kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ikutlah pemimpin yang ada kredibiliti

TOPIK berkenaan kepemimpinan dan pemimpin telah menjadi subjek yang suka ditulis oleh pengarang, ahli akademik, penyelidik, ahli politik dan lain-lain.

Ramai di antara mereka bersetuju bahawa ciri utama seorang pemimpin ialah kelakuan yang baik. Kebolehan untuk memimpin adalah di tempat kedua.  

Mengikut Mark Sanborn di dalam bukunya, You Don’t Need A Title To Be A Leader ada berkata, manusia itu tidak dilahirkan untuk menjadi seorang pemimpin. Malahan, insan itu kenalah belajar untuk menjadi seorang pemimpin sama ada ia mempunyai gelaran atau pun tidak.

Mengikut definisi di dalam kamus Oxford Advanced Learner’s Dictionary pula, pemimpin ialah seseorang yang mengetuai sekumpulan orang, khususnya ketua bagi sesebuah negara atau organisasi.

Pemimpin yang sesuai untuk diikuti ialah apabila seseorang itu mempamerkan sifat atau ciri yang elok, di antaranya ialah kredibiliti.

Kredibiliti bermaksud seseorang itu mempunyai sifat yang boleh dipercayai atau diyakini. Ia boleh juga ditafsirkan sebagai kebolehpercayaan para pengikut kepadanya.

Contoh yang paling cemerlang dari segi kredibiliti ini ialah Nabi Muhammad SAW. Semasa hayatnya, baginda Rasulullah diberikan gelaran sebagai “al-Amin”, yang bermaksud orang yang dipercayai.

Apabila seseorang pemimpin hidup dengan amalan kredibiliti, ia adalah seorang yang berjaya. Beliau mempunyai sifat yang terbuka dan jujur. Dengan itu, kehidupan hariannya tidaklah berserabut, malahan beliau kurang mengalami perasaan tekanan.

Dalam tahun 2006, Mori of United Kingdom dan Business Ethics Institute of Malaysia (BEIM) telah berganding bahu membuat satu soal selidik tentang 15 jenis pekerjaan.

Responden di United Kingdom dan Malaysia mempercayai profesional berikut: Pertama ialah doktor; kedua guru dan ketiga profesor. Ahli politik diletakkan di paras bawah sekali, iaitu di tempat kelima belas.

Jika seseorang pemimpin itu menghayati sifat kredibiliti, dia mempunyai kebebasan untuk membuat sesuatu keputusan dengan bebas. Ia tidak perlu untuk memihak kepada sesuatu kumpulan. Pertimbangan hanya dibuat untuk kebaikan syarikat atau organisasi yang dipimpinnya.

Seseorang pemimpin akan diikuti di sebabkan para pengikut mempunyai rasa hormat serta percaya kepadanya, bukan sekadar di atas kebolehan memimpin yang dimilikinya.

Ujian sebenar seseorang pemimpin ialah untuknya menoleh ke belakang. Ini bertujuan untuk melihat sama ada masih adakah lagi para penyokong yang mengikutnya.

Tags: pemimpin
Subscribe

Posts from This Journal “pemimpin” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments