kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pemain politik, pemain wayang dan populariti

BANYAK orang beranggapan, kedua-dua "profesion", pemain wayang dan pemain politik mempunyai banyak persamaan. Garis pemisah antara kedua-duanya amat nipis biarpun pemain politik diletakkan pada persada yang lebih elit. Tetapi mereka tidak banyak berbeza dengan pemain wayang; berlakon dan melakonkan watak yang disenangi.

Dalam demokrasi, populariti mempunyai nilai yang sangat tinggi. Oleh kerana itu tujuan berkempen menjelang pilihan raya adalah untuk meningkatkan populariti. Manifesto yang berjela-jela juga untuk populariti. Apabila popular, ada peluang untuk mencatatkan majoriti. Paling tidak satu undi.

Pemain wayang juga memburu populariti. Kalau ada pemain wayang yang berkata dia tidak berlakon kerana populariti, anggaplah seperti pemain politik berkata mereka berjuang untuk rakyat. Semua itu hanya untuk memperindahkan kata-kata supaya apabila ditelan terasa manisnya.

Kalau bercakap tentang pemain wayang yang menjadi pemain politik, banyak orang hanya terarah kepada MGR, Ronald Reagan dan Joseph Estrada sahaja. Tetapi pemain politik sekali gus pemain wayang bukan tiga "ketul" itu sahaja. Banyak lagi dan terpulang kepada kearifan kita untuk membaca perlambangan pada diri mereka.

Dunia wayang menjadikan mimpi terus menjadi mimpi tetapi dunia politik menukar mimpi menjadi realiti sekiranya ada populariti dan mendapat majoriti. Pemain wayang hanya bermimpi untuk mengubah dunia dalam masa sehari, pemain politik pula takut diubah. Mereka tidak mempunyai banyak masa. Jarak waktu lima tahun antara pilihan raya terlalu singkat untuk mengekalkan populariti.

Sebab itulah apabila ada yang merungut kenapa orang seperti Reagan atau Estrada boleh dipilih menerajui negara, ingatkan mereka bahawa inilah "demokrasi". Tidak ada tercatat bahawa demokrasi itu bererti kaedah memilih pemimpin berkualiti.

Maka terima sahajalah seadanya hasil yang dikutip daripada proses demokrasi. Jangan menyalahkan demokrasi kalau padi yang ditanam tetapi tumbuhnya lalang, sebab ia tidak pernah menjanjikan keadilan. Hal yang sama juga kepada pemain wayang, ada yang populariti tinggi melangit dan hidup dengan kaya raya padahal kualiti hampir tidak ada. Sebabnya populariti bukanlah tanda aras kualiti.

Kesimpulannya jangan menganggap hanya "tiga ketul" pemain wayang itu sahaja yang pandai berlakon di pentas politik. Banyak pemain politik mempunyai kemahiran yang sama dan mereka pandai memperagakan diri dalam watak yang berbeza-beza. Kalau pemain wayang muncul dengan tujuh watak berbeza dalam tujuh wayang, apa kurangnya pemain politik.

Tulisan ini adalah untuk merasionalkan pelantikan pemain politik sebagai peneraju birokrat perfileman. Ini kerana banyak yang bertanya, apakah yang dia boleh lakukan untuk memajukan pentas wayang tempatan kerana dia di gelanggang politik? Pada mulanya saya juga tertanya-tanya kenapa dibuat begitu tetapi akhirnya telah disedarkan bahawa kedua-dua profesion mempunyai banyak persamaan antara satu dengan lain.

Saya percaya kritikan atau rungutan yang dilemparkan oleh pemain wayang yang tidak menyedari wujudnya persamaan antara mereka. Ada yang marah-marah kononnya pemain politik tidak boleh memandu arah pemain wayang. Kalau dilihat beberapa persamaan yang digariskan di atas tadi, kenapa tidak boleh? Mesti boleh.

Bukanlah lebih baik kalau sama-sama saling bertukar kemahiran. Di pentas wayang pun bukan main banyak lagi permainan politik hingga sampai satu peringkat boleh mengalahkan pemain politik. Kalau dalam politik, kecewa menjadi presiden tubuh parti baharu dan sudah tentu dia presidennya. Jangan tanya berapa orang ahli janji boleh jadi presiden. Dalam dunia wayang pun sama juga, merajuk tidak dipilih presiden ditubuhkan persatuan baharu dan boleh menjadi presiden.

Dalam negara kita yang sebesar "kelemboi" (kalau tidak faham tanya orang Perlis) ini, tengok sahajalah berapa banyak parti politik yang ditubuhkan. Parti orang India sahaja sudah berapa? Semua ada presiden dan masing-masing menuntut kuota dalam Kabinet. Di negara kita ini hendak menubuhkan parti politik macam persatuan penduduk sahaja. Baru-baru ini seorang pemain politik veteran menubuhkan parti baharu dan dia berpeluang menjadi presiden. Moga-moga dia bahagia.

Begitu juga pentas wayang kita yang juga sebesar "kelemboi", ada berbagai-bagai persatuan, berselerak dengan presiden sana dan sini tetapi wayang menjadi semakin karut. Jadi, kalau dalam kalangan pemain wayang bermain politik hingga ke peringkat "gaban", terima sahajalah pemain politik dalam kelompok mereka. Setidak-tidaknya boleh juga wujud pertukaran kemahiran antara pemain dua profesion ini.

PWTC sudah tidak selamat?

Banyak kawan saya dari Perlis yang datang ke PWTC semata-mata untuk mengikuti program dialog Nothing To Hide Jumaat lalu begitu kecewa kerana dibatalkan oleh polis pada saat-saat akhir. Ketika diumumkan pembatalan itu kata mereka, semua orang memenuhi kerusi dalam dewan. Sebagai makluman, sebahagian besar orang yang hadir ialah penyokong UMNO, tetapi tidaklah sebanyak yang datang semasa Perhimpunan Agong UMNO setiap tahun.

Mengikut kenyataan polis, program itu terpaksa dibatalkan kerana faktor keselamatan. Sebelum ini kawan-kawan saya hanya menganggap di Perlis sahaja yang sudah tidak selamat apabila ada banyak kubur besar di Wang Kelian, penjahat boleh keluar dan masuk tanpa sekatan. Rupa-rupanya di PWTC pun tidak selamat.

Kalau mengikut jumlah kehadiran, sebenarnya jauh lebih kecil berbanding setiap tahun PWTC "ditawan" oleh para perwakilan dan pemerhati UMNO yang datang dari seluruh negara. Maka timbul persoalan, kenapa semasa Perhimpunan Agong UMNO tidak bahaya tetapi kali ini yang juga dihadiri oleh orang UMNO bertukar menjadi bahaya?

Saya tidak mempersoalkan kepakaran pihak polis yang mampu mengesan sesuatu tempat itu memberikan ancaman kepada keselamatan atau di sebaliknya. Cuma saya menganggap PWTC mencatatkan tahap keselamatan yang rendah berbanding Jalan Petaling (China Town) atau di Brickfield (Little India).

Sebabnya di kedua-dua tempat ini belum ada program yang diadakan di situ dibatalkan kerana faktor keselamatan walaupun kerap berlaku kejadian ragut dan pergaduhan. Sepatutnya polis beritahu kenapa tidak selamat di PWTC Jumaat lalu. - Ku Seman Ku Hussain Utusan Malaysia Rencana 7 Jun 2015 12.09am

Tags: politik
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments