kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Budayakan perpaduan, rai kepelbagaian

Semenanjung Malaysia mula menjadi negara majmuk pada awal tahun 1920-an. Ini berlaku dengan kemasukan pekerja dengan ramainya dari Selatan China dan India.

Pada akhir tahun 1930-an, ia sudah menjadi negara majmuk sepenuhnya, dengan kaum Melayu 45 peratus daripada jumlah penduduk. Manakala kadar kaum Cina, 39 peratus. Kadar kaum India pula 14 peratus.

Sebagai negara majmuk, kaum bukan asal diberi kebebasan untuk terus menutur bahasa ibundanya, menganuti sistem kepercayaannya dan mengamalkan warisan budayanya. Ini boleh terus memisahkan kita semua.

Oleh itu dalam keadaan majmuk ini, Malaysia perlu memastikan sepakat antara kaum sentiasa dipupuk dan dipelihara. Kini kesepakatan ini hanya wujud pada tahap yang dipanggil paduan sosial. Ia tahap bersatu secara permukaan saja. Ia tidak pun seerat yang boleh dipanggil perpaduan.

Sudah tentu keadaan ini perlu dipertingkat sehingga menjadi perpaduan, iaitu keadaan yang antaranya memperlihatkan wujudnya kemesraan rapat sifatnya sesama kaum.

Walau apapun tahapnya, selain berusaha bersungguh-sungguh memperbaikinya, kita perlu pada setiap masa mengiktiraf peri pentingnya. Selain mengiktiraf, kita juga perlu menghormatinya.

Satu perkara lain, ialah pemahaman didapati lebih utama daripada pengiktirafan dan penghormatan.

Etnisiti satukan masyarakat

Melalui pemahaman ini, kita perlu tahu skop etnisiti yang membezakan kita. Etnisiti adalah unsur terpenting dalam hubungan etnik. Ia boleh menyatukan atau memecah-belahkan masyarakat majmuk.

Sehubungan skopnya, dua kelompok, iaitu majoriti dan minoriti perlu dihemati dari dimensi kedudukan. Di Malaysia, kaum Melayu adalah kelompok majoriti.

Dengan ini, kaum Melayu menduduki tempat tinggi bukan saja dalam hierarki etnik di negara ini, mereka juga menikmati kedudukan dominan dalam sistem politik negara.

Dengan ini, sistem nilai dan norma kaum Melayu banyak diserapkan dalam skema kebangsaan, untuk dijadikan cara dan tindakan rasmi negara dalam kehidupan nasional semua rakyat.

Sehubungan ini, bahasa dan budaya Melayu adalah dua perkara penting dalam kehidupan nasional itu. Sebenarnya kedua-dua ini adalah wahana kebangsaan utama untuk perpaduan.

Untuk ini, sistem pendidikan negara menggunakan bahasa Melayu yang menjadi bahasa negara kita sebagai bahasa pengantar utama. Walaupun begitu, bahasa kaum lain, misalnya Cina dan India, dibenarkan menjadi bahasa pengantar bersama.

Kebudayaan Kebangsaan yang digubal untuk mengungkapkan jati diri negara, dengan bertunjangkan budaya Melayu, ikut menerima budaya kaum lain. Ini dibenarkan asalkan ia tidak bercanggah dengan ajaran Islam yang menjadi agama negara.

Dengan penerimaan bahasa dan budaya kaum lain, ini bermakna sistem pendidikan negara dan Kebudayaan Kebangsaan ikut mengiktiraf tradisi kaum lain dalam skema negara.

Dengan kata lain, warisan budaya kaum lain bukan saja ikut diterima, malah diiktiraf secara perundangan dalam sebilangan akta negara.

Kebebasan amal cara hidup asal

Kesemua ini tentu berupa peraian terhadap kepelbagaian, iaitu prinsip kehadiran setiap kaum dalam pelan strategik negara. Ini antaranya untuk mengangkat, sekali gus mendukung aspirasi bersatu yang menjadi teras induk negara.

Melalui kepelbagaian ini, terdapat kebebasan bagi kaum lain mengamalkan cara hidup asal mereka. Inilah sifat paling demokratik pada sistem pemerintahan di negara ini.

Dengan ini, kaum lain walaupun menjadi kelompok minoriti, tidak sesekali memiliki status rendah. Kaum Cina sebagai contoh boleh mengamal dan mewariskan budaya mereka dalam bentuk asal, selain boleh ikut terbabit secara aktif dalam semua institusi negara, sama ada politik, ekonomi mahupun pendidikan.

Ini sudah tentu dibolehkan dasar kepelbagaian yang walaupun menegaskan pembahagian majoriti-minoriti, tetap memastikan kaum lain ikut dirangkum dalam proses pembangunan negara.

Sempena Mei sebagai bulan untuk negara menyambut Minggu Perpaduan, marilah kita membudayakan perpaduan dan meraikan kepelbagaian.

Dengan ini, jadikanlah muafakat sebagai cara hidup kita yang utama saban hari, dengan bukan saja terus menjalinkan persahabatan baharu, tetapi juga mempererat silaturahim sesama kaum yang sedia ada.

Pada masa sama, kita semua hendaklah menganggap kita yang beraneka ini anugerah istimewa yang bukan sahaja perlu kita lindungi, tetapi juga perlu kita wariskan kepada generasi mendatang dalam bentuk utuh.
Teo Kok Seong Berita Harian Kolumnis 28 Mei 2015
Tags: bebas, budaya, etnik, perpaduan
Subscribe

Posts from This Journal “perpaduan” Tag

 • Bersatu bina negara bangsa

  BETA bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin-Nya juga, beta dan Raja Permaisuri berpeluang meraikan warga guru di Istana Iskandariah, sempena…

 • 1Malaysia manifestasi Rukun Negara

  Tahniah Malaysia! Satu lagi tahun berjaya kita lalui. Tahun lalu boleh dikatakan agak sukar dan mencabar, tetapi tidak kurang juga kejutan dan…

 • Do we really need unity?

  Forcing us to mix may actually cause resentment and discord, instead of promoting harmony. LAST weekend at the Putra World Trade Centre, one Umno…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments