kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hindari sekam api perkauman demi keharmonian

Perbahasan mengenai sama ada rakyat Malaysia perlu mengidentifikasikan diri pertama-tamanya mengikut nasionaliti negara ataupun etnisiti ras, khususnya ketika dalam negara, bukan sahaja menarik. Ia ikut memperlihatkan manisfestasi dalam beberapa hal.

Sehubungan ini, ada pihak yang melihat bahawa kesediaan sesetengah rakyat untuk menganggap diri pertama-tamanya sebagai orang/rakyat Malaysia, adalah perkembangan baik dalam proses pembentukan negara bangsa.

Ia memperlihat bahawa kita sudah meletakkan negara sebagai tempat utama untuk berpaut sebagai satu entiti, walaupun di dalam Malaysia.

Kita mengetahui bahawa kita akan lebih cepat dan mudah mengakui diri kita sebagai orang//rakyat Malaysia, apabila berada di luar negara.

Ini dapat difahami kerana nasionaliti kita itu adalah maklumat lebih penting di luar negara, berbanding maklumat mengenai etnisiti kita.

Kesediaan ini, antaranya dapat dikaitkan dengan idea keadilan sosial saksama yang dianjurkan dalam Gagasan 1Malaysia.

Bagi sebilangan rakyat, keadilan ini boleh bermula dengan semua kaum menganggap diri mereka sebagai sama melalui label orang/rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, masih ada rakyat yang tidak mahu dikelompokkan sebagai satu entiti umum, walaupun sebagai orang/bangsa Malaysia, khususnya untuk situasi dalam negara.

Sehubungan ini, mereka mahu terus dikenali sebagai orang/kaum Melayu misalnya. Sebenarnya kehendak kelompok ini bukan sahaja wajar, tetapi juga munasabah.

Dalam pengurusan masyarakat majmuk, setiap kaum di dalamnya dibenarkan terus menuturkan bahasa ibunda, menganuti sistem kepercayaan dan mengamalkan budaya masing-masing.

Etnisiti bukan masalah

Tiga ciri etnik inilah yang akan terus membezakan kita. Dengan ini, kita akan terus-terusan berlainan dari segi etnisiti.

Oleh itu, etnisiti sepatutnya tidak menjadi masalah langsung. Ia juga didapati bukan faktor penting dalam penyatuan atau keadaan sebaliknya.

Oleh itu, kita boleh terus tertakluk kepada ras yang berbeza kerana itulah hakikat masyarakat majmuk. Dengan ini, kita juga akan terus bersifat pelbagai ras, yakni kita mengaitkan diri sendiri dan dikaitkan oleh pihak lain dengan satu daripada ras yang wujud.

Kita adalah masyarakat majmuk dan itulah sifat, iaitu kita tetap beras. Sifat ini, iaitu dalam bentuk kemajmukan etnik dan kepelbagaian budaya bukan sahaja asas pembentukan negara Malaysia, ia juga ciri pengenalan kita yang sebenarnya.

Dalam keadaan kita beras-ras ini, dua perkara perlu kita hindarkan. Pertama ialah ideologi rasisme, kedua ialah sikap rasis.

Rasisme merujuk kepada fahaman bahawa sesuatu ras itu ataupun beberapa ras tertentu adalah jauh lebih hebat daripada yang lain.

Oleh itu, mereka yang berasal daripada ras tertentu itu hendaklah dilayan dengan lebih baik. Sikap rasis adalah perasaan kehebatan ras tertentu.

Perasaan ini sering kali mencetuskan resmi angkuh yang kemudiannya membawa pula kepada bermacam-macam tindakan tidak wajar terhadap ras lain.

Ideologi rasisme dan sikap rasis ini tidak hanya berlaku dalam bentuk kelompok majoriti kepada kelompok minoriti, iaitu yang majoriti menindas yang minoriti.

Ia boleh dan sering juga berlaku dalam bentuk sebaliknya, iaitu kelompok minoriti menghina kelompok majoriti dan mempunyai persepsi negatif terhadap mereka.

Jika rakyat Malaysia dapat menjauhkan diri daripada dua perkara ini, label atau identifikasi pertama-tamanya sebagai orang/bangsa Malaysia tidak penting.

Kita boleh terus wujud sebagai orang/kaum Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazandusun dan bermacam-macam lagi.

Tak perlu identifikasikan diri

Sesungguhnya kewujudan begini selari dengan masyarakat Malaysia yang majmuk sifatnya.

Oleh itu, tidak menjadi keperluan utama bahawa kita hendaklah pertama-tamanya mengidentifikasikan diri dengan negara ini, kemudian barulah dengan ras keturunan kita, lebih-lebih lagi ketika dalam negara.

Ini berbeza dengan masyarakat yang mengamalkan asimilasi sebagai asas pembentukan negara.

Walaupun selalu dikenali dengan nasionaliti negara, setiap kaum di dalamnya juga didapati masih mahu terus mengekalkan dan dikaitkan dengan ras keturunan masing-masing. Ini sudah fitrah alam.

Oleh itu, jangan kita sesekali berasa gundah apabila terdapat rakyat yang enggan dikenali pertama-tamanya dari segi nasionaliti negara ini, khususnya untuk situasi dalam negara.

Walaupun sebagai orang/kaum Cina pertama-tamanya, mereka hendaklah sentiasa mendukung aspirasi nasional, khususnya yang bersifat watan Melayu.
Teo Kok Seong Berita Harian Kolumnis 4 Jun 2015
Tags: etnik, kaum, rasis
Subscribe

Posts from This Journal “rasis” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments