kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kampong Bandor , Asal nama Pulau Indera Sakti

Asal nama Pulau Indera Sakti

SEJARAH Bandor mempunyai pengaruh yang luas dalam kisah Kesultanan Melayu Perak bermula dari sultan ke-15, Sultan Iskandar Zulkarnain hinggalah pembunuhan JWW. Birch di Pasir Salak.

Pulau Indera Sakti adalah tempat pemerintahan baginda dan lokasinya bertentangan dengan Bandor yang telah dimakmurkan dan disebut sebagai zaman kegemilangan Kesultanan Perak pada kurun tersebut.

Berkait rapat dengan Bandor, Pulau Indera Sakti turut mempunyai sejarah tersendiri apabila ia ditulis dalam buku ‘Malay Sketches (1895) catatan Frank Swettenham mengenai Perak yang menerangkan pulau tersebut umpama kawasan delta.

Pada waktu itu, ia merupakan sebuah pulau kerana terpisah dengan tanah besar oleh dua batang sungai iaitu Sungai Perak dan Sungai Kinta. Di bahagian hilir Sungai Perak yang menghubungkan dengan Sungai Kinta terletaknya Bandor.

Disebabkan itu, menurut Setiausaha Agung Persatuan Keluarga Warisan Bandor (PKWB), Maimoon Hussein, Pulau Indera Sakti merupakan sebahagian besar dalam sejarah pembangunan Bandor.

“Dahulu, semua sungai bersambung terutama Sungai Perak dan Sungai Kinta sehingga mewujudkan sebuah pulau yang dipanggil Pulau Indera Sakti. Ia banyak berkait rapat dengan cerita dongeng dan mistik sewaktu pemerintahan Sultan Perak ke-15.

“Asalnya dahulu namanya bukanlah Pulau Indera Sakti, tetapi Chempaka Sari. Banyak cerita tentang Pulau Indera Sakti yang pelbagai versi, namun rata-ratanya menunjukkan jalan cerita sama.

“Dahulu dikatakan Sultan Iskandar Zulkarnain tidak mahu memerintah di Istana Brahman Sakti (Bota) kerana mungkin risau tidak menghormati makam ayahandanya, Sultan Muhamad Shah yang terletak di sana,” katanya ketika ditemubual S2 di program River Fest 2015 di Pasir Salak, Perak.

Menurut beliau, banyak versi cerita yang diperolehnya daripada orang tua-tua tentang kisah Pulau Indera Sakti berunsurkan mistik dan mempunyai kaitan antara alam nyata dan ghaib.

“Chempaka Sari mendapat nama Pulau Indera Sakti apabila Kerajaan Kayangan dikatakan telah menemui Sultan Iskandar Zulkarnain untuk menamakan pulau itu dengan nama tersebut. Saya tidak pasti sama ada mimpi atau bukan.

“Kemudian baginda terus menggantikan nama pulau tersebut dan kekallah ia sebagai Pulau Indera Sakti. Apabila mangkat, baginda telah dimakamkan di sana dengan gelaran Marhum Kaharullah.

“Namun begitu, ada juga cerita dalam Hikayat Merong Mahawangsa yang mengatakan Raja Marong Mahapudi Sat telah datang ke sebuah kawasan. Lalu menemui sebatang sungai yang besar dan sebuah tasik.

“Dikatakan hajatnya mahu membuka sebuah negeri, kemudian baginda telah memanah ke udara dengan busur yang dinamakan ‘Indera Sakti’ dan panahnya pula ‘Perak’. Tempat jatuhnya anak panah dinamakan Perak dan pulaunya dinamakan Indera Sakti. Begitulah versi cerita yang lain,” ujarnya.

Walau bagaimanapun tambah Maimoon lagi, Chempaka Sari turut mempunyai kisah tersendiri yang menerangkan alasan tempat tersebut dinamakan sedemikian sebelum disebut sebagai Pulau Indera Sakti.

“Itu pun ada pelbagai versi cerita, ada kisah yang mengatakan Chempaka Sari merupakan nama seekor naga. Naga apa pun saya tidak pasti sama ada dari tasik ataupun Sungai Perak.

“Namun, ada cerita menyebut Chempaka Sari merupakan nama sebilah keris yang dimiliki oleh orang Aceh. Waktu itu, orang Aceh telah datang ke sebuah kawasan (Perak) untuk membuka negeri.

“Malangnya, seperti ada sesuatu telah menghalang dia untuk berbuat demikian. Dipercayai, seperti ada daulat yang menghalang orang Aceh tersebut untuk membuka sebuah negeri di sini.

“Selepas peristiwa itu, dia telah membaling keris Chempaka Sari sama ada ke dalam sungai ataupun tasik lalu bersuara ‘suatu hari nanti akan ada seorang sultan memerintah di negeri ini’,” jelasnya.

Begitulah nama Chempaka Sari diberi, kemudian ditukarkan menjadi Pulau Indera Sakti sewaktu pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain. Cerita tersebut menjadi sebahagian daripada sejarah Bandor yang makmur ketika itu.

Menurut Maimoon lagi, makam Almarhum Sultan Iskandar Zulkarnain itu terletak di Pulau Indera Sakti wajar dinaiktaraf untuk memudahkan orang ramai menziarahinya.

“Memandangkan tanah makam baginda yang digelar Marhum Kaharullah adalah milik keluarga saya, justeru kami berharap dapat membangunkan kawasan tersebut sebagai tempat warisan sejarah dengan bantuan kerajaan negeri Perak,” ujarnya.


Hidupkan semula Kampung Bandor

SELEPAS peristiwa JWW Birch dibunuh di Pasir Salak, seluruh kawasan Bandor mulai sunyi apabila para penduduknya beransur-ansur meninggalkan kediaman masing-masing.

Tujuannya adalah untuk lari menyelamatkan diri daripada peperangan dicetuskan oleh pihak British yang berang dengan kematian residennya itu.

Pengerusi Persatuan Keluarga Warisan Bandor (PKWB), Abdul Rahman Azubir berkata, kesan daripada peristiwa tersebut, masyarakat Bandor yang terdiri daripada pelbagai kaum mula berpindah.

“Bandor dahulu majmuk penduduknya, ada orang India, Cina, Indonesia serta sebilangan pedagang yang datang ke sini dari negara Arab.

“Namun dalam insiden Pasir Salak, kali pertama serangan British, Datuk Maharajalela berjaya bertahan bersama dengan hulubalang Melayu di sini. Tetapi setelah serangan yang lebih hebat, ramai orang lari meninggalkan Bandor berpindah ke tempat lain.

“Ada yang pergi ke hulu Sungai Perak, Pahang, Melaka, Johor dan sebagainya. Apabila berpindah, mereka tukar nama dan identiti supaya tidak dapat dikesan oleh British,” katanya ketika ditemui S2 di Pasir Salak, Perak baru-baru ini.

Justeru menurut beliau, program seperti River Fest 2015 anjuran PKWB adalah bermanfaat untuk mengumpulkan semula waris masyarakat Bandor dan mengenang sejarahnya.

“Hendak bangunkan Bandor memang susahlah sebab sekarang tidak ramai yang tinggal. Jadi, kita kumpulkan semua waris untuk menjejak keturunan dan mempelajari sejarah.

“Kita hendak kaji balik sejarah bagaimana Bandor, sebuah kota yang maju dan dikatakan setanding Melaka hilang begitu sahaja.

“Justeru, kita adakan pelbagai aktiviti seperti larian maraton, pertandingan kayak, bot berhias di Sungai Perak, pertandingan memancing serta jualan produk-produk tempatan. Ia diadakan untuk memperingati kegiatan masyarakat Bandor dahulu,” ujarnya.

Dalam pada itu, Ketua Penolong Pegawai Daerah Kampung Gajah, Shahrul Azam Shaari berharap penganjuran aktiviti dapat menghidupkan semula kemeriahan Kampung Bandor khususnya Pasir Salak.

“Beri ruang kepada penduduk tempatan untuk pamer produk-produk yang dijual melalui program-program yang menghidupkan kawasan di sini. Utusan Malaysia Rencana 13 Jun 2015

Tags: perak, sejarah
Subscribe

Posts from This Journal “sejarah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments