kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Cabaran untuk golongan ulama

PADA 2013, golongan ulama hanya memerhatikan sahaja apabila kejayaan golongan profesional dianggap terbentuknya pasukan pilihan raya. Golongan ulama menerima semua keadaan itu dengan reda. Sudah menjadi dasar perjuangan dalam Pas menggabungkan kekuatan antara golongan ulama dengan profesional.

Malah golongan ulama juga pada asalnya tidak berkata apa-apa apabila ada segelintir pemimpin Pas terlalu taksub dengan tahaluf siyasi sehingga kata-kata kepemimpinan sendiri pun disanggah. Namun dari semasa ke semasa keadaan sudah tidak lagi mengizinkan golongan ulama untuk berdiam diri, sebaliknya perlu melakukan sesuatu bagi memastikan dasar Pas tidak terus hanyut dibawa arus tahaluf siyasi.

Justeru gerakan diatur secara berhemah bagi memberikan penerangan kepada ahli-ahli di peringkat akar umbi betapa pentingnya dasar perjuangan Islam dipertahankan manakala kepemimpinan Pas kembali diperkasakan. Seperti mana tema Muktamar Tahunan Kali Ke-61 "Istiqamah hingga kemenangan", usaha yang dilakukan ternyata berhasil. Gelombang ulama melanda pemilihan Pas.

Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mempertahankan kerusi Presiden "mengetuai" kumpulan ulama "menyapu bersih" jawatan strategik dalam parti itu yang menjadi platform utama bagi memastikan dasar perjuangan Islam Pas tidak tersasar.Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang (lima dari kanan) bersama saf kepimpinan tertinggi bergambar selepas menyampaikan ucapan
penangguhan pada hari terakhir  Muktamar Tahunan Pas Kali Ke-61 di Stadium Tertutup Kuala Selangor.

Kejayaan golongan ulama bukan sahaja diraikan dalam kalangan ahli dan penyokong Pas tetapi juga mereka yang berada di luar parti tersebut. Ini memandangkan banyak orang Melayu berkongsi sentimen kemarahan terhadap DAP yang menghina Abdul Hadi.

Apa pun cerita usaha dan kejayaan golongan ulama sudah menjadi satu memori, sebaliknya apa yang menjadi cabaran kepada golongan ulama ialah memastikan kepercayaan yang diberikan oleh ahli-ahli Pas tidak disia-siakan.

Golongan ulama meraih kemenangan ketika mereka berhadapan dengan tohmahan dan momokan bukannya oleh orang luar tetapi dalam kalangan pemimpin dan ahli Pas sendiri bahawa ulama tidak mampu membawa kejayaan kepada parti itu pada pilihan raya.

Malah ketika perbahasan usul pun ada dalam kalangan perwakilan yang sinis terhadap keupayaan golongan ulama berhujah isu-isu lain selain berkaitan agama.

Walaupun hujah itu kemudiannya disanggah oleh perwakilan lain namun ia membuktikan masih ada dalam kalangan ahli Pas sendiri yang masih diselubungi kesangsian berhubung kewibawaan golongan ulama memimpin parti itu.

Namun sama ada pasukan Abdul Hadi berjaya atau tidak, ia bergantung kepada sejauh mana strategi yang disusun bagi memastikan golongan ulama tidak dianggap lebih teruk daripada golongan profesional.

Kebiadaban

Cabaran terbesar golongan ulama ialah bagaimana mahu menangani kebiadaban DAP yang berterusan menunjukkan perasaan tidak hormat kepada kepemimpinan Pas.

Persoalan itu ditimbulkan memandangkan dalam Pas masih ada pihak yang begitu tegar mahu mempertahankan tahaluf siyasi dengan parti yang menghina Abdul Hadi.

Biarpun Dewan Ulama Pas sudah menunjukkan ketegasan yang meminta Majlis Syura mengkaji Pas memutuskan kerjasama dengan DAP namun ada pemimpin dan ahli parti itu tidak bersetuju.

Mereka masih tetap mahu Pas "istiqamah hingga kemenangan" melalui kerjasama dalam pakatan pembangkang.

Ketika Pas masih menanti pendirian Majlis Syura, DAP bertindak mengeluarkan kenyataan menerima perletakan jawatan ahli Pas yang mempunyai jawatan dalam kerajaan negeri Pulau Pinang jika ingin meletakkan jawatan.

DAP menganggap pendirian Pas untuk memutuskan hubungan dengan parti itu tetapi masih kekal dalam pakatan pembangkang sebagai bercanggah.

Soalnya, bagaimana pula dengan tindakan DAP yang memutuskan hubungan dengan Abdul Hadi tetapi tetap kekal bekerjasama dengan Pas?

Inilah sikap hipokrit DAP yang menjadi cabaran kepada golongan ulama Pas. DAP akan terus bersikap demikian selagi Pas mengamalkan sikap bersabar dalam bertahaluf.

Kini "bahtera" Pas berada dalam genggaman golongan ulama dengan bersandarkan kepada "layar" perjuangan Islam.

Tetapi apa pun "destinasi" yang hendak dituju, mereka perlu memastikan Pas terus menjadi parti yang bermaruah, bukannya membiarkan maruah diinjak-injak apatah lagi menggadaikan maruah demi menuju Putrajaya.

Tags: politik
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments