT life is one of the most memorable times of our growing years. Most of us have many treasured memories associated with it. Ties formed during…

 • That was in 2000

  Was looking for the USB gadget when a Kingston Pendrive was spotted. Went through the files and here it is. On this date our batch members turned…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments