kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Lubuk rezeki peniaga

TIDAK sampai seminggu lagi Ramadan akan tiba. Di televisyen kedatangan Ramadan sudah mula terasa sedikit demi sedikit dengan iklan buah kurma, promosi rangkaian baju kurung dan baju Melayu serta iklan berkaitan produk membuat kuih-muih untuk hari raya. Hakikatnya, semua itu boleh dilihat di merata tempat pusat beli-belah tidak kira sama ada kedai runcit, pasar raya, mini market atau gedung beli-belah terkemuka.

Hebatnya kedatangan Ramadan bukan sekadar mendatangi kita dengan barisan aneka fesyen, corak dan harga baju kurung dan baju Melayu. Paling meriah, juadah untuk hari lebaran seperti biskut raya, serunding, kudapan kerepek telah mula boleh diperoleh tanpa perlu menunggu penghujung Ramadan.


SEBAGAI peniaga, ambil kesempatan Ramadan untuk menambah pendapatan dengan penyediaan makanan jualan yang terjamin mutu dan rasanya. GAMBAR HIASAN

Pasti telah ada di antara kita yang mempunyai rancangan atau susunan program yang akan cuba untuk dipenuhi sepanjang Ramadan nanti. Perancangan menu juadah berbuka dan bersahur bagi kaum ibu, susunan masjid dan surau untuk dituju bagi mengerjakan ibadah solat tarawih dan program keagamaan dibuat oleh kaum bapa.

Ramadan bulan penuh berkat, bulan rezeki bagi yang pandai mengambil kesempatan di bulan yang mulia ini. Peniaga pasar Ramadan sibuk dengan mencari modal, bahan, strategi pemasaran (bagi menarik minat pembeli) dan perancangan menu untuk berniaga. Bagi peniaga makanan, pastikan makanan yang diperniagakan disediakan dengan penuh keikhlasan dan bukannya sekadar hendak mengaut keuntungan.

Senario yang sama saban tahun bila menjelang bulan Ramadan akan muncul gerai-gerai seperti cendawan pada musim hujan. Ramai yang mengambil kesempatan untuk berniaga tanpa asas yang betul. Kemunculan peniaga yang tidak pandai memasak, adalah perkara biasa. Kebanyakan mereka ini hanya sekadar ingin menambah sumber pendapatan sedia ada.

Pada permulaan Ramadan, mungkin suri rumah dan kaum wanita yang bekerjaya akan lebih teruja untuk menyediakan juadah bersahur dan berbuka. Walaupun begitu, keterujaan itu akan semakin berkurangan di pertengahan bulan hingga ke akhir Ramadan. Ini membuka peluang peniaga untuk melipat gandakan hasil jualan masakan dengan kepelbagaian jenis makanan.

Bagi peniaga makanan yang ingin dan akan berniaga di bulan Ramadan, panduan berkaitan penyediaan makanan yang disediakan ini boleh dijadikan panduan.

1. Pastikan makanan yang dijual dimasak dengan sempurna.

Makanan berasaskan ayam adalah contoh makanan yang mudah rosak, jika tidak dimasak dengan betul. Pastikan ketika hendak memasak, ayam yang dikeluarkan daripada bahagian sejuk beku telah dibiarkan dalam suhu bilik dalam masa yang tertentu atau dilalukan air bagi proses penyahbeku. Kaedah yang sama juga perlu dilakukan kepada bahan mentah berasaskan daging dan ikan.

Makanan yang tidak dimasak dengan betul dan sempurna akan menyebabkan bahan asas masakan tersebut (ayam, daging, ikan) mudah rosak dan hanyir di bahagian dalam isinya. Proses pembiakan bakteria akan cepat berlaku dan boleh menyumbang kepada keracunan makanan.

2. Minimumkan penggunaan santan dalam masakan.

Kebanyakan masakan Melayu agak sebati dengan penggunaan santan daripada kuih-muih, rangkaian bubur dan hidangan lauk-pauk. Untuk meminimumkan penggunaan santan mungkin ada yang terfikir ia agak mustahil tetapi boleh dipraktikkan.

Contohnya, kurangkan penggunaan santan dan digantikan dengan penggunaan susu sejat. Atau gunakan kedua-dua campuran santan dan susu sejat ini ke dalam masakan. Penggunaan santan daripada minyak kelapa sawit juga boleh digunakan bagi menggantikan santan berasaskan kelapa.

Bagi masakan seperti gulai atau kari penggunaan santan boleh digantikan dengan perahan pati asam jawa. Penggunaan asam jawa bagi menggantikan santan dapat memberikan satu rasa masakan yang berbeza dan tahan lebih lama.

Selain itu, masakan bubur berasaskan kekacang, pengat dan bubur nasi atau congee, santan boleh dimasukkan secara berasingan. Maksudnya, makanan tersebut dimasak tanpa campuran santan. Santan hanya dicampurkan ke dalam masakan semasa hendak dijual atau ketika pembeli ingin membeli masakan tersebut. Santan yang digunakan untuk tujuan ini perlulah dimasak seketika bersama sedikit campuran garam. Kaedah ini dapat membantu masakan tahan lebih lama.

3. Sediakan kepelbagaian menu hidangan sihat.

Ironinya bila disebut masakan Melayu, akan terbayang kepelbagaian sajian makanan yang menyelerakan tetapi agak kurang dari segi nutrisinya. Peniaga perlu memainkan peranan dengan menyediakan pilihan masakan yang pelbagai dan diolah dengan kaedah masakan yang berbeza.

Cara ini dapat memberi peluang dan ruang bagi pembeli membuat pilihan pembelian makanan yang lebih bijak. Kaedah masakan boleh dipelbagaikan dengan cara kukus, panggang, goreng, bakar, celur dan tanak. Penggunaan kaedah masakan yang berbeza akan membuatkan hidangan sajian masakan anda kelihatan menarik dan kreatif.

4. Pembungkusan makanan

Kepentingan pembungkusan makanan sering diabaikan oleh peniaga. Makanan terdedah, dibiarkan lalat menghurung makanan dan tangan pembeli menyentuh makanan boleh mengakibatkan makanan cepat rosak dan menggalakkan pembiakan bakteria pada makanan tersebut.

Agak mendukacitakan keadaan makanan terdedah ini agak meluas di negara kita. Tidak kira di mana lokasinya sama ada kedai makan tepi jalan, di dalam bangunan kedai, gerai biasa, atau restoran berhawa dingin keadaannya sama sahaja.

Alasan peniaga, makanan yang dijual tersebut berkonsep buffet atau untuk memudahkan pembeli mengambil makanan.

Diharapkan Ramadan yang bakal tiba ini perubahan akan dapat dilihat. Kuih-muih yang dijual akan terpamer dalam bungkusan yang kemas. Makanan set nasi seperti nasi lemak, nasi ayam, nasi dagang dapat disediakan di dalam bekas lut sinar.

Ini akan memudahkan pembeli mengambil makanan untuk dibeli tanpa perlu makanan itu dibiarkan terdedah; untuk memberi peluang pembeli membuat pilihan.

Moga Ramadan kali ini dapat memberi seribu satu rahmat untuk kita bersama. Sebagai peniaga, ambil kesempatan Ramadan untuk menambah pendapatan dengan penyediaan makanan jualan yang terjamin mutu dan rasanya.

Di satu pihak, kita sebagai pengguna, pembeli dan pelanggan buatlah pilihan yang bijak. Pilihan di tangan anda.

Tags: ramadhan, rezeki
Subscribe

Posts from This Journal “rezeki” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments