kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Dialog legenda Jenin dan Luncai

ADA dua legenda fantasi Melayu yang digemari awal 1950-an. Ia menjadi bahan bacaan murid-murid darjah dua dalam era Sekolah Melayu sebagai sekolah rendah - tanpa sekolah menengah Melayu. Legenda itu ialah Mat Jenin dan Si Luncai.

Mereka menjadi perlambangan minda Melayu: menjadi kaya melalui angan-angan; bijak memainkan kata-kata sebagai kebijaksanaan mutlak. Kita ikuti dialog mereka. Jenin di pokok. Luncai mendongak.

Jenin: Luncai, apa nak jadi. Dr M desak Tok Najib berhenti jadi PM.
Luncai: Kenapa nak berhenti? Tiba pilihan raya nanti, tahulah apa yang nak kita buat. Kita pangkah yang kita tak suka.

Jenin: Bukan begitu, Luncai. Kita pangkah yang kita suka.
Luncai: Tak kiralah tu. Asalkan kita pilih yang kita suka. Tapi aku dengar Dr M bimbang Umno akan kalah. Jika Umno kalah, alamatnya BN turut kalahlah juga. Katanya, selagi Tok Najib jadi PM, Umno dan BN akan kalah.
Jenin: Manalah Dr M tahu. Tok Najib popular. Tengok orang Umno dari Bahagian dan orang veteran semuanya sokong Tok Najib sebulat suara.
Luncai: Hi Jenin. Kau mesti ingat; yang bulat itu bukan saja suara. Sipar pun bulat. Ada main wayang. Ada bersilat.

Jenin: Orang politik faham itu semua. Itu sebabnya Dr M senyum saja. Dia dah masak dengan gara-gara begitu.
Luncai: Ha, ya tak ya juga. Dulu Tok Najib sendiri mengaku. Ramai orang main wayang dan bersilat apabila beliau hampir kalah pilihan raya tahun 1999. Dia menang 200 undi saja. Khabarnya undi itu daripada Orang Asli. Sebelumnya, dia diberitahu akan mendapat sokongan bulat…

Jenin: Lagi-lagi bulat. Betullah tu. Jangan percaya dengan acah-acah bulat. Telur tembelang yang bulat sangat berbahaya. Terhantuk sikit ia pecah. Baunya busuk nak mampus.
Luncai: Aku serius. Dr M bimbang Umno tak dapat menjadi kerajaan lagi. Tak pernah berlaku. Sekali ranap, amat susah tegak semula.

Jenin: Betullah tu. Dulu Pak Lah tak silu-silu meletak jawatan PM setelah kena acah daripada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tok Najib.
Luncai: Aku masih ingat. MY kata, Pak Lah patut tentukan bila dia nak berhenti. Ini supaya ada masa yang cukup bagi penggantinya menyiapkan diri menghadapi pilihan raya.

Jenin: Pak Lah orang baik. Dengan senyum dia berhenti. Dia sedar prestasinya buruk dalam pilihan raya 2004.
Luncai: Tapi Tok Najib tidak begitu. Dia tak mahu berhenti biar apa jadi. Dia tak mahu ikut Tun Hussein Onn dan Pak Lah.

Jenin: Hebat! Bagaimana kalau jadi bubur nanti? Persetankan saja!
Luncai: Engkau ni, mana pernah dikatakan ‘persetan’.

Jenin: Itu ibaratnya, cerdik. Aku tabik Dr M. Usia 90, tapi otaknya aktif. Aku meremang mendengar kata-katanya tentang MDB dan cicit-cuit Genghis Khan
Luncai: Waduh! Lagi banyak MDB dijelaskan, lagi kusut bunyinya. Kata orang tua-tua, jika kita benar, orang tahu kita benar walau kusut bunyinya. Jika tidak, walaupun bunyi betul, orang tetap tahu ia tak benar. Siapa pula cicit Genghis Khan tu??

Jenin: Altantuyalah. Dr M kata, pembunuhan mesti ada motif. Makna motif ialah: Apa yang menggerakkan seseorang bertindak. Itu kata Kamus Oxford. Soalnya, siapa penggerak pembunuhan itu? 
Selepas itu Jenin jatuh dari pokok kelapa. Cedera ringan saja. Luncai pula terjun dengan labu-labu dengan iringan ‘biarkan, biarkan’ daripada mereka yang hendak menghumbankannya.

30 Mei 2015
Tags: legenda
Subscribe

Posts from This Journal “legenda” Tag

 • Batu Belah Batu Bertangkup

  MASYARAKAT Melayu dahulu sememangnya terkenal dengan legenda dan kisah rakyatnya. Di Klang, lagenda Batu Belah Batu Bertangkup cukup popular dan…

 • P.Ramlee khazanah negara

  Mungkin masih ramai yang tidak mengetahui bahawa, Yusnor merupakan salah seorang anak didik Allahyarham P. Ramlee dalam dunia penulisan skrip satu…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments